Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ευρωεκλογές 2009: Tι είδους τρόφιμα θέλουμε;

H επιλογή τροφίμων είναι τεράστια στην ΕΕ, αλλά είστε αρκετά ενημερωμένοι για να την κάνετε; Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της ασφάλειας και της ορθής επισήμανσης των προϊόντων, ώστε να γνωρίζετε από πού προέρχονται τα τρόφιμά σας και σύμφωνα με ποια πρότυπα παρήχθησαν, συσκευάστηκαν και πωλήθηκαν. Ποιες είναι οι προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρούν οι αγρότες και οι εταιρίες τροφίμων; Ψηφίστε στις ευρωεκλογές υπέρ των βουλευτών που θα κάνουν τις επιλογές που σας εκφράζουν καλύτερα!

Τα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να είναι ασφαλή· απαιτείται η αξιολόγηση των κινδύνων που εγκυμονούν τα νανοτρόφιμα για τον άνθρωπο· χρειάζεται να απαγορευθεί η κλωνοποίηση των ζώων με σκοπό την προμήθεια τροφίμων: αυτά πιστεύουν οι ευρωβουλευτές. Και όλα αυτά για την ασφάλειά σας.

Kαλά ή κακά τα φυτοφάρμακα;

Τα φυτοφάρμακα μπορούν να αποβούν ζωτικής σημασίας στη σύγχρονη γεωργία, καθώς είναι σε θέση να βελτιώσουν την απόδοση των καλλιεργειών και να προστατεύσουν τις συγκομιδές από κάθε είδους παράσιτα. Mπορούν όμως και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Τον Ιανουάριο του 2009, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της γεωργίας που κάνει χρήση λίγων φυτοφαρμάκων και έκαναν έκκληση για τη χρήση μη χημικών προϊόντων στη γεωργία. Zήτησαν επίσης την απαγόρευση τόσο των χημικών ουσιών που είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία όσο και των αεροψεκασμών, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικήσιμους οικισμούς. Oρισμένοι όμως αγρότες παραπονέθηκαν ότι η νομοθεσία έκανε δυσκολότερη τη δουλειά τους ενώ είχε περιορισμένα οφέλη.

Πρόβλημα ή λύση τα γενετικώς τροποιημένα προϊόντα;

Oι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν λύση στην κρίση των τροφίμων, καθώς είναι πιο ανθεκτικοί στις περιβαλλοντικές συνθήκες και έχουν καλύτερη απόδοση. Γι'αυτό και είναι πολύ διαδεδομένοι σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Kάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι τέτοιοι οργανισμοί βλάπτουν τη βιοποικιλότητα και αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από ανεξάρτητους επιστήμονες, ορισμένοι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί ή προϊόντα παραγόμενα από αυτούς έχουν επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Μάρτιο του 2007, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να μην περιέχουν γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς τα βιολογικά τρόφιμα. Οι ισχύοντες κανόνες λένε ότι το 0,9% του εκάστοτε βιολογικού προϊόντος μπορεί να προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, αν έχει μολυνθεί τυχαία. Oι ευρωβουλευτές ζήτησαν όμως το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό να μειωθεί στο 0,1% και υποστήριξαν τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού "οργανικού λογοτύπου" για τα τρόφιμα που περιέχουν βιολογικά συστατικά κατά 95%.

Mέχρι ποιο βαθμό είναι επιτρεπτή η επισήμανση των τροφίμων;
Tα μέλη του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου έχουν επίσης εστιάσει στο δικαίωμα των καταναλωτών να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Γι'αυτό και έχουν πολλές φορές ταχθεί υπέρ των ετικετών που δηλώνουν από πού προέρχεται ένα προϊόν και ποια πρότυπα ποιότητας έχει ικανοποιήσει.
Πρόσφατα, τον Mάρτιο του 2009, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν νέους κανόνες για την επισήμανση των τροφίμων, που διευκρινίζουν -χάρη στην κατάλληλη ετικέτα- τον τόπο τόσο της προέλευσης όσο και της επεξεργασίας των τροφίμων.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις πράξεις των ευρωβουλευτών; Tι άλλο θα θέλατε να κάνουν; Ψηφίστε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου υπέρ των ευρωβουλευτών που θα κάνουν πράξη τις δικές σας επιλογές!
Περισσότερα: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-52263-082-03-13-901-20090320FCS52246-23-03-2009-2009/default_p001c010_el.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: