Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Παγκόσμια οικονομία: διαμάχη μεταξύ "νεοφιλελεύθερων" και "νεοκεϋνσιανών"

Από το www.enet.gr
Την Τετάρτη, σε συνάντηση, που έγινε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, και όπου ο πρόεδρος Σαρκοζί ενημέρωσε μια ομάδα βουλευτών για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου της G-20.
Για τον Ομπάμα, ο Σαρκοζί φέρεται να δήλωσε ότι "αν και είναι πολύ έξυπνος και χαρισματικός δεν είναι πάντα στα καλύτερά του όταν πρόκειται να πάρει αποφάσεις και να γίνει αποτελεσματικός". Και συμπλήρωσε: "Έχει εκλεγεί μόλις πριν από δύο μήνες και ποτέ του δεν διηύθυνε κανένα υπουργείο". (Αποφάσεις και αποτελεσματικότητα έτσι όπως τη θέλει ο Σαρκοζί - σημείωση δικιά μας)
Αναφερόμενος στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι "όταν αντιλήφθηκε σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι τράπεζες και η βιομηχανία της Γερμανίας δεν είχε καμία άλλη επιλογή και προσχώρησε στη δική μου άποψη". (Αφού έκαμψε και τις τελευταίες αντιρρήσεις των συμμάχων της στη "μεγάλη συμμαχία" δεξιών και σοσιαλδημοκρατών - σημείωση δικιά μας)
Σχετικα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, το σχόλιο του Σαρκοζί, πάντα σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, ήταν ότι "ίσως δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνος". (Εξυπνάδα έτσι όπως τη θέλει ο Σαρκοζί - σημείωση δικιά μας)
Υπάρχει όμως και η τρίτη άποψη, που λέει ότι δεν μπορούν να βγάλουν τη παγκόσμια οικονομία από τη κρίση αυτοί που με τη πολιτική τους και τις ενέργειές τους όχι μόνο δεν την πρόβλεψαν αλλά την ενίσχυσαν και προσπαθούν ακόμη και τώρα να κερδίσουν από αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: