Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΠΟΣΟ ΘΟΡΥΒΩΔΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ?

Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι πολύ ήσυχες και γίνονται όλο και πιο αθόρυβες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού γραφείου της Grenpeace (βλ. Αιολική ενέργεια ή κλιματικές αλλαγές? Απρίλιος 2003) το επίπεδο του ήχου σε απόσταση 40 μέτρων από μία ανεμογεννήτρια είναι 50-60 dB(A), που είναι αντίστοιχο με την ένταση μίας συζήτησης. Σε απόσταση 200 μέτρων, η στάθμη του θορύβου πέφτει στα 44 dΒ(A), στα υπήνεμα της ανεμογεννήτριας, για ταχύτητα ανέμου 8 m/s. Σημειώνεται ότι για ταχύτητες ανέμου μεγαλύτερες των 8 m/s, ο θόρυβος που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες καλύπτεται από το φυσικό θόρυβο του ανέμου. Το συγκεκριμένο επίπεδο θορύβου που αναφέρθηκε (44 dΒ) αντιστοιχεί σε αυτό μιάς ήσυχης μικρής πόλης, και δεν αποτελεί βέβαια πηγή όχλησης. Δεδομένης δε της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης των ανεμογεννητριών από γειτονικούς οικισμούς (>500m), το επίπεδο αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο, της τάξης των 30-35 dΒ, που αντιστοιχεί στο επίπεδο θορύβου ενός ήσυχου καθιστικού, και που καλύπτεται πλήρως από φυσικές και τεχνικές πηγές θορύβου εγγύτερες προς τους οικισμούς.
Οι μέσες στάθμες θορύβου σύμφωνα με το European Wind Energy Association σε ντεσιμπέλ έχουν ως εξής:
Αεροσκάφος: 140
Κομπρεσέρ: 120
Βιομηχανικός θόρυβος: 100
Στερεοφωνικό: 90
Εσωτερικό αυτοκινήτου: 80
Γραφείο: 60
Ανεμογεννήτρια: 45-60
Σπίτι: 50
Υπνοδωμάτιο: 30
Ψίθυρος: 20
Πτώση φύλλων: 10

Σε έρευνα που έγινε σε 342 νοικοκυριά κοντά σε 102 αιολικά πάρκα στην Δανία, το 86% των ατόμων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν ενοχλούνται από τον ήχο των ανεμογεννητριών (Munksgaard, J. et al, 1996). Παραδόξως όμως η αντιμετώπιση αυτή απέχει πολύ από το αποτέλεσμα σχετικής έρευνας (στοιχεία δικά μας) σε 7 Δήμους της Νότιας Εύβοιας. Ετσι σε έρευνα που έγινε σε 310 άτομα στη περιοχή, το 46,18% θεωρούσαν ότι η περιοχή τους υποβαθμίζεται !!! από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων και σαν ένα από τους παράγοντες αυτής της υποβάθμισης έβλεπαν το "θόρυβο" που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες (ποσοστό 17,85%). Βέβαια η Δανία είναι η χώρα της Ευρώπης που όχι μόνο δεν παράγει "βρώμικη" (από ορυκτά καύσιμα και πυρηνικά) ενέργεια αλλά και εξάγει μόνο καθαρή ενέργεια. Στην Ελλάδα δυστυχώς, που είναι απελπιστιοκά εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, και σε αυτό το τομέα, παίζονται άλλα παιγνίδια υπέρ της καύσης υδρογονανθράκων (ίσως δούμε και απόψεις υπέρ της πυρηνικής σχάσης) και κατά των ΑΠΕ

Εδώ και μερικά χρόνια έχουν καταβληθεί ιδιαίτερες προσπάθειες για να κατασκευαστεί η σύγχρονη γενιά των αθόρυβων ανεμογεννητριών, με λεπτομερή σχεδιασμό του έλικα αλλά και των μηχανικών μερών. Συνεπώς, σε σωστά σχεδιασμένες ανεμογεννήτριες δεν δημιουργείται ουσιαστικό πρόβλημα θορύβου. Άλλωστε, η τυχόν δυσφορία είναι τις περισσότερες φορές καθαρά υποκειμενικό θέμα, αφού τα δύο φύλα και οι διάφορες ηλικίες αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σ’ αυτό το ζήτημα. Πάντως, ο πιο απλός τρόπος για να πειστεί κάποιος είναι να επισκεφτεί ένα αιολικό πάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: