Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι φανερό ότι η κρίση θα χτυπήσει πιο έντονα και καταστροφικά αυτές τις επιχειρήσεις και τους κλάδους που από το 2007 έδειχναν ότι είναι πιο ευάλωτοι στην οικονομική συγκυρία. Με ένα πρόχειρο τεστ επιδόσεων από στοιχεία της Hellastat A.E (δημοσιευμένα στη Καθημερινή της 26/10/08) βασισμένο στις καλλίτερες και χειρότερες επιδόσεις σε 5 δείκτες (βραχυπρόθεσμα δάνεια προς πωλήσεις, κάλυψη χ/ο εξόδων, χρεωστικοί τόκοι προς κύκλο εργασιών, υποχρεώσεις προς συνολικά και ίδια κεφάλαια, RoE) αβίαστα προκύπτουν τα εξής:
Επαγγελματικές υπηρεσίες, Μεταφορές και Υπηρεσίες Υγείας μαζί με τις επιχειρήσεις με πωλήσεις από 1 – 2,5 εκατ € σε οποιοδήποτε κλάδο, θα πέσουν στα πιο μαλακά.
Πιο δύσκολα και βασανιστικά, φαίνεται ότι θα βιώσουν τα αποτελέσματα της κρίσης οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με πωλήσεις μέχρι 300 χιλ. €, οι μεγάλες με πωλήσεις πάνω από 2,5 εκατ. €, το λιανικό εμπόριο, οι μικρές επιχειρήσεις με πωλήσεις από 300 χιλ. μέχρι 1 εκατ. €, το εμπόριο αυτοκινήτων, η κλωστοϋφαντουργία και ένδυση και τα ξενοδοχεία με τα εστιατόρια
Είναι φανερό ότι όσες επιχειρήσεις από τους πιο πάνω κλάδους είναι στη σχετική κατηγοριοποίηση πωλήσεων που έχει τις πιο άσχημες επιδόσεις θα έχουν πολλαπλάσια προβλήματα. (πχ λιανικό εμπόριο με πωλήσεις μέχρι 300 χιλ. €
Είναι επίσης φανερό ότι η πραγματική ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη, αφού για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 5 εργαζόμενους (που είναι στη χώρα γύρω στις 500 χιλιάδες) η πιο εύκολη διέξοδος αντιμετώπισης των πιεστικών χρηματοοικονομικών προβλημάτων θα είναι η απόλυση 1 – 2 από αυτούς. Δεν μιλάμε βέβαια για τις μεγάλες, που έχουν δικαίωμα και από το νόμο να απολύουν ανά μήνα χωρίς έλεγχο μέχρι και το 3% του προσωπικού τους.
Ποια είναι η διέξοδος ? Τι κατάσταση επικρατεί στους Δήμους του Ευβοϊκού ? Πολύ ευχαρίστως θα δημοσιεύαμε συγκεκριμένα στοιχεία αν μας στέλνατε, όπως και τις απόψεις σας για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: