Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤ.ΣΤΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

Καμία από τις σημαντικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμα που συνέταξε για τις παραλείψεις στους ελέγχους και την λειτουργία μέρους των εργοστασίων που αποβάλουν επικίνδυνα απόβλητα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, δεν υλοποιείται.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έκτακτη συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.
Τονίστηκε ότι τα προβλήματα της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν το ΤΕΕ.
Στην περιοχή λειτουργούν περισσότερες από 1.500 μονάδες βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας, στρατηγικών τομέων της Εθνικής Οικονομίας, με εξαιρετικά υψηλό αντίκρισμα σε επίπεδο χώρας.
Ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στη διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής είναι η ανεπαρκής στελέχωση και οι πενιχρός εξοπλισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας. Στις υπηρεσίες, εργάζονται συνολικά λιγότεροι από δέκα μηχανικοί και είναι φανερό ότι, εξ ορισμού, εξανεμίζονται οι προοπτικές για σωστά και αποτελεσματικά διοικητικά μέτρα και παρεμβάσεις.
Κατά τη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν:
- Οι προτάσεις του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα η ανάγκη οργάνωσης της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου μέσα από Ειδική Χωρική Παρέμβαση (ΠΕΧΠ), οι οποίες εξακολουθούν να είναι επίκαιρες.
- Η ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την Κεντρική Διοίκηση, ώστε με επιστημονικές έρευνες να παραμετροποιηθούν οι επιπτώσεις μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και να δρομολογηθούν μέτρα για την ανάταξή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση προέχει η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης και Προγράμματος Παρακολούθησης των δεδομένων της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού.
- Η ενίσχυση των δυνατοτήτων των αρμοδίων υπηρεσιών της περιοχής, με εξοπλισμό και κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, το συντομότερο δυνατό και επίσης η ανάγκη συνδρομής των μηχανικών που εργάζονται σ' αυτές απέναντι σε ενδεχόμενες διώξεις. Οι υπάλληλοι, όπως τονίστηκε, ασκούν τα καθήκοντά τους μέσα από τη σημερινή αταξία και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους. Συνεπώς, πολλές φορές μπορεί να τους επιμερίζονται ευθύνες οι οποίες δεν τους αναλογούν.
- Οι διατυπωμένες κατά το παρελθόν επενδυτικές προτάσεις, η μελέτη των οποίων δεν προωθείται, λόγω αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών.
Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν και μηχανικοί υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών που επιμελούνται τα θέματα της συγκεκριμένης περιοχής.

Αποφασίστηκε, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο το ΤΕΕ να αναδείξει το όλο θέμα προς κάθε κατεύθυνση και προπαντός στη βάση της αδήριτης ανάγκης για την εγρήγορση της Πολιτείας. Εάν εξακολουθήσει ο εφησυχασμός υπογραμμίστηκε, είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα διογκωθούν και μετά από λίγα χρόνια η περιοχή θα βιώνει πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που έχουν διαγνωσθεί έως σήμερα.
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίσθηκε, επίσης, η διοργάνωση Ημερίδας για την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, από χωροταξική, βιομηχανική, περιβαλλοντική άποψη, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία και τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει το προ διετίας συνέδριο του ΤΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: