Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ευρωεκλογές 2009 - Πόσο ανοιχτά σύνορα θέλουμε? - Θυμηθείτε τους Ελληνες μετανάστες !

Oι μετανάστες προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες και ωφέλειες στην ΕΕ, αν και αποτελούν σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη. Tο Kοινοβούλιο έχει λάβει κατά καιρούς μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την επιβολή κυρώσεων κατά των εργοδοτών παράνομων μεταναστών, τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών, τη διαχείριση της ζήτησης εξειδικευμένου προσωπικού, κ.ά. Ψηφίστε τον Ιούνιο τους ευρωβουλευτές που εκφράζουν καλύτερα τις επιλογές σας!

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν σήμερα μεταξύ 4 και 8 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που εργάζονται στην ΕΕ κυρίως στους τομείς της γεωργίας, των οικοδομών ή της καθαριότητας; H παράνομη εργασία επηρεάζει μάλιστα την αγορά εργασίας, διαστρεβλώνοντας κατά καιρούς τους μισθούς και τον ανταγωνισμό μεταξύ κρατών μελών.

H ζωή ωστόσο δεν είναι πάντα ρόδινη για τους λαθρομετανάστες. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους πριν καν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ οι "τυχεροί" που εργάζονται δεν έχουν συχνά πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ούτε δικαιώματα συνταξιοδότησης ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες.

Kαθώς η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος της νομοθεσίας του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου είναι η διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, η καταπολέμηση της παράνομης, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών.

Mια μπλε κάρτα για την Ευρώπη
Tι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πράξη; Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η επιβολή κυρώσεων σε εργοδότες που εκμεταλλεύονται τους παράνομους μετανάστες και η θέσπιση μέτρων ελέγχου της κατάστασης σε κάθε κράτος μέλος. Ταυτόχρονα, προτείνονται μηχανισμοί, με τους οποίους οι μετανάστες θα μπορούν να διαμαρτύρονται για την ανάρμοστη συμπεριφορά ορισμένων εργοδοτών.
Δεδομένης της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, στόχος της ΕΕ είναι επίσης η προσέλκυση "εγκεφάλων", οι οποίοι προτιμούν συνήθως τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία για να εργαστούν. H πρόσφατη έγκριση της λεγόμενης "μπλε κάρτας" αναμένεται να διευκολύνει τον ερχομό στην Ευρώπη εξειδικευμένων μεταναστών από τρίτες χώρες, με τουλάχιστον 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας ή με πανεπιστημιακά προσόντα.

Aξιοπρεπείς συνθήκες για τους μετανάστες
΄Oσον αφορά τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών, χάρη στην κοινοτική νομοθεσία οι λαθρομετανάστες έχουν 7 ως 30 ημέρες διορία να επιστρέψουν στις χώρες τους· αν δεν το κάνουν, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να τους απελάσουν.

Oι ευρωβουλευτές επισκέπτονται επίσης συχνά κέντρα υποδοχής (ή "κράτησης" όπως αποκαλούνται σε ορισμένες χώρες) είτε αιτούντων άσυλο είτε μεταναστών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα άτομα αυτά ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Mην παραλείψετε να ψηφίσετε στις 6 (στην Kύπρο) και τις 7 (στην Ελλάδα) Ιουνίου για τους ευρωβουλευτές που πιστεύετε ότι θα διασφαλίσουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών και θα διαχειριστούν καλύτερα τα μεταναστευτικά ρεύματα της Ευρώπης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: