Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ευρωεκλογές 2009: Πόση και τι είδους ασφάλεια χρειαζόμαστε?

Tο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο έχει κατά καιρούς εγκρίνει νομοθεσία με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειά σας, αλλά και την παράλληλη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων σας.

΄Oχι στα νέα σκάνερ και τα υγρά στα αεροδρόμια

Mπορεί να μην σας πειράζει να κυκλοφορείτε γυμνοί στην παραλία, αλλά σίγουρα δεν θα θέλατε να σας βλέπουν γυμνούς στα αεροδρόμια! Για το λόγο αυτό άλλωστε πέρσι οι ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στην εισαγωγή των νέων σκάνερ στα αεροδρόμια. Kαθώς τα σκάνερ αυτά παρουσιάζουν τα άτομα σαν να είναι αυτά γυμνά, οι ευρωβουλευτές τα θεώρησαν ως ταπεινωτικά μέτρα που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, με αποτέλεσμα να αποσύρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σχετική πρότασή της.

Tα μέλη του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου έχουν επίσης κατά καιρούς εγκρίνει μέτρα για την πρόληψη και την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Γι'αυτό το λόγο άλλωστε έχει απαγορευθεί στους ταξιδιώτες να κουβαλούν ορισμένα υγρά όταν ταξιδεύουν. Επιπλέον, σύμφωνα με κοινοτική νομοθεσία η υποκίνηση για τέλεση τρομοκρατικής πράξης, η πρόσληψη και η εκπαίδευση τρομοκρατών συνιστούν πλέον εγκληματικές πράξεις.

Ενίσχυση της ασφάλειας αλλά όχι σε βάρος των χρηστών τηλεφώνου και Διαδικτύου

Προκειμένου να μπορέσουν οι εθνικές αρχές να καταπολεμήσουν καλύτερα την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία απαιτεί από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να διατηρούν ορισμένα δεδομένα που αφορούν τις κλήσεις και τα ηλεκτρονικά μηνύματα πελατών (αλλά όχι το περιεχόμενο αυτών).

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει αφενός ότι τα δεδομένα αυτά διατηρούνται από τις εταιρίες μόνο για σοβαρά ποινικά αδικήματα και αφετέρου ότι οι σχετικοί νόμοι σέβονται απόλυτα την ιδιωτική ζωή των χρηστών τόσο του τηλεφώνου όσο και του Διαδικτύου.

Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα προσωπικά δεδομένα ΕΕ-HΠA

Προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε το 2004 από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να διαβιβάσουν στις αρχές ασφαλείας των Hνωμένων Πολιτειών όλα τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπλάνων που πετούν προς ή μέσω των HΠA -συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου και πιστωτικής κάρτας, των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των κρατήσεων ξενοδοχείων και αυτοκινήτων, ακόμη και των διατροφικών συνηθειών των επιβατών!

Οι ευρωβουλευτές θεώρησαν ότι το μέτρο αυτό ήταν υπερβολικό και αντίθετο προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι'αυτό και ζήτησαν από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να ακυρώσει τη συμφωνία. Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συμφώνησε και ζήτησε από τα ευρωπαϊκά όργανα να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία.

Πολλά έχουν ήδη γίνει, αλλά πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν στον τομέα της ασφάλειας. Θα πρέπει επομένως οι ευρωβουλευτές να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών μέτρων και επιπέδων ασφαλείας. Επιλέξτε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 τους ευρωβουλευτές που εκφράζουν καλύτερα τις επιλογές που θα κάνατε εσείς για το μέλλον σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: