Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝ (Δ.Βασιλείου)

Στον αστερισμό των ερώτων παγιδεύτηκα,

στον γαλαξία της αγάπης περιπλανήθηκα.

Με μιαν ανάσα τη ζωή μου έζησα,

με μιαν ανάσα, που διαπερνά το είναι μου.


Σαν το αλκοόλ που παραλύει τις αντιστάσεις,

σαν αχτίδα φωτός που διαλύει τις ομίχλες,

σαν τη σπίθα οργής που ξεκινάει τις επαναστάσεις,

ο έρωτας 

τις ορίζουσες της ζωής μου στοιχειοθέτησε

και η σκέψη εισχώρησε στους δαιδάλους των μυστηρίων

λευκαίνοντάς τα.

 

Θυσία εξαγνιστική στο βωμό του γονάτισα,

στων αγγέλων του τα φτερά με ανασήκωσε,

στης ευτυχίας τους ορίζοντες με προσήλωσε

δείχνοντας το δρόμο της ζωής.

 

Γενεσιουργός αιτία των δρωμένων

ω! έρωτα κι’ αγάπη και ζωή!

Στον περίπλοκο λαβύρινθο

εσύ δείχνεις του μίτου την άκρη

εσύ ορίζεις την πορεία

εσύ ανασταίνεις το πνεύμα

 εσύ νικάς το θάνατο!

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Η ποσοστιαία κατανομή καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών στην ΕΕ (2002-2022)

Όπως μπορείται να δείτε απο το παρακάτω διάγραμμα η ποσοστιαία κατανομή έχει μείνει αμετάβλητη για τις δαπάνες εκπαίδευσης και διατροφής. Έχει μειωθεί από 0,4% έως και 1,5% στα έπιπλα και εξοπλισμό νοικοκυριού, στις επικοινωνίες, στο αλκοόλ/καπνό, στις συγκοινωνίες, στην αναψυχή και πολιτιστικές δαπάνες και στην ένδυση/υπόδυση. Οι συγκρίσεις με τη κατάσταση στην Ελλάδα είναι μάλλον απογοητευτικές.



Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Οι συνεχιζόμενες σύγχρονες διεθνείς και μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις στο πλανήτη

Δυστυχώς οι ένοπλες συγκρούσεις στο πλανήτη μας, αντι να μειωθούν αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Κάποιες συνεχίζονται με διαστήματα ειρήνης για χρόνια. Κάποιες άλλες προκύπτουν σε περιοχές και κράτη. Διακρίνονται σε μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις (εντός του ίδιου κράτους), σε διακρατικές και σε διεθνείς.

Η διαδικτυακή πύλη Rule of Law in Armed Conflicts (RULAC) που ξεκίνησε το 2007, χαρακτηρίζει και αξιολογεί συστηματικά καταστάσεις ένοπλης βίας, χρησιμοποιώντας τον ορισμό της ένοπλης σύγκρουσης σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η RULAC προσδιορίζει επίσης τα μέρη σε αυτές τις συγκρούσεις και το εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί περισσότερες από 110 ένοπλες συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται τουλάχιστον 55 κράτη και περισσότεροι από 70 ένοπλοι μη κρατικοί φορείς. Είναι μια πρωτοβουλία της Ακαδημίας Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

45 μέτωπα ένοπλης σύγκρουσης συναντά κανείς στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Αίγυπτος, Ιράκ, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λιβύη, Μαρόκο, Συρία, Τουρκία, Υεμένη και Δυτική Σαχάρα έχουν εμπόλεμες ζώνες. Η Ακαδημία συμπεριλαμβάνει σε αυτές και την παράνομη τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου...

35 μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις υπάρχουν στην Αφρική και ειδικότερα σε Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Μάλι, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Σουδάν.

Αντίστοιχα άλλες 19 στην Ασία όπου συμμετέχουν πολλές ένοπλες ομάδες στις χώρες Αφγανιστάν, Ινδία, Μιανμάρ, Πακιστάν και Φιλιππίνες έχουν στο εσωτερικό τους εμπόλεμες ζώνες. Υπάρχουν επίσης άλλες δύο συνεχιζόμενες διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και μεταξύ Ινδίας και Κίνας.

Ακόμη και στην Ευρώπη υπάρχουν εστίες. Η Ρωσία πρωταγωνιστεί στη σύγκρουση με την Ουκρανία, αλλά και στην Υπερδνειστερία (σύγκρουση με Μολδαβία), καθώς και τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία (σύρραξη με Γεωργία), ενώ Αρμενία και Αρζεμπαϊτζάν εξακολουθούν να συγκρούονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έξι μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στην Λατινική Αμερική.

Αξιοσημείωτη είναι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ωκεανίας (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Παπούα- Νέα Γουϊνέα, Ινδονησία, Μαλαισία)

Διαδραστικός χάρτης εδώ

Διαβάστε σχετικό άρθρο της "Ναυτεμπορικής" εδώ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Το Αιολικό δυναμικό της χώρας και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Πολλά δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αντιτίθενται στις ΑΠΕ και στις ανεμογεννήτριες ειδικότερα. Όχι στα βουνά (που μάλλον εκεί φυσάει περισσότερο απο τα πεδινά), όχι στη θάλασσα (που και εκεί φυσάει) και πάει λέγοντας. Όμως όλοι θέλουν άφθονη και φθηνή ενέργεια και δεν μας λένε πως να την παράγει η χώρα.



Μπορείται να δείτε την χωρική κατανομή της αιολικής ικανότητας στη χώρα σε MW στο τέλος του 2023. Ο χάρτης είναι απο την έκδοση ITR 2023 - Επιθεώρηση Υποδομών & Συγκοινωνιών 2023 (σελ 123).
Η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια κατέχουν τη πρώτη θέση, αφενός μεν γιατί έχουν αιολικό δυναμικό και αφετέρου γιατί είναι κοντά στο μεγαλύτερο κέντρο κατανάλωσης, την ευρύτερη περιφέρεια της Αθήνας.
Ακολουθεί ενας εξαιρετικός χάρτης του αιολικού δυναμικού της Στερεάς Ελλάδας, όπου μπορείται να δείτε ότι το μεγαλύτερο δυναμικό έχουν η Καρυστία στην Εύβοια, η Σκύρος και οι κορυφές των ορεινών όγκων της Στερεάς Ελλάδας.

 




Πηγή: Π.Αρκουμάνης. «Γεωγραφική Ανάλυση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών». Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών. Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορική & Υπολογιστική Βιοιατρική. Λαμία 2018

Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Ο τύπος της γυναικείας ομορφιάς του Λ.Λαντάου εμπνευσμένος από την "Αφροδίτη της Μήλου"

Από Nobel foundation

Πρόσφατα διαβάσαμε αρκετά δημοσιεύματα ότι κάποιοι επιστήμονες ανάλυσαν και μέτρησαν τις αναλογίες του προσώπου πολλών ερμηνευτών της σύγχρονης showbiz με βάση τη Χρυσή Τομή, το γνωστό "Φ", που είναι περίπου ίσο με το 1,618 και έχει θεωρηθεί από φιλοσόφους και μαθηματικούς ως το κλειδί για την αρμονία και την ομορφιά. Πήραν υπόψη τους διάφορα χαρακτηριστικά όπως τα μάτια, τα φρύδια, τη μύτη, τα χείλη, το πηγούνι, το σαγόνι και το γενικό σχήμα του προσώπου. Μάλλον όμως έρχονται δεύτεροι....

"O Σοβιετικός φυσικός Λεβ Λαντάου (1908-1968) κατέλιπε σπουδαίο έργο σε πολλά πεδία της θεωρητικής φυσικής. Το έργο του αφορά στις περιοχές της φυσικής των χαμηλών θερμοκρασιών, της ατομικής και πυρηνικής φυσικής, της φυσικής της στερεός κατάστασης, της αστροφυσικής και της φυσικής του πλάσματος, ενώ πολλοί όροι τής φυσικής συνδέονται με το όνομά του («Διαμαγνητισμός Λαντάου», «ενεργειακές στάθμες Λαντάου» στον τομέα της φυσικής της στερεάς κατάστασης, «εξασθένιση Λαντάου» στον τομέα τής φυσικής του πλάσματος, «ενεργειακό φάσμα Λαντάου» στον τομέα τής φυσικής των χαμηλών θερμοκρασιών και «τομές Λαντάου» στον τομέα τής φυσικής των υψηλών ενεργειών). Το 1962, τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την έρευνά του σχετικά με την υπερρευστότητα του ηλίου. Εκτός από το Νόμπελ,, έτυχε και πολλών άλλων τιμητικών διακρίσεων. Στη Σοβιετική Ένωση εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, τού αποδόθηκε ο τίτλος τού «Ήρωα τής Σοσιαλιστικής Εργασίας» και τού απονεμήθηκε, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Λένιν. Εκλέχθηκε επίσης μέλος τής Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου και των Ακαδημιών της Ολλανδίας, της Δανίας και των ΗΠΑ, ενώ τού απονεμήθηκαν το Μετάλλιο Μαξ Πλανκ και το Βραβείο Φριτς Λόντον . Ο πιο διακεκριμένος μαθητής του υπήρξε ο Αλεξέι Αμπρικόσοφ (1928-2017), ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 2003 για την πρωτότυπη συμβολή του στη θεωρία των ημιαγωγών και των υπερρευστών." (Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/1962© SanSimera.gr

"Ο Λαντάου κρατούσε ένα κατάλογο φυσικών που βαθμολογούσε σε αντίστροφη λογαριθμική κλίμακα από το 0 ως το 5. Τον υψηλότερο βαθμό, 0, τον έδινε στον Νεύτωνα, ενώ ο Αϊνστάιν πήρε 0,5. Το 1 είχαν οι Νιλς ΜπορΒέρνερ ΧάιζενμπεργκΠωλ Ντιράκ και Έρβιν Σρέντινγκερ, οι θεμελιωτές της Κβαντομηχανικής, όπως και οι Σατυέντρα Μπόουζ και Γιουτζίν Γουίγκνερ. Ο Λαντάου βαθμολογούσε τον εαυτό του με 2,5 αλλά στο τέλος τον «προήγαγε» στο 2. Παρά την αυτοαξιολόγηση του ταλέντου του στην κλίμακα αυτή, ο Λαντάου θεωρείται από πολλούς ισάξιος με τους Ντιράκ, Βόλφγκανγκ ΠάουλιΕνρίκο Φέρμι και Ρίτσαρντ Φάινμαν, ως ένας ικανότατος φυσικός με ξεχωριστή διάνοια." (Πηγή https://el.wikipedia.org/)

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πανεπιστήμιο του Χαρκόβου - που έχω τη τιμή να είμαι απόφοιτος του - και σαν άσκηση χαλάρωσης απο τις πολύωρες θεωρητικές και πειραματικές αναζητήσεις σε διάφορα πεδία της φυσικής, εμπνεύστηκε απο την "Αφροδίτη της Μήλου" και ίσως και άλλα ελληνικά αγάλματα και δημιούργησε το τύπο της κλασσικής γυναικείας ομορφιάς με άριστα το 10. Λίγοι το ξέρουν και λιγότεροι γνωρίζουν τον τύπο, που βασίζεται στις αναλογίες στήθους, μέσης, γοφών, ύψους και βάρους.

Sophie Marceau - 7.59
Βέβαια ο τύπος είναι πολύ ευαίσθητος όταν κάποια αναλογία ξεφεύγει απο το ιδανικό. Έτσι, βασικά λόγω τους ύψους τους (1,80) οι γνωστές Claudia Shciffer, Elle McFerson, Rebecca Stamos φτάνουν μόλις στο 7,59, ενώ με το ίδιο ύψος οι Gigele Bundchen και Eva Herzigova στο 6,80. Αντίστοιχα η Monica Belluci λόγω πληθωρικού στήθους και γοφών στο 6,68. Εφαρμόζοντας το τύπο του Λαντάου στις προσωπικότητες που οι σύγχρονοι επιστήμονες υπολόγισαν μόνο τις αναλογίες προσώπου, έχουμε ότι οι πέντε πρώτες κατ'αυτούς, δεν κατατάσσονται ψηλά στη "λίστα Λαντάου". Anya Taylor-Joy – 5,74, Zendaya – 6,66, Bella Hadid – 7,14, Margot Robbie – 6,96, Taylor Swift – 6,70. Ακόμη επισημαίνουμε ότι ερμηνεύτριες με θεϊκές αναλογίες προσώπου, όπως η S.Marceau δεν εξετάστηκαν καν από τους σύγχρονους ερευνητές.

Θα μου πείτε ποιές έχουν τελικά την πιο ψηλή βαθμολογία στη κλίμακα Λαντάου; Είναι αυτές που οι αναλογίες τους πλησιάζουν πιο πολύ τις αναλογίες των αγαλμάτων της κλασσικής αρχαιότητας: Alessandra Ambrosio 9,02 - Jennifer Aniston 8,40 - Claire Forlani 8,17 - Kate Beckinsale 8,0.

Όσο για τη κλίμακα που προτιμάμε σε τελευταία ανάλυση - όπως έλεγε και ο Ανδρέας Εμπειρίκος - "Η πλάστιγξ κλίνει εκεί που προτιμάμε Κατά την ερμηνεία που της δίνουμε. Κάθε φορά που επιτυγχάνουμε στα ζάρια".

Και στα ζάρια πετυχαίνουμε πολύ λίγες




Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων επτά νησιά της χώρας λόγω της λειψυδρίας (Businessdaily)

Φωτο: Businessdaily.gr
 Η ανθρωπογενής δραστηριότητα (με   χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη χώρα   μας τον υπερτουρισμό σε ορισμένες   περιοχές και την αλόγιστη σπατάλη υδάτων   σε άλλες) σε συνδυασμό με την σταδιακή   αλλαγή του κλίματος έφεραν στην   επιφάνεια  ενα ακόμη πρόβλημα, παρά το   γεγονός ότι απο αρκετούς ερευνητές έχει   επισημανθεί εδώ και 50 χρόνια. Το   πρόβλημα της λειψυδρίας σε αρκετές   περιοχές της χώρας και ειδικότερα στο   νότιο  τμήμα της. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα αποσπάσματα άρθρου που δημοσιεύτηkε στο Businessdaily.gr.

"Στο μικροσκόπιο των ερευνητών- επιστημόνων τίθενται το επόμενο διάστημα επτά νησιά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα το Αγαθονήσι, η Αμοργός, η Θάσος, η Κάσος, η Σέριφος, η Σίφνος και οι Παξοί με σκοπό να υπολογιστούν οι σημερινές ανάγκες τους ως προς τη μελλοντική ζήτηση του νερού. Στόχος επίσης, της έρευνας, είναι να εξευρεθούν και να προταθούν οικοϋδρολογικές λύσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη συλλογή βρόχινου νερού αποσκοπώντας στην αύξηση των υδατοαποθεμάτων των παραπάνω νησιών.....

Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και διευθυντής Έδρας UNESCO Con-E-Ect στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτρης Εμμανουλούδης, «διαπιστώθηκε ότι με τη βοήθεια τεχνικών παρεμβάσεων και έργων είναι δυνατή η κάλυψη όχι μόνον των σημερινών αναγκών αλλά και της μελλοντικής ζήτησης νερού έως το 2030, κατά την διάρκεια των θερινών μηνών (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος), σε ποσοστό 100%......

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλουδή, για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κατάστασης - κρίσης, είναι επιτακτικό να ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις εμφάνισης κρίσεων (υγειονομικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής κλπ.). Αυτά, όπως εξηγεί, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: άμεσα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα. Ειδικότερα, ο κ. Εμμανουλούδης προτείνει τα εξής μέτρα:

Άμεσα: Υιοθέτηση ατομικής κουλτούρας εξοικονόμησης νερού στην καθημερινότητά μας (παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή, καθαριότητα). Το μέτρο αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό για τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία.
Υιοθέτηση μεθόδων άρδευσης στην γεωργία, οι οποίες δεν είναι υδατοβόρες, εν ανάγκη αλλαγή και είδους καλλιεργειών (μην ξεχνάμε ότι η γεωργία καταναλώνει το 70% των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, παγκοσμίως ! ).
Αποφυγή κάθε είδους (τουλάχιστον για την θερινή περίοδο) χρήσης νερού για σκοπούς αναψυχής, αισθητικής κλπ. (πισίνες, συντριβάνια, άρδευση κήπων).

Βραχυπρόθεσμα: Περιορισμός των απωλειών των δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού, από τις δεξαμενές αποθήκευσης ή σημεία υδροληψίας προς τις οικιακές – εμπορικές καταναλώσεις, δεδομένου ότι οι απώλειες των δικτύων στην χώρα μας, ακόμα και στην περιοχή της πρωτεύουσας κυμαίνονται από 45 – 55% (με διεθνώς παραδεκτό όριο το 20%), γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι από την διατιθέμενη ποσότητα νερού, η μισή φτάνει στο σημείο κατανάλωσης ! Ο περιορισμός των απωλειών θα προκύψει αφενός από την επισκευή των διαρροών και βλαβών, αφετέρου από την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων.

Μεσοπρόθεσμα: Επακριβής υπολογισμός των σημερινών αναγκών αλλά και της μελλοντικής ζήτησης, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη τουριστική κίνηση. Ο υπολογισμός αυτός μπορεί να γίνει με την βοήθεια σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων, που στηρίζονται σε νεοεισαγόμενους δείκτες όπως το Υδατικό Αποτύπωμα (Water Footprint). Το Υδατικό Αποτύπωμα είναι ουσιαστικά η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος, μια επιχείρηση ή μια βιομηχανία καθημερινά. Από τον συγκεκριμένο υπολογισμό δύναται να προκύψει με ακρίβεια το ετήσιο έλλειμμα σε νερό για μια συγκεκριμένη περιοχή, για διαφορετικά κλιματικά σενάρια, στο παρόν και στο εγγύς μέλλον, γεγονός που τον καθιστά απαραίτητο για την επιλογή των κατάλληλων έργων αποταμίευσης νερού σε μια περιοχή και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους, ως προς την θέση και το μέγεθός τους. Τα έργα αυτά θα πρέπει να αποσκοπούν στην κατά το δυνατόν κάλυψη του ελλείμματος αυτού, ακόμα και για δυσμενή σενάρια.

Κατασκευή τεχνικών έργων μικρής κλίμακας (ομβροπλατείες, υπερπηδητά εσχαρωτά φράγματα κλπ.), με την βοήθεια των ανωτέρω υπολογιστικών μεθόδων. Τα έργα αυτά μπορούν να συνδυάζονται, με τεχνικές κατασκευής και λειτουργίας φιλικές προς τα οικοσυστήματα (Ecosystem based adaptation) . Η κατασκευή των έργων αυτών προσιδιάζει ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές όπου πρέπει να δίνεται και η απαραίτητη προσοχή στην αισθητική των παρεμβάσεων, είναι δε εξαιρετικά αποτελεσματικά για την συλλογή βρόχινου νερού, ακόμα και από μικρές σε διάρκεια και ένταση βροχοπτώσεις, μπορούν δε να συνδυάζονται και με μια σειρά από nature based solutions (λύσεις με βάση την φύση). Το συλλεγόμενο βρόχινο νερό θα αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές, προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες εξάτμισης." 
Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Το Σύμπαν συνωμοτεί κ΄εμείς συνωμότες..(Λουκία Ζαχείλα)

Giancarlo Buttignol - Davanti allo specchio
"Όταν νιώθουμε ευτυχείς δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να μπορεί να αγγίξει αυτή την ευτυχία. 

Γ΄αυτό αρνιέμαι βίαια να ζήσω πλέον διαφορετικά.

Ζω τη ζωή ατελή και ατελείωτα και συνεχίζω όπως συνεχίζει η ζωή..

Μία η κατάληξη ένα το συμπέρασμα: Το Σύμπαν συνωμοτεί κ΄εμείς συνωμότες.."

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Ευθύνονται τα αιολικά πάρκα για τις πυρκαγιές;

Όχι μόνο δεν ευθύνονται, αλλά επιπλέον προστατεύουν τα δάση.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όπως και πολλών άλλων δραστηριοτήτων, επιτρέπεται σε δάση και δασικές εκτάσεις ύστερα από μελέτη και άδεια. Επομένως, δεν υπάρχει κίνητρο να καεί μια έκταση προκειμένου να γίνει μια επέμβαση η οποία ήδη επιτρέπεται.

Επιπλέον, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης οδηγεί υποχρεωτικά στην αυτόματη κήρυξή της ως αναδασωτέας. Αυτό συνεπάγεται σαφώς αυξημένες προϋποθέσεις, περισσότερους όρους προστασίας αλλά και πρόσθετα έργα για την εγκατάσταση σε αναδασωτέα έκταση. Συνεπώς, σε δάσος ή δασική έκταση που επλήγη από πυρκαγιά, όχι μόνο δεν υπάρχει διευκόλυνση εγκατάστασης ανεμογεννητριών, αλλά αντιθέτως υφίσταται αύξηση της δυσκολίας, του χρόνου και του κόστους τόσο ως προς το εύρος των απαραίτητων μελετών και προϋποθέσεων όσο και ως προς τα έργα που πρέπει να γίνουν.

Αισχροί ισχυρισμοί, fake news και χυδαία υπονοούμενα ότι οι πυρκαγιές καταστρέφουν δάση ώστε να φυτρώσουν μετά ανεμογεννήτριες ή για να διανοιχθούν οι δρόμοι από όπου θα περάσουν οι ανεμογεννήτριες, εμφανίζονται συχνά στον δημόσιο διάλογο παρά την εμπεριστατωμένη κατάρριψη του μύθου αυτού1, 2.

Η αλήθεια είναι ότι τα αιολικά πάρκα, όχι μόνο δεν ευθύνονται για τις πυρκαγιές, αντιθέτως συμβάλλουν στην προστασία των δασών διότι:
α) Είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση που απειλεί τα δάση.
β) Με τα έργα που εκτελούν στην περιοχή εγκατάστασης προστατεύεται το τοπικό δασικό σύστημα από την πυρκαγιά.
γ) Με τις αναδασώσεις ή τα άλλα δασοτεχνικά έργα που υλοποιούν σε περιοχές που υποδεικνύει η δασική αρχή, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Πρόσθετες δυσκολίες για την εγκατάσταση σε περίπτωση πυρκαγιάς5
Η καταστροφή μιας έκτασης από πυρκαγιά δημιουργεί άλλου είδους απαιτήσεις για την κατασκευή του έργου, που δεν υπήρχαν προηγουμένως και οι οποίες, ανάλογα με τη φύση του εδάφους, μπορεί να είναι σημαντικές π.χ. απαιτήσεις για τη στήριξη των εδαφών, την προστασία από νέα φυσικά φαινόμενα που πιθανόν να εμφανιστούν και μπορεί να σχετίζονται με τη ροή των επιφανειακών υδάτων ή πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της καταστροφής της δασικής βλάστησης, ανάγκη κατασκευής μεγαλύτερων και περισσότερων τεχνικών έργων για την απορροή των υδάτων, ανάγκη για κατάλληλους χάνδακες σε όλο το μήκος της οδοποιίας για την απορροή μεγαλύτερων ποσοτήτων επιφανειακών υδάτων, συχνότερη συντήρηση της οδοποιίας εξαιτίας διάβρωσης της επιφάνειας κ.λπ. Όλα αυτά μπορεί να συνεπάγονται αυξημένο κόστος και για αυτό δεν προκύπτει κίνητρο για πυρκαγιά δασικής έκτασης ή δάσους με σκοπό τη διάνοιξη δρόμων ή γενικά την κατασκευή έργων υποδομής. Σε κάθε περίπτωση, η οδοποιία σχεδιάζεται σε συνεργασία με τις δασικές αρχές ώστε να ικανοποιεί και τις δικές τους ανάγκες.

Βεβαίως, δεν ισχύει ούτε αυτό που ακούγεται μερικές φορές ότι δήθεν η πυρκαγιά οδηγεί σε αύξηση του ανέμου σε μια περιοχή και άρα σε μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας. Στην Ελλάδα, όπου η ανάπτυξη αιολικών πάρκων γίνεται κατά βάση σε σύνθετες (ορεινές, ημιορεινές) τοπογραφίες, η επίδραση στο αιολικό δυναμικό (το οποίο έχει γίνει γνωστό από μακροχρόνιες μετρήσεις πριν την εγκατάσταση) καθορίζεται κυρίως από την αύξηση της ταχύτητας του ανέμου που προκαλείται λόγω της σύνθετης τοπογραφίας. Η επίδραση αυτών των παραμέτρων στην ενεργειακή απόδοση της ανεμογεννήτριας καθορίζει την επιλογή του τύπου ανεμογεννήτριας που είναι κατάλληλος και αποδοτικός για το δεδομένο αιολικό δυναμικό, χωρίς διαφορά στο κόστος προμήθειας ή συντήρησης. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να καεί το παρακείμενο δάσος για να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον: 
Όταν πραγματοποιούνται εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων ή άλλες επιτρεπτές επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις, οι υπεύθυνοι φορείς υποχρεούνται και εκτελούν έργα αποκατάστασης στον ευρύτερο χώρο εγκατάστασης.
Επιπλέον, υποχρεούνται και εκτελούν πρόσθετα έργα αναδάσωσης ή δασοτεχνικά έργα σε άλλους χώρους. Τους χώρους αυτούς και τα έργα, τα υποδεικνύουν οι δασικές αρχές, οι οποίες εγκρίνουν τις σχετικές μελέτες, επιβλέπουν την εκτέλεσή τους και τα παραλαμβάνουν εκδίδοντας τη σχετική βεβαίωση. Η σχετική διάταξη βρίσκεται στην παρ. 8 του άρ. 45 του ν. 998/1979, όπως ισχύει6.
Με τις αναδασώσεις ή τα άλλα δασοτεχνικά έργα σε περιοχές που υποδεικνύει η δασική αρχή, συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Επιδοτείται υπερβολικά η αιολική ενέργεια;

Η κατασκευή των αιολικών πάρκων δεν επιδοτείται. Η λειτουργία των αιολικών πάρκων επιδοτεί τους καταναλωτές.

Από το 2013, τα αιολικά πάρκα δεν είναι επιλέξιµα για επιδότηση του κόστους κατασκευής τους ούτε από τον ελληνικό Αναπτυξιακό Νόµο ούτε από κάποιο άλλο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραµµα. Με τους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόµους και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα παλιά αιολικά πάρκα επιδοτούνταν για το 30%-40% του κόστους κατασκευής τους, όπως και οι άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που εντάσσονταν στον νόµο (π.χ. επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο).

Επιπλέον, οι τιµές πώλησης της αιολικής ενέργειας είναι τέτοιες που επιδοτούν τους καταναλωτές και όχι το αντίστροφο. Εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήµερα στην Ελλάδα, ο Έλληνας καταναλωτής θα πλήρωνε το ηλεκτρικό ρεύµα ακριβότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αιολική ενέργεια παράγεται µε συστηµατικά και σηµαντικά χαµηλότερο κόστος σε σχέση µε τους συµβατικούς σταθµούς που χρησιµοποιούν λιγνίτη ή φυσικό αέριο.

Μάλιστα το κόστος αυτό είναι σταθερό και έτσι οι αµοιβές των αιολικών πάρκων «κλειδώνουν» µε µακροχρόνιες συµβάσεις, είτε µε τη δηµόσια επιχείρηση ΔΑΠΕΕΠ, είτε µε προµηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ή µεγάλους καταναλωτές. Για αυτό, το κόστος της αιολικής ενέργειας για τους καταναλωτές δεν µεταβάλλεται όταν αυξάνονται οι τιµές στις χρηµατιστηριακές αγορές ενέργειας για οποιονδήποτε λόγο π.χ. εξαιτίας των αναταραχών στις διεθνείς τιµές των καυσίµων. Χάρη σε αυτή τη σταθερότητα της χαµηλής τιµής των αιολικών πάρκων, επιστρέφεται στους καταναλωτές η διαφορά της από τις υψηλές τιµές της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, µε βάση τα αναλυτικά και δηµοσιευµένα στοιχεία της αγοράς, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε το 2022, τα αιολικά πάρκα διασφάλισαν επιδοτήσεις στους καταναλωτές συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ µέσω του Ταµείου Ενεργειακής Μετάβασης1

Τιο όφελος από τα αιολικά πάρκα, αν και σαφώς µικρότερο, υπήρχε ήδη πριν το 2021, δηλαδή ακόµα και όταν η µέση τιµή τους ήταν υψηλότερη και το φυσικό αέριο πολύ φθηνότερο. Για παράδειγµα, από τη µελέτη των επίσηµων στοιχείων για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα µας2, το 2017 τα αιολικά πάρκα επιδότησαν το κόστος του καταναλωτή κατά 53,45 εκατ. ευρώ3.

Όσο αυξάνονται τα αιολικά πάρκα και η αιολική παραγωγή στη χώρα τόσο περισσότερο επωφελούνται οι Έλληνες καταναλωτές.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Οι ανεμογεννήτριες είναι λιγότερο αποδοτικές από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς;

Δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε την απόδοση ανεμογεννητριών με την απόδοση θερμοηλεκτρικών σταθμών. 

Οι ανεμογεννήτριες αξιοποιούν το
ν άνεμο, ο οποίος είναι ανεξάντλητος, ανανεώσιμος και απεριόριστος.

Από την άλλη μεριά οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί καταναλώνουν περιορισμένους και μη ανανεώσιμους πόρους, όπως ο λιγνίτης, ο άνθρακας ή το φυσικό αέριο.

Οπότε δεν έχει νόημα ο ισχυρισμός ότι οι ανεμογεννήτριες μετατρέπουν ένα μικρό μέρος της ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια και άρα είναι λιγότερο αποδοτικές.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Αντίο Μάνο...

Κράταγες ζωντανά και "κατάσαρκα" τα όνειρά μας και πολέμαγες για αυτά.
Σε ευχαριστούμε και θα σε θυμούμαστε πάντα...

Οι στοίχοι του ποιητή ας σε συνοδεψουν στο ταξίδι σου και στη θύμησή μας

"Τρέχανε τα όνειρά μας,
μα εμείς κολλημένοι στα πλάνα της ζωής μας δεν τα προλαβαίναμε.

Προσπαθούσαμε
να φέρνουμε τα όνειρα στην άσφαλτό μας, μα τα ‘καιγε η κάψα της.

Κι έτσι, αόνειροι κουτσά – στραβά πεθαίναμε, ώσπου μια μέρα μίλησε ένας Ποιητής και είπε:
τα όνειρά σας κατάσαρκα να τα φοράτε,
να είστε ένα με αυτά!"
Δημήτηρης Βασιλείου - Αθήνα, 22/7/2021

Η οικογένεια Μπαλογιάννη επιθυμεί αντί για στεφάνια να πραγματοποιηθεί δωρεά στον παρακάτω λογαριασμό Ι-BAN του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία με τη δικαιολογία "εις μνήμη του Μάνου Μπαλογιαννη" για παιδάκια μεταμοσχευμενα ώστε να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όπως ο μπαμπάς μας.
Σας ευχαριστούμε για τα υπέροχα λόγια σας και την συμπαράσταση σας αυτή τη δύσκολη στιγμή. O λογαριασμός του Νοσοκομείου στον οποίο μπορείτε να προβείτε σε κατάθεση είναι:
ALPHA BANK: GR1801403490349002002003330
Επώνυμο - Όνομα / Επωνυμία: 1Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - IBAN λογαριασμού: GR1801403490349002002003330
Παρακαλώ πολύ στην κατάθεση να αναγράφετε η αιτιολογία «Εις μνήμη Μάνου Μπαλογιάννη».
Σας ευχαριστούμε,