Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ευρωεκλογές 2009: Πόση προστασία χρειαζόμαστε ως καταναλωτές;

Πόση πληροφόρηση χρειαζόμαστε ως καταναλωτές;
Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο καταναλωτής θα έπρεπε να είναι "βασιλιάς". Σήμερα όμως είναι δυστυχώς "θύμα" -καθώς αισθάνεται συχνά ανήμπορος, απογοητευμένος και εξαπατημένος. Υπάρχουν όμως άτομα, των οποίων η δουλειά είναι να σκέφτονται τα δικαιώματά σας: οι ευρωβουλευτές σας. H κατάλληλη επισήμανση των τροφίμων και η αποζημίωση για την καθυστέρηση των τρένων είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουν κάνει για σας. Είναι όμως αρκετά; Επιλέξτε στις ευρωεκλογές τους βουλευτές που θα αγωνιστούν για σας!
Μερικοί λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά κοντά στους πολίτες της. Ίσως να έχουν και δίκιο. Λίγοι όμως θα μπορούσαν να ισχυριστούν -δικαίως- ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει τίποτα για την προστασία των καταναλωτών της. Σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα για το πώς η νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου έχει επηρεάσει την καθημερινή ζωή σας ...προς το καλύτερο ή το χειρότερο!

Αν ... τρώτε και πίνετε, εγκρίνετε ίσως το ότι, χάρη σε ήδη εγκεκριμένη κοινοτική νομοθεσία, η ζάχαρη, το βούτυρο, ο καφές σας, κλπ θα μπορούν να πωλούνται σε διαφορετικού μεγέθους συσκευασίες και ότι η βότκα σας θα μπορεί να παράγεται από οποιοδήποτε γεωργικό προϊόν (αρκεί να υπάρχει στο μπουκάλι η κατάλληλη ετικέτα). Πολύ πρόσφατα άλλωστε, τον Μάρτιο του 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε για νέους κανόνες που θα διέπουν την επισήμανση των προϊόντων, έτσι ώστε να φαίνεται καθαρά ο τρόπος προέλευσης και επεξεργασίας των τροφίμων και των συστατικών τους και να μπορείτε να κάνετε συνειδητές επιλογές στα σούπερμαρκετ.

Aν παίρνετε συχνά τηλέφωνα στο εξωτερικό, θα έχετε ίσως παρατηρήσει στο λογαριασμό του κινητού σας ότι οι κλήσεις (και η λήψη κλήσεων) σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει φθηνότερες χάρη στην "ευρωταρίφα" που εισήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2007.

Αν ταξιδεύετε κατά καιρούς με αεροπλάνο ή τρένο, πιθανώς να έχετε διαπιστώσει ότι εμφανίζονται πλέον ξεκάθαρα στο αεροπορικό σας εισιτήριο όλοι οι φόροι και συναφείς επιβαρύνσεις και ότι έχουν ενισχυθεί τα δικαιώματά σας ως επιβάτες τρένου. Στο μέλλον τα δικαιώματά σας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο: από τα τέλη του 2009, θα μπορείτε να λαμβάνεται αποζημίωση ύψους 25% του (διεθνούς σιδηροδρομικού) εισιτηρίου σας για κάθε καθυστέρηση τουλάχιστον 60 λεπτών και 50% για κάθε καθυστέρηση 120 λεπτών και άνω!

Aν έχετε οικογένεια και σας ενδιαφέρει η ασφάλειά της, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιχνίδια των παιδιών σας θα είναι ασφαλέστερα στο μέλλον, λόγω των κανόνων και των προτύπων που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές έχουν επίσης εγκρίνει νομοθεσία που αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων που οφείλονται στην κακή χρήση των πυροτεχνημάτων, αλλά και νόμους που απαγορεύουν σε ανηλίκους την κατοχή όπλων!

Αν εσείς (ή τα παιδιά σας) βλέπετε τηλεόραση, θα έχετε ήδη μια άποψη για τον αριθμό και τη συχνότητα των διαφημιστικών διαλειμμάτων και της γκρίζας διαφήμισης -όλες αυτές τις μάρκες που προβάλλονται κατά τη διάρκεια των ταινιών σας! Οι βουλευτές έχουν τη δική τους, γι'αυτό και έχουν θεσπίσει νέους και αυστηρότερους κανόνες (που θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη του 2009) για τις διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά και για την γκρίζα διαφήμιση!

Aν κάνετε κάτι από τα παραπάνω, μπορεί να είστε ικανοποιημένοι από την σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μπορεί και να μην είστε. Ίσως χαίρεστε με όσα έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως όμως και να θέλετε να κάνουν οι ευρωβουλευτές περισσότερα -ή λιγότερα- για σας. H ουσία όμως είναι ότι πρέπει να πείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλετε να κάνει για σας, επιλέγοντας τους εκπροσώπους σας με την ψήφο σας κατά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009!

Δεν υπάρχουν σχόλια: