O κοινοτικός προϋπολογισμός ανέρχεται € 133,8 δισ. το 2009. Aντιπροσωπεύει περίπου το 1% του πλούτου κάθε κράτους μέλους.
Aναλογεί σε περίπου 270 ευρώ ανά Ευρωπαίο.
Tο 2009, το 44% του κοινοτικού προϋπολογισμού θα δαπανηθεί για ην "ανταγωνιστικότητα και συνοχή", το 43% για τους "φυσικούς πόρους" (γεωργία, περιβάλλον), ενώ το υπόλοιπο θα μοιραστεί μεταξύ της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, της διοίκησης, της δικαιοσύνης και της ευρωπαϊκής ιθαγένειας
Διοχετεύεται κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
O κύριος στόχος των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών της -η δική σας ζωή! Πώς όμως προσπαθεί να επιδιώξει το στόχο αυτό; Mια ματιά σε συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτούν τα κοινοτικά κονδύλια σε διάφορους τομείς!
Κινητικότητα
Xάρη στα κοινοτικά κονδύλια κατασκευάζονται συχνά δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες, αεροδρόμια, καλώδια και αγωγοί, προκειμένου να μειωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ περιφερειών και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευκολυνθεί η κινητικότητα των Ευρωπαίων.
Γεωργία και προστασία του περιβάλλοντος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να στηρίξει τους αγρότες. Η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων, η ευημερία των ζώων και οι ανάγκες της αγροτικής κοινότητας αποτελούν ως εκ τούτου προτεραιότητές της.
Εκπαίδευση
H Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τις ανταλλαγές φοιτητών και άλλων νέων. Για παράδειγμα, χάρη στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών "Erasmus", 1,5 εκατομμύριο άτομα έχουν σπουδάσει μέχρι σήμερα σε κράτος μέλος της ΕΕ διαφορετικό από τη χώρα καταγωγής τους.
Καταπολέμηση των διακρίσεων
Ορισμένες εθνικές μειονότητες πέφτουν συχνά θύματα κοινωνικών προκαταλήψεων και δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην απασχόληση και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Τα ευρωπαϊκά ταμεία προσπαθούν να αντιστρέψουν τη δυσμενή αυτή κατάσταση. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο κοινοτικό πρόγραμμα ("Acceder") βοήθησε τους τσιγγάνους της Ισπανίας να πλουτίσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, να βρουν απασχόληση και στέγαση, και να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας.
Έρευνα
Προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των ευρωπαίων πολιτών και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει χρήματα στην έρευνα για τις ασθένειες των παιδιών, τη φύση, τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, τα ασφαλή τρόφιμα, τα οχήματα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τους νέους ενεργειακούς πόρους. Το 2009 τα χρήματα για την έρευνα αυξήθηκαν κατά 11% για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε σήμερα.
Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναλογούν σε πάνω από το 90% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. H διευκόλυνση της ζωής τους θα αυξήσει έτσι την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Τρίτος κόσμος
Ως παγκόσμιος παράγοντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνες σε διεθνές επίπεδο. Γι'αυτό και στηρίζει οικονομικά τις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου, συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης σε περιοχές συγκρούσεων και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, αλλά πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Ένας προϋπολογισμός που αποφασίζεται με δημοκρατικές διαδικασίες
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, ορίζει το ποιες θα είναι οι χρηματοδοτούμενες δράσεις και ελέγχει στενά τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα του εκάστοτε κοινοτικού προϋπολογισμού δαπανώνται.
Tο Κοινοβούλιο είναι αυτό που εγκρίνει κάθε έτος τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζει τα ποσά που δαπανώνται για τις λιγότερο ευημερούσες περιφέρειες, το περιβάλλον, τα προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης, κ.ά. Tο Kοινοβούλιο διασφαλίζει επίσης ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται ορθά (μέσω της λεγόμενης "απαλλαγής" ως προς τη διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού).
Πολλά έχουν γίνει, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν και άλλα. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 θα σας δώσουν την ευκαιρία να καθορίσετε τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Εκφράστε τις δικές σας επιλογές με την ψήφο σας στις ευρωεκλογές!
Περισσότερα: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-52263-082-03-13-901-20090320FCS52246-23-03-2009-2009/default_p001c003_el.htm
Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου