Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΕΡΝ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Περιοχές της Μεσογείου που θα πληγούν από μελλοντικά πιθανή ανύψωση του επιπέδου της θάλασσας κατά 6 μέτρα (Κάνετε κλικ στο χάρτη, από το https://www.cresis.ku.edu/) Η περίληψη της Έκθεσης Στερν:

1 σχόλιο:

Φιλάρετος είπε...

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΡΝ, Του Daniel Tanuro, Βέλγου περιβαλλοντολόγου
Η έκθεση Στερν για τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελεί ένα μείζον πολιτικό γεγονός. Για πρώτη φορά, μια ομάδα οικονομολόγων κατά παραγγελία μιας κυβέρνησης παίρνει στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας και αποπειράται να δώσει μια συνολική απάντηση, που εγγράφεται σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Το εγχείρημα είναι εντυπωσιακό. Αλλά προσοχή: ενώ η κλιματική αλλαγή ορίζεται ευθύς εξ αρχής ως «η μεγαλύτερη και ευρύτερη αποτυχία της αγοράς που έχουμε δει μέχρι σήμερα», οι λύσεις που προτείνονται από τον Σερ Νίκολας Στερν και την ομάδα του συνοψίζονται σε μια συνταγή: περισσότερη αγορά, περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση…Ψάξτε το λάθος…Και κάνετε την ερώτηση: ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;
Σε αντίθεση με άλλες οικονομικές μελέτες, η έκθεση Στερν δεν αμφισβητεί τις αναλύσεις των ειδικών του κλίματος. Αντίθετα, τις υιοθετεί: «Η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή και επείγουσα υπόθεση(…) Ακόμα και αν η ετήσια ροή των εκπομπών δεν αυξανόταν, το απόθεμα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θα έφτανε το 2050 το διπλάσιο των προβιομηχανικών επιπέδων -550 ppmv CO2eq- και θα συνέχιζε να αυξάνεται. Όμως, αυτή η ροή επιταχύνεται(…). Θα μπορούσε να φτάσουμε στο επίπεδο των 550 ppmv CO2eq ήδη από το 2035. Σʼαυτό το επίπεδο, υπάρχουν τουλάχιστον 77% πιθανότητες –και ίσως 99%, ανάλογα με τα μοντέλα- για να ξεπεράσει τους 2ο C η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αν δεν γίνει τίποτα, το απόθεμα των αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, με ρίσκο τουλάχιστον 50% να ξεπεράσει η αύξηση τους 5ο C τις επόμενες δεκαετίες». Η έκθεση περιγράφει τις συνέπειες: έλλειψη νερού για το ένα έκτο της ανθρωπότητας, μείωση των αγροτικών αποδόσεων, 200 εκατομμύρια πρόσφυγες ως αποτέλεσμα της ανόδου της επιφάνειας των ωκεανών, εξαφάνιση του 15%-40% των ειδών, κλπ…
Περισσότερα: http://www.prosanatolismoi.gr/main/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=44