Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Πριν αναφέρουμε τις σκέψεις μας για το θέμα θεωρούμε σκόπιμο εξ'αρχής να διατυπώσουμε δύο αναγκαιότητες για την αντιμετώπισή των οικουμενικών τάσεων και κινδύνων.
Η πρώτη: Σκέψου σφαιρικά, δράσε μόνος και μαζί με άλλους τοπικά.
Η δεύτερη: Η αντιμετώπιση μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί από το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο διακυβέρνησης.

Ως οικουμενικές τάσεις ορίζονται τα συνεχώς ή / και περιοδικά επαναλαμβανόμενα αξιοπρόσεκτα γεγονότα οικονομικού, κοινωνικού, τεχνολογικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα στο σύγχρονο κόσμο. Οι δυνητικές προκλήσεις, απαιτήσεις και απορυθμίσεις που προκύπτουν από τις προηγούμενες καθορίζονται και είναι τα προβλήματα που χρήζουν ουσιαστικής αντιμετώπισης.
Οι κίνδυνοι που προκύπτουν είναι συγκεκριμένες εφαρμογές αυτών των προβλημάτων με ένα σχήμα που είναι αρκετά συγκεκριμένο για να είναι επιδεκτικό αξιολόγησης σε ότι αφορά τις πιθανότητες, το εύρος και την ένταση εμφάνισης του. Οι τελευταίοι θα πρέπει να μην είναι τόσο εξειδικευμένοι ώστε να αποκλείουν την δυνατότητα παρέμβασης των υπεύθυνων κεντρικής και τοπικής διακυβέρνησης.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδρομές μεταξύ των τάσεων, προβλημάτων και κινδύνων είναι αρκετά καθορισμένες με μεγάλες πιθανότητες πρόβλεψης, σε άλλες περιπτώσεις αξιοσημείωτες γεωπολιτικές αβεβαιότητες κάνουν τις διαδρομές πιο σκοτεινές και απρόβλεπτες και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις οικουμενικές τάσεις επιδεκτικά μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και δημαγωγίας των κρατούντων.

Η πιθανότητα εμφάνισης ρεαλιστικών σεναρίων πρόβλεψης ή και αντιμετώπισης μεγαλώνει όσο οι παράμετροι των σεναρίων γίνονται πιο πολύ αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και πιο συγκεκριμένες παρά δημαγωγίας. Το κλειδί διάκρισης σε αυτό το σημείο είναι η πολιτική που εφαρμόστηκε από το πολιτικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες παρά την ύπαρξη φωνών διαμαρτυρίας, προειδοποιήσεων και εναλλακτικών προτάσεων. Οι υπεύθυνοι της κεντρικής και τοπικής διακυβέρνησης πρέπει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους (που συνήθως τις ξεχνούν) να επικεντρώσουν τη προσοχή τους στα πλέον πιθανά σενάρια πρόβλεψης και αντιμετώπισης που έχουν καθορισμένες επιστημονικά πιθανότητες για την περιοχή τους.

Για τη χώρα μας έχουν αξιοπρόσεκτη σημασία ορισμένες από τις καθορισμένες οικουμενικές τάσεις που χαρακτηρίζονται από τη γεωγραφική θέση της χώρας, τη θέση της στο παγκόσμιο σύστημα, την ιστορικότητα της οικονομικής και κοινωνικής της ανάπτυξης, την διάρθρωση της οικονομίας της κλπ.
Ως τέτοιες τάσεις που έχουν ή θα έχουν σημαντική επίπτωση στην Ελλάδα μπορούν να καθοριστούν οι ακόλουθες:

Επικράτηση στη κοινωνική συνείδηση του καταναλωτικού προτύπου των ΗΠΑ
Αυξανόμενη απορύθμιση της αγροτικής παραγωγής εξ αιτίας των υδροβόρων καλλιεργειών και της νιτροποίησης των εδαφών.
Ενεργειακές ελλείψεις
Γήρανση πληθυσμού
Ρόλος της οικοδομής για την ντόπια οικονομία και η πορεία επενδύσεων σε αυτές.
Κλιματικές αλλαγές / παγκόσμια θέρμανση
Αποδόμηση του οικολογικού συστήματος
Διεύρυνση πληθυσμιακής έκθεσης σε φυσικές καταστροφές
Διεύρυνση πληθυσμιακής έκθεσης σε νοσήματα
Αυξανόμενη αλληλεξάρτηση της πληροφοριακής υποδομής

Στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε μια προσπάθεια παρουσίασης και ανάλυσης των βασικών θεμάτων από τα παραπάνω που έχουν σχέση με τη λειτουργία και αειφορία του συστήματος του Ευβοϊκού. Καλοδεχούμενες είναι και οι δικές σας απόψεις, αναλύσεις και προτάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: