Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τους όρους και τα κριτήρια για την κατανομή του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ θέτει απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη.
Για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας (έκδοση προνομιούχων μετοχών) τα κριτήρια είναι η αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας στο 10%, το μέγεθος του πιστωτικού ιδρύματος και το μέγεθος της χρηματοδότησης που διαθέτει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για την παροχή εγγύησης τα βασικά κριτήρια είναι η κατάσταση του πιστωτικού ιδρύματος από πλευράς ρευστότητας, το μέγεθος του πιστωτικού ιδρύματος όπως αυτό προκύπτει από το μερίδιο αγοράς στη χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς και ο ρόλος του στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. καθώς και το μέγεθος της συμβολής του πιστωτικού ιδρύματος στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων.
Οι τράπεζες θα λάβουν «δανεικά» τα ειδικά ομόλογα του δημοσίου (με μηδενικό επιτόκιο) και έναντι προμήθειας από 25 έως 50 μονάδες βάσης ανάλογα με το αν θα υπάρχουν πρόσθετες εξασφαλίσεις. Οι ίδιες προμήθειες ισχύουν και για τις εγγυήσεις του δημοσίου. Όσον αφορά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, η επαναγορά τους από τις τράπεζες θα γίνεται στην αρχική τιμή διάθεσης, ενώ η αγορά τους από το δημόσιο θα γίνεται με ομόλογα ή μετρητά.
Περισσότερα: http://www.capital.gr/news.asp?Details=622822

Δεν υπάρχουν σχόλια: