Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Οικολογικό Βαρόμετρο 2009 (Νο3)


Από το: www.publicissue.gr
Το Οικολογικό Βαρόμετρο της Public Issue στοχεύει στη συστηματική παρακολούθηση των στάσεων, των αντιλήψεων και των πρακτικών της ελληνικής κοινής γνώμης, απέναντι στο περιβάλλον και τις ταχύτατα συντελούμενες κλιματικές αλλαγές. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα του 3ου κατά σειρά κύματος του Οικολογικού Βαρομέτρου, αποκτούν ιδιαίτερα σημαντική διάσταση, καθότι καταγράφονται αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και μάλιστα προς μία θετική κατεύθυνση, τόσο στις εν γένει αντιλήψεις, όσο και στις πρακτικές των Ελλήνων πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας προκύπτει ότι:
Αυξάνεται, συγκριτικά με το 2008, ο βαθμός ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για το περιβάλλον (+5%).
Στην κατάταξη των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας (ανοικτή ερώτηση), παρατηρείται σήμερα, σημαντική μείωση στο ποσοστό όσων αναφέρονται με γενικούς όρους στη «ρύπανση - μόλυνση» (12%, -17%). Επιπροσθέτως, στα «βιομηχανικά και εργοστασιακά απόβλητα», καταγράφεται σημαντική αύξηση (11%, +9%), γεγονός που μπορεί κάλλιστα να συνδέεται με υποθέσεις μόλυνσης των υδάτων που έρχονται στη δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Επίσης, σε αντίθεση με το περασμένο έτος, παρατηρείται σήμερα, ότι μόλις το 4% των ερωτηθέντων (έναντι 1% το 2008) δεν κατονόμασε, είτε λόγω αγνοίας, είτε λόγω απροθυμίας, το σημαντικότερο πρόβλημα του περιβάλλοντος στην χώρα. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μια δυναμικότερη ενασχόληση των Ελλήνων πολιτών με τα θέματα του περιβάλλοντος, σε βαθμό που η πλειοψηφία της κοινής γνώμης να διαθέτει πλέον σχετικά αποκρυσταλλωμένη άποψη και να την καταθέτει.
Στην κλίμακα οικολογικής αυτοσυνείδησης (1-5), οι Έλληνες πολίτες βαθμολογούν σήμερα τον εαυτό τους αυστηρότερα, σε σχέση με το 2008, καθότι διαπιστώνεται σημαντική ποσοστιαία αύξηση (+5%) όσων βαθμολογούν τον εαυτό τους με 3. Επιπροσθέτως, μειώνεται (-4%) και το ποσοστό όσων αυτοβαθμολογούνται με 4.
Οι 2 στους 10 πολίτες (20%), σε αντίθεση με 1 στους 6 πολίτες (16%) πέρυσι, δηλώνουν σήμερα, ότι έχουν ήδη μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση του νοικοκυριού τους, γεγονός που μεταφράζεται και ως μια πιο δραστική συμμετοχή σε θέματα περιβάλλοντος. Επιπλέον, μέσα σε έναν χρόνο, παρατηρείται μετατόπιση της τάξεως του 3%, από την επιλογή «αρκετά πιθανό» να κάνουν κάτι ανάλογο για το περιβάλλον, στην επιλογή «πολύ πιθανό» να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια.
Το ποσοστό όσων ενδέχεται να μειώσουν τη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου τους, σε σχέση με το 2008, αυξάνεται σήμερα αισθητά. Παράλληλα, ένα αυξανόμενο ποσοστό του δείγματος (23%, +4%), δηλώνει ότι κάτι τέτοιο «δεν τους αφορά», υποδεικνύοντας, ενδεχομένως, ότι αυξάνεται και ο αριθμός των πολιτών που δεν οδηγούν καθόλου ΙΧ.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις, διαπιστώνονται σήμερα και στις στάσεις των πολιτών απέναντι στην ανακύκλωση. Ενώ το 2008, 4 στους 10 πολίτες (42%) δήλωναν ότι δεν είχαν ανακυκλώσει καμία φορά τα σκουπίδια τους μέσα σε ένα μήνα, σήμερα ανάλογη στάση κρατούν μόλις οι 2 στους 10 (17%). Παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά (35%, +10%) και ο αριθμός όσων πολιτών ανακυκλώνουν απορρίμματα πέντε ή και περισσότερες φορές μέσα σε έναν μήνα. Κατά συνέπεια, διαπιστώνεται σήμερα ότι, συνολικά, 7 στους 10 (70%) πολίτες ανακυκλώνουν τουλάχιστον ένα μέρος των απορριμμάτων τους.
Τέλος, με βάση τα ευρήματα του Βαρομέτρου, ο μέσος όρος των απορριμμάτων που οι Έλληνες «παράγουν» κάθε εβδομάδα, υπολογίζεται σε 3,5 σακούλες ανά νοικοκυριό, την στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 5,0 σακούλες ανά νοικοκυριό, εβδομαδιαία, για το 2008 και 5,7 σακούλες ανά νοικοκυριό, εβδομαδιαία, για το 2007.
Περισσότερα: στο http://www.publicissue.gr/1098/eco_varometer_2009/

Δεν υπάρχουν σχόλια: