Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Περιφέρειες - "μαύρες τρύπες" για τις επιδοτήσεις

Του Στέλιου Κράλογλου, www.capital.gr
Τη χαριστική βολή στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μας επιχειρεί να δώσει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μια νέα έκθεση-κόλαφο για τις επιδοτήσεις και την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων που έχουμε εισπράξει από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να περπάτα με κοινοτικά "δεκανίκια". Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι ενώ πολλές ελληνικές περιφέρειες έχουν «πριμοδοτηθεί» με εκατομμύρια κοινοτικά κονδύλια, τα λεφτά αυτά είναι άγνωστο που κατευθύνθηκαν καθώς οι ίδιες περιφέρειες συνεχίζουν να εμφανίζουν πολύ χαμηλή ανάπτυξη.
Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη, Βόρειο Αιγαίο έλαβαν την προηγούμενη δεκαπενταετία τα πιο πολλά κοινοτικά κονδύλια, σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Παρόλα αυτά, συνέβη το εξής παράδοξο: αντί τα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των πολιτών να αυξηθούν, μειώθηκαν. Έτσι, οι περιφέρειες όχι μόνο δεν κατάφεραν να συγκλίνουν με την Ε.Ε., αλλά απόκλιναν έως και κατά 19%.

Στη μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πώς επέδρασαν τα κοινοτικά κονδύλια στην περιφερειακή σύγκλιση της Ε.Ε., που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, καταγράφονται οι 30 περιφέρειες της Ένωσης που έχουν λάβει τα πιο πολλά κοινοτικά κονδύλια τα χρόνια που πέρασαν.
Η Ελλάδα, παρουσιάζεται ως χώρα με τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές ανάγκες καθώς οι περισσότερες περιφέρειες, λόγω χαμηλού ΑΕΠ, λάμβαναν και συνεχίζουν σε έναν βαθμό να λαμβάνουν, πολλά λεφτά από τα κοινοτικά ταμεία.

Ωστόσο, πουθενά αλλού στην ΕΕ δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απώλεια ανάπτυξης όσο στην ελληνική περιφέρεια: Η Κρήτη, που κατατάσσεται 16η στην λίστα με τις πιο «καλοπληρωμένες» περιφέρειες, απόκλινε κατά 18,7% από το μέσο όρο της Ε.Ε. σε εισόδημα (κατά κεφαλήν ΑΕΠ) την περίοδο 1995 και 2004. Ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα με απώλεια -14,8%, το Βόρειο Αιγαίο με 6,8% και η υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη με περίπου 5% απώλεια σύγκλισης.

Τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα παρουσιάζει η Ήπειρος, καθώς ήταν εξ αρχής πολύ φτωχή για να υποχωρήσει και άλλο το εισόδημά της, αλλά κυρίως η Αττική που έρχεται 27η σε ύψος κονδυλίων, αλλά πέτυχε σύγκλιση κατά 38% με το μέσο ΑΕΠ της Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εισέπραξε κοινοτικούς πόρους ύψους 44 δισ. ευρώ από το Α, το Β, και το Γ΄ ΚΠΣ και τώρα ποντάρει στα 20,4 δισ. ευρώ του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (το 4ο ΚΠΣ) για να ολοκληρώσει έργα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια.

Από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ έχουμε εισπράξεις προκαταβολές 1,1 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για νέα έργα αλλά και για καθυστερημένα έργα που έχουν ξεκινήσει την περίοδο του Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006) και μέσα στο μήνα θα λάβουν επιπλέον προκαταβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: