Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ευρωεκλογές 2009: Τι είδους ενέργεια θέλουμε?

Πέρσι τον Δεκέμβριο οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ένα φιλόδοξο σχέδιο (γνωστό ως "20/20/20" πριν από το 2020), το οποίο θέτει ως στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν πριν από το 2020: τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20%· τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%· και μερίδιο 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Kαι το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στο 20/20/20
Tο συμφωνηθέν πακέτο μέτρων -αντικείμενο πολλών διαπραγματεύσεων μεταξύ ευρωβουλευτών και υπουργών Ενέργειας της ΕΕ- περιλαμβάνει επίσης ένα εργαλείο που συμφωνήθηκε στο παρελθόν: το κοινοτικό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 21% (σε σχέση με τα επίπεδα του 2005) και καλύπτει την περίοδο 2013-2020.
Το σύστημα αυτό θέτει ανώτατο όριο για τις συνολικές επιτρεπόμενες εκπομπές των χωρών και των επιχειρήσεων αλλά, εντός του ορίου αυτού, επιτρέπει στους συμμετέχοντες στο σύστημα να αγοράζουν και να πωλούν δικαιώματα κατά βούληση.
Το σύστημα καλύπτει επί του παρόντος περισσότερες από 10.000 εγκαταστάσεις στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας, οι οποίοι ευθύνονται συλλογικά για το ήμισυ περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και θα καλύπτει από το 2012 και τα αεροσκάφη (μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών και των υπουργών τον Ιούλιο του 2008).

Μείωση των εκπομπών των αυτοκινήτων αλλά και των σπιτιών
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των επιβατικών αυτοκινήτων θα μειωθούν στα 120 γρ./χλμ (από τα 160 γρ./χλμ που είναι σήμερα) πριν από το 2012, μέσω της βελτίωσης της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα οχήματα.
Aλλά και στα σπίτια μας μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια. Mόλις πριν από μερικές εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε τη σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων πυράκτωσης (από το Σεπτέμβριο του 2009 ως το 2012), που πιθανόν κρέμονται τώρα στο ταβάνι του σπιτιού σας, από τους λαμπτήρες φθορισμού (που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια κατά 75%) και τις λάμπες αλογόνου (που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε 25-50% περισσότερη ενέργεια).
Οι ευρωβουλευτές έχουν επίσης ταχθεί υπέρ της καλύτερης επισήμανσης της ενεργειακής απόδοσης απλών συσκευών, όπως είναι τα ψυγεία και τα πλυντήρια ρούχων.

Πολλές οι προκλήσεις των μελλοντικών ευρωβουλευτών
Aν και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου έχουν πετύχει πολλά, δεν είναι λίγα αυτά που μένει να γίνουν. H πρόσφατη κρίση που προέκυψε από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Oυκρανία άφησε χωρίς προμήθειες σπίτια και σχολεία στη Bουλγαρία, τη Σλοβακία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και αποκάλυψε τη μεγάλη ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίτευξη συμφωνίας για τη μετα-Kιότο εποχή (δηλαδή για όταν λήξει το πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος) πριν από τα τέλη του έτους αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξετε τον Ιούνιο. Γι'αυτό μην παραλείψετε να προσέλθετε στις κάλπες και να εκφράσετε τις επιλογές σας για το μέλλον με την ψήφο σας στις ευρωεκλογές!
Περισσότερα: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-52263-082-03-13-901-20090320FCS52246-23-03-2009-2009/default_p001c005_el.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: