Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Τόνοι νεκρών ψαριών σε όλο το Μαλιακό Κόλπο



Πηγή: Τα Νέα
Μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών πλημμύρισε την ακροθαλασσιά και την ακτή του Μαλιακού κόλπου τα τελευταία 24ωρα προκαλώντας έντονη ανησυχία σε κατοίκους, ψαράδες, επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις στο νομό Φθιώτιδας.
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την αιτία για τους μαζικούς θανάτους ψαριών τα οποία τελευταία 24ωρα άρχισαν να εκβράζονται στην ακτή του Μαλιακού κόλπου. Τα νεκρά ψάρια, βάρους άνω των 30 κιλών τα οποία φυσιολογικά ζουν σε μεγάλο βάθος, εμφανίστηκαν σε όλο το πέταλο από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες.
Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι επρόκειτο για φαινόμενο περιορισμένης έκτασης στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού, και αιτία αποτελούσε η έλλειψη οξυγόνου. Πλέον όμως, οι εκτιμήσεις αυτές αμφισβητούνται έντονα καθώς το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλη έκταση.
Τόνοι ψαριών εκβράζονται από την περασμένη Παρασκευή σε όλο το μήκος του Μαλιακού Κόλπου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε δειγματοληψία νερού και ψαριών και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν τοξικές ουσίες στα νερά που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το γεγονός.
Οι αλιείς της περιοχής και οι ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και ζητούν άμεση παρέμβαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ιδιοκτήτες ιχθυοτροφείου της περιοχής, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, μετέφεραν τα ψάρια σε άλλη περιοχή για να τα σώσουν. Την περιοχή επισκέφτηκε ήδη, ειδική ιχθυοπαθολόγος από το Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης, η οποία προσδιόρισε ως αιτίες θανάτου των ψαριών την έλλειψη οξυγόνου και την θολότητα των νερών.
Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γιάννης Ζαμπετάκης, ωστόσο, μιλάει ανοιχτά για τις συνέπειες της ρύπανσης και υπογραμμίζει ότι «παρόμοια γεγονότα είχαμε και στον Αμβρακικό Κόλπο. Απλά τα δείγματα λαμβάνονται από λάθος σημεία...».
Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο ο μαζικός θάνατος των ψαριών να οφείλεται στην απελευθέρωση δηλητηριωδών αερίων από υποθαλάσσια ρήγματα ή σε κάποια ασθένεια η οποία δεν έχει ταυτοποιηθεί. Εξετάζεται επίσης η πιθανότητα, εξαιτίας της υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού, από τις βροχοπτώσεις, να επικάθησε λάσπη στα βράγχια των ψαριών.
Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο των νεκρών ψαριών ανάγκασε τους αλιείς να συμμετέχουν στην έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος χθες το πρωί στο νομαρχιακό μέγαρο Φθιώτιδας. Ήδη από την Πέμπτη, οι αλιείς είχαν απαιτήσει την άμεση παρέμβαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ζητούσαν οικονομική στήριξη.
«Έχω απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την επιστημονική κοινότητα για να βοηθήσει» δηλώνει ο νομάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Χειμάρας, ο οποίος ζήτησε «να έλθει αμέσως στην περιοχή λόγω της εκτάκτου καταστάσεως το σκάφος του ΕΚΘΕ (Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) και όλο το επιτελείο, για να μπορέσουν να κάνουν τις μετρήσεις επιτόπου και να εντοπίσουν τα πιθανά αίτια».

Εμείς υπενθυμίζουμε δημοσίευμα μας του Νοέμβρη 2008 (http://evoikos.blogspot.com/2008/11/1987.html ) στο οποίο καταγράψαμε την επιστημονική διαπίστωση ότι ολος ο Μαλιακός αδειάζει στον Ευβοϊκό κάθε χρόνο. Επομένως όλη του η ρύπανση μεταφέρεται άμεσα στον Βόρειο Ευβοϊκό και από εκεί στο Νότιο. Το ίδιο γίνεται και με τη ρύπανση του Παγασητικού, που αδιάζει στον Ευβοϊκό κάθε τρία χρόνια

2 σχόλια:

Φιλάρετος είπε...

Τελικά, να τρώμε ή να μην τρώμε ψάρια από τον Μαλιακό; Από το Lamia News
"Δεν ξέρουμε αν κανείς έχει τη διάθεση να καταναλώσει ψάρια από τον Μαλιακό αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο εκεί.
Έχουμε και λέμε:
- Ο νομάρχης Φθιώτιδας κ. Χειμάρας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των ειδικών επιστημόνων μας προτρέπει να "καταναλώνουμε ψάρια άφοβα¨, ενώ την ίδια άποψη έχει και ο διευθυντής της νομαρχίας, κτηνίατρος κ. Κραββαρίτης.
- Λίγες μέρες αργότερα και ενώ συνεχίζεται η "αυτοκτονία" των ψαριών στον Μαλιακό, λιμενικοί κάνουν ελέγχους και κατάσχουν ψάρια αλιευμένα στον Μαλιακό.
- Προχθές ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Κατσαρός τονίζει ότι η κατανάλωση ψόφιων ψαριών τόσο από ανθρώπους, όσο και από ζώα, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία.
- Χθες οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, μας προτρέπουν να τρώμε ψάρια.
- Την ίδια ώρα ο Eπίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Lead Auditor (HACCP, ISO), Tμήμα Χημείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Ζαμπετάκης σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Έθνος μας λέει ότι τα νεκρά ψάρια που είναι απολύτως επικίνδυνα για την υγεία!
Και έπεται η συνέχεια...
Σας μπερδέψαμε έέέ. Κι' εμείς το ίδιο πάθαμε.
Και μετά έχεις κάποιους οσφυοκάμπτες παλαμοκροτητές με κομματικές παρωπίδες να σχολιάζουν ότι δεν ξέρουμε τι γράφουμε..."

Φιλάρετος είπε...

Τοξικά φύκια-φονιάδες είναι η αιτία για τα δεκάδες χιλιάδες ψάρια στο Μαλιακό κόλπο. Τα μικροφύκια του γένους Chattonella ανιχνεύτηκαν από τους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

«Πρόκειται για ένα είδος που δεν μας ήρθε από άλλες περιοχές. Υπήρχε στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο βιολόγος ερευνητής, Κώστας Κουκάρας, που ήταν ο πρώτος που το εντόπισε στη χώρα μας σε ιχθυοτροφείο στη Λάρισα. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες στη φυτοπλαγκτονική μάζα για να αναπτυχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση ίσως να διαμορφώθηκαν σε αυτή την περιοχή οι συνθήκες που είναι απαιτούμενες».

Στην ίδια κατεύθυνση συγκλίνουν και οι επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ που το εντόπισαν ύστερα από αναλυτικούς ελέγχους σε ημιθανή ψάρια. Όπως μάλιστα οι ίδιοι επισημαίνουν σε έκθεσή τους, «σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία τα είδη του γένους chattonella ευθύνονται για μαζικούς θανάτους ψαριών».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα συγκεκριμένα μικροφύκια έχουν τη δυνατότητα για κάποια περίοδο που διαρκεί από 1 έως 6 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες, να παράγουν διάφορες κατηγορίες ιχθυοτοξίνες και νευροτοξίνες οι οποίες δρουν κυρίως στα βράχια των ψαριών προκαλώντας σημαντικές βλάβες. «Με τον τρόπο αυτό δικαιολογείται ως γεγονός ότι είχαμε μαζικούς θανάτους ψαριών οι οποίοι έδειχναν ότι κυριολεκτικά τα ψάρια δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν το οξυγόνο», εξηγεί ο διευθυντής Αλιείας της Νομαρχίας Φθιώτιδας, Δημήτρης Ρίζος, που μιλά για ένα πρωτόγνωρο γεγονός στον ελλαδικό χώρο κρίνοντας την έκταση και την ένταση του φαινομένου.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο είδος εντάσσεται στα τοξικά φύκια τα οποία καταστρέφουν το θαλάσσιο οικοσύστημα όταν βρουν πρόσφορες συνθήκες και σε ειδικές περιπτώσεις λόγω του όγκου από τις νευροτοξίνες υπάρχει δυνατότητα να επιδράσουν ακόμη και στον ανθρώπινο οργανισμό, δυσκολεύοντας την αναπνοή όχι μόνο στους λουόμενους και σε αυτούς που κολυμπούν στη θάλασσα αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στις παραλίες.
Από το www.flash.gr