Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Στη Γαλλία προχωρούν σε επιτήρηση των κερδοσκόπων ! Εδώ?

Της Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργού οικονομικών της Γαλλίας, από το www.naftemporiki.gr
Είναι προφανές ότι πρέπει να χτυπήσουμε στη ρίζα του προβλήματος, το οποίο απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό των βασικών αρχών του συστήματος. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη θεραπεία των συμπτωμάτων, για να συνειδητοποιήσουμε αργότερα ότι πρωτοφανείς προϋπολογισμοί στο πλαίσιο διορθωτικών πολιτικών δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικοί ούτε πολιτικά αποδεκτοί.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο η Ε.Ε. πρότεινε μια βασική αρχή: όλες οι αγορές, όλες οι περιοχές και όλοι όσοι θέτουν σε κίνδυνο το χρηματοοικονομικό σύστημα θα πρέπει να τεθούν υπό επιτήρηση. Αυτή η αρχή, στην οποία συμφώνησαν όλοι, θα πρέπει να επιβληθεί ακόμα κι αν ανατρέπει παλιές συνήθειες ή προκαλεί αναστάτωση στα υψηλά εισοδήματα.

Είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να επιτηρούμε στενά όσους δραστηριοποιούνται στις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως π.χ τα αντισταθμιστικά ταμεία. Αν και πολλές φορές τα αντισταθμιστικά ταμεία συμμετέχουν στο 50% των συναλλαγών στις αγορές, δεν υπόκεινται σε κανόνες διαφάνειας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Ο αγώνας για την εξασφάλιση της διαφάνειας σημαίνει επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις χώρες εκείνες που αρνούνται να συνεργαστούν για την επίλυση οικονομικών ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ή την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, ή την αποτροπή χρηματοοικονομικών κινδύνων. Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο σύστημα, εάν δεν αυξήσουμε τις παγκόσμιες απαιτήσεις μας και αν ανεχτούμε τη μη συμμόρφωση στους κανόνες. Μαζί με τη Γερμανία, η Γαλλία σκοπεύει να συντάξει μια λίστα με τις μη συνεργάσιμες χώρες και να σχεδιάσει μια εργαλειοθήκη με τις απαραίτητες κυρώσεις.

Τα νέα ελεγκτικά κριτήρια θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν ένα οικονομικό οικοδόμημα που βρίσκεται υπό γενική επισκευή και θα πρέπει να στοχεύουν στη διαφάνεια. Ο σκοπός των κριτηρίων αυτών είναι να μετριάσουν τον αντίκτυπο του χρηματοοικονομικού πλήγματος που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Βεβαίως, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για τους οίκους αξιολόγησης, η δυσλειτουργία των οποίων συνέβαλε στην κρίση. Απαιτούμε μια εύκολη πολιτική: αυστηρότεροι κανόνες (ειδικά όταν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη σύγκρουση συμφερόντων), μια συγκεκριμένη κλίμακα αξιολόγησης για περίπλοκα προϊόντα και τακτική δημοσίευση των απολογισμών τους. Η Ευρώπη ακολούθησε αυτήν την οδό όταν υπό τη γαλλική προεδρία προετοίμαζε τους νέους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς κανόνες που θα εφαρμοστούν σύντομα. Περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο.
................
Τέλος, πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις αναδυόμενες και φτωχές χώρες. Αποδυναμωμένες από την κρίση, είναι οι πρώτες που υποφέρουν από τη διακοπή των χρηματοοικονομικών ροών. Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί θα πρέπει να τις στηρίξουν και να έχουν στη διάθεσή τους εκείνες τις πηγές που χρειάζεται για να προβλέψουν διεθνείς ανισορροπίες και να αποτρέψουν κρίσεις και όχι να αντιδρούν όταν οι καταστάσεις απαιτούν επειγόντως λύσεις.
Περισσότερα στο www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: