Ο υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας, Δημήτρης Ιμπραήμ, έστειλε την επιστολή που ακολουθεί στη δήμαρχο Ταμυνέων, Κατερίνα Καράπα, για την ανάπλαση της περιοχής "Στάχτες" Μυλακίου:
"Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Δήμο Ταμυνέων και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μυλάκι, σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας ισχύος 800MW από τη ΔΕΗ στην περιοχή. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Greenpeace εδώ και πολλά χρόνια μάχεται ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. Η αντιμετώπισή τους είναι ίσως η πιο μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης και αν η ανθρωπότητα δεν τις προλάβει, τότε οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Με δεδομένο πως η καύση λιθάνθρακα φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις κλιματικές αλλαγές, είναι σαφές πως οφείλουμε όλοι να εμποδίσουμε το ενδεχόμενο κατασκευής τέτοιων σταθμών στη χώρα μας.
Γνωρίζουμε ότι η εν λόγω περιοχή συνολικής έκτασης 186,4 στρεμμάτων σήμερα ανήκει στο Δήμο Ταμυνέων, όπως έχει παραχωρηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ) σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομίας κ. Νίκου Χριστοδουλάκη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης, η συγκεκριμένη έκταση κινδυνεύει να επανέλθει την κυριότητα στην ΚΕΔ, καθώς οι όροι δεν πληρούνται τουλάχιστον ως προς το σκέλος της "ανάπλασης". Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια από την παραχώρηση δίχως να έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο η ανάπλαση της περιοχής. ενώ η προθεσμία εκπνέει στις 10 Φεβρουαρίου 2009. Επιπλέον ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η ΚΕΔ έχει ήδη εκφραστεί θετικά στο ενδεχόμενο παραχώρησης της επίμαχης περιοχής στη ΔΕΗ με σκοπό την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας. Συνεπώς κρίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ανάληψη δράσης, με σκοπό την ικανοποίηση των συμβατικών όρων της παραχώρησης.
Για το λόγο αυτό η Greenpeace έχει έρθει ήδη σε επαφή με τα τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα, τα οποία βρίσκονται στην επικράτεια του δήμου σας. Σκοπός μας είναι η πραγματοποίηση δενδροφύτευσης προκειμένου να παραμείνει η περιοχή στην κυριότητα του Δήμου και να αποτραπεί η κατασκευή και λειτουργία μιας λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι, η οποία θα επιβαρύνει την περιοχή αλλά και θα αυξήσει δραματικά τις εκπομπές των αερίων που καταστρέφουν το κλίμα. Η κοινή δράση που θα αναλάβουμε, σκοπεύουμε να προβληθεί έντονα και συστηματικά στα Μέσα Ενημέρωσης το αμέσως προσεχές διάστημα μέσω δικής μας επικοινωνιακής εκστρατείας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ένα τεράστιας σημασίας τοπικό πρόβλημα που αφορά όμως ολόκληρη την Ελλάδα.
Στο έργο μας αυτό ελπίζουμε ότι θα σας βρούμε αρωγό και συμπαραστάτη. Η Εύβοια αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να "αντέξει" μία τόσο ρυπογόνο δραστηριότητα. Για αυτό άλλωστε, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου σας έχει ήδη ψηφίσει κατά της κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι. Με δεδομένο ότι η
λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας όχι μόνο δε θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει σοβαρότατη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση, σας καλούμε να υποστηρίξετε τη δράση που θα αναλάβουμε σε συνεργασία με τους δικούς σας δημότες, ούτως ώστε να αποτρέψουμε οριστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ελπίζουμε στην άμεση απάντησή σας, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, με δεδομένο πως τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον εξαιρετικά στενά. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση".
Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχής Αλιβερίου ενάντια στο λιθάνθρακα, με επιστολή της στη δήμαρχο και το ΔΣ Ταμυνέων, ενημερώνει ότι θα προχωρήσει σε δεντροφύτευση στην στις "Στάχτες Μηλακίου" και ζητάει τη συνδρομή του δήμου. Η επιστολή έχει ως εξής:
"Σε συνέχεια της συμφωνίας, που διαπιστώθηκε κατά την πραγματοποιηθείσα σύσκεψη με την κ. Δήμαρχο τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό, πως προχωρήσαμε πρακτικά την κοινή ιδέα υλοποίησης μιας μεγάλης λαϊκής πρωτοβουλίας δενδροφύτευσης μέσα στο Γενάρη του Δημόσιου κτήματος «Στάχτες Μηλακίου» που έχει παραχωρηθεί από την ΚΕΔ στο δήμο μας.
Μέσω της ενέργειας αυτής (ενίσχυση πρασίνου στον χώρο), όπως ήδη έχουμε συμφωνήσει, θα ολοκληρώσουμε από κοινού τις ανειλημμένες και ήδη υλοποιημένες, όπως έχουμε διαπιστώσει, δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και εσάς προσωπικά (δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων-στήσιμο ξύλινων οικίσκων ως χώρους περιβαλλοντικής έρευνας και εκπαίδευσης), καθιστώντας έτσι πλήρως ενεργή τη συμφωνία παραχώρησης του Δημόσιου Κτήματος στο δήμο, και ολοκληρώνοντας τους βασικούς όρους και σκοπούς παραχώρησης του.
Στην κατεύθυνση αυτή, και στα ίδια πλαίσια που γίνονται παρόμοιες ενέργειες στα όρια μεγάλων δήμων ιδιαίτερα της Αττικής, έχουμε εξασφαλίσει τη συνεργασία μεγάλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης διεθνούς εμβέλειας που θα συνδράμει οικονομικά και πρακτικά την υλοποίηση της δενδροφύτευσης και τη χορηγία επικοινωνίας. Θα δοθεί έτσι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία προβολής της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των φορέων της πόλης μας στον εξωτερικό περίγυρο.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη φύτευση από το λαό και τη νεολαία της περιοχής (και όχι μόνο) δένδρων, στα περιμετρικά όρια του κτήματος, τον περιμετρικό καθαρισμό λωρίδας γης πλάτους πέντε περίπου μέτρων που να προσδιορίζει τα όρια του κτήματος και την τοποθέτηση πινακίδων υποδήλωσης του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα του.
Η χωροταξική επιλογή του χώρου έγινε ακριβώς ώστε να μην διαταραχθεί η ερευνητική πειραματική δουλειά του Πανεπιστημίου Πατρών για την πιλοτική εξυγίανση του χώρου από την αποδεδειγμένη ρύπανση των βαρέων μετάλλων αλλά και να μην επηρεασθούν σχεδιασμοί κοινωφελούς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που πιθανόν λάβουν χώρα στο μέλλον.
Ως μέρα δράσης έχει ορισθεί - για να είμαστε μέσα και στους ασφυκτικούς περιορισμούς που θέτει η συμφωνία παραχώρησης - η Κυριακή 1 Φεβρουαρίου και σχεδιάζεται να συνδυασθεί με πολιτιστικές εκδηλώσεις και την παρουσία πολιτικών εκπροσώπων και εκπροσώπων μαζικών φορέων.
Κατόπιν όλων όσων προηγούμενα αναφέραμε θα θέλαμε και την επίσημη θεσμικά διατυπωμένη έκφραση της συμπαράστασης του δήμου μας στην κοινού ενδιαφέροντος προσπάθεια, και προς τούτο αιτούμαστε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου ώστε να κανονισθούν και πρακτικά ζητήματα συνεργασίας (πιθανή συνδρομή σκαπτικού μηχανήματος, φορτηγού αυτοκινήτου, υδροφόρας κλπ).
Όπως γίνεται κατανοητό η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με καταληκτικό ορίζοντα το τέλος αυτής της εβδομάδας, ώστε να γίνει εφικτό να προχωρήσει η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική οργάνωση της όλης προσπάθειας.
Επίσης σας κάνουμε γνωστό πως έχουμε προχωρήσει και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την προώθηση αντίστοιχης πρωτοβουλίας στα καμένα στο Μεσονήσι, και την αποκατάσταση αδρανών μεταλλείων στην ευρύτερη περιοχή το αμέσως επόμενο διάστημα, θέματα στα οποία θα επανέλθουμε για κοινή δράση".
Δημοσίευση σχολίου