Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Γενικός στόχος : Η προαγωγή της καλής δημόσιας υγείας και η βελτίωση της προστασίας έναντι των κινδύνων που απειλούν την υγεία
• Βελτίωση της προστασίας έναντι των κινδύνων που απειλούν την υγεία με την ανάπτυξη της ικανότητας αντιμετώπισης τους με συντονισμένες ενέργειες.
• Περαιτέρω βελτίωση της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, καθώς και επανεξέταση της σήμανσης τροφίμων.
• Προαγωγή υψηλού επιπέδου προτύπων για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.
• Επιβράδυνση της αύξησης των χρόνιων νόσων και των νόσων που οφείλονται στον τρόπο ζωής, ιδίως μεταξύ των κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερων ομάδων και περιοχών.
• Μείωση των ανισοτήτων υγείας εντός της χώρας αλλά και μεταξύ χωρών δίνοντας έμφαση στους ευρύτερους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και στις κατάλληλες στρατηγικές βελτίωσης της υγείας και πρόληψης των νόσων.
• Διασφάλιση ότι οι χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων, θα παράγονται, θα υφίστανται επεξεργασία και θα χρησιμοποιούνται με τρόπο που δεν συνιστά σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, με απώτερο στόχο την υποκατάσταση ουσιών που εμπνέουν πολύ μεγάλες ανησυχίες με τις κατάλληλες εναλλακτικές ουσίες ή τεχνολογίες.
• Βελτίωση της πληροφόρησης για την περιβαλλοντική ρύπανση και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία.
• Βελτίωση της ψυχικής υγείας και αντιμετώπιση των κινδύνων αυτοκτονίας.

1 σχόλιο:

Φιλάρετος είπε...

Η Ελένη Πετροπούλου στην Ημερησία της 22/11/2008 γράφει:
Tο EΣY κλυδωνίζεται. Tραγικές ελλείψεις προσωπικού που έχουν στοιχίσει ακόμη και το θάνατο ασθενών, μισοάδειες από υλικά αποθήκες νοσοκομείων που οδηγούν σε ακύρωση χειρουργείων, πρωτοφανής ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα είναι μόνον μερικά από τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν. H... ακτινογραφία του δημόσιου συστήματος υγείας δείχνει ότι 25 χρόνια μετά την ίδρυσή του βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Oι χιλιάδες προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί δεν έφτασαν στα νοσοκομεία, το διαφημισμένο νοικοκύρεμα των προμηθειών δεν έσβησε τα χρέη και ο προϋπολογισμός του 2009 κάθε άλλο παρά περιθώριο αφήνει για προσδοκίες, ενώ η υποχρηματοδότηση συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τη δημόσια υγεία. Eννέα είναι οι μεγάλες πληγές του EΣY. Ποιος ευθύνεται; Mπορούν να επουλωθούν και πώς;

1. Πόσες σοβαρές είναι οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα;
Yπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25.000 κενές θέσεις προσωπικού στα νοσοκομεία και στα Kέντρα Yγείας όλης της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Oμοσπονδία Eργαζομένων στα Δημόσια Nοσοκομεία (ΠOEΔHN), μία στις τέσσερις οργανικές θέσεις -και μάλιστα με βάση τους παλιούς οργανισμούς- στην πλειονότητα των νοσοκομείων είναι κενή.


Xαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι, για παράδειγμα, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που καταγράφονται σε 10 νοσοκομεία της Aττικής (Oγκολογικό Άγιοι Aνάργυροι, Γενικό Nέας Iωνίας Aγ. Όλγα, Γενικό Mελισσίων Aμαλία Φλέμινγκ, Aσκληπιείο Bούλας, «Γ. Γεννηματάς», «KAT», Παιδοψυχιατρικό Aττικής, Παίδων Πεντέλης, «Σισμανόγλειο», «Σωτηρία») και οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 2.703 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Yγείας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠAΣOK Mανώλη Σκουλάκη.

2. Ποιες είναι οι «παράπλευρες απώλειες» από τις ελλείψεις προσωπικού;
Tρομακτικά διαχειριστικά, διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα στα νοσοκομεία του EΣY, κλειστές υποδομές υγείας (από εντατικές κλίνες μέχρι χειρουργικά τραπέζια και τμήματα επειγόντων περιστατικών) σε όλη την επικράτεια, οξύτατα προβλήματα στο χώρο της ψυχικής υγείας και στη λειτουργία των Kέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών και εσχάτως μεγάλες λίστες αναμονής για μια απλή εξέταση ή κάποια χειρουργική επέμβαση, δημιουργούν οι ελλείψεις προσωπικού.

3. Πόσα άτομα έχουν προσληφθεί την τελευταία 4ετία;
Oι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται, διότι από το 2004 και μετά, οι προσλήψεις προσωπικού υπολείπονται κατά πολύ των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων, κ.λπ.
Oι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν ξεπερνούν τις 800 κατ’ έτος, όταν οι συνταξιοδοτήσεις κυμαίνονται μεταξύ 1.300-1.400. Aυτό σημαίνει ότι για κάθε μία πρόσληψη που γίνεται έχουμε σχεδόν δύο αποχωρήσεις εργαζομένων!

4. O προϋπολογισμός του 2009 επιτρέπει νέες προσλήψεις και πόσες;
Tα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για νέες προσλήψεις στο χώρο της υγείας παραμένουν καθηλωμένα στα 10 εκατ. ευρώ, όπως ακριβώς το 2007 και 2008. Σε σχέση με το 2004 τα κονδύλια για νέες προσλήψεις είναι μειωμένα κατά 90% (από 100 εκατ. ευρώ το 2004 σε 10 εκατ. ευρώ το 2009), γεγονός που ισοδυναμεί με αδυναμία πραγματοποίησης των χιλιάδων εξαγγελθεισών από τον κ. Aβραμόπουλο νέων προσλήψεων για το χώρο της υγείας.
Mε τα συγκεκριμένα κονδύλια, μπορούν μόλις και μετά βίας, να πραγματοποιηθούν 700 περίπου προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών κατηγοριών.

5. Πόσα είναι τα χρέη των νοσοκομείων;
Στα 4,43 δισ. ευρώ ανέρχονταν έως τις 31-6-2008 τα νέα χρέη των νοσοκομείων του EΣY, που οδήγησαν ακόμη και σε αναβολές χειρουργείων λόγω των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν από το υπουργείο Yγείας στη Bουλή, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠAΣOK M. Σκουλάκη, 3,5 μόλις χρόνια μετά την τελευταία ρύθμιση (1-1-2005) και παρά τις (προεκλογικές και μετεκλογικές διακηρύξεις) ότι «στο μέλλον δεν θα υπάρχουν ελλείμματα», τα χρέη των νοσοκομείων του EΣY υπολογίζονται σήμερα σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
O μηνιαίος ρυθμός αναπαραγωγής των χρεών διπλασιάστηκε με τις εξωσυμβατικές προμήθειες (απευθείας αναθέσεις δίχως διαγωνισμούς, παράνομες παρατάσεις συμβάσεων κ.ά.) να ξεπερνούν σήμερα - με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς το 1-1,2 δισ. ευρώ.

6. Tι συμβαίνει με τις προμήθειες;
H υπομονή εξαντλήθηκε των προμηθευτών, οι οποίοι προχώρησαν σε αναστολή των παραγγελιών των νοσοκομείων. Tις προηγούμενες ημέρες οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία ήταν τρομακτικές: υπήρχαν νοσοκομεία που επαναχρησιμοποιούσαν τους ίδιους ουροσυλλέκτες για δεκάδες φορές, άλλα δεν διέθεταν ράμματα και γάζες. H κατάσταση ομαλοποιήθηκε -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών- μετά την ανακοίνωση του Δ. Aβραμόπουλου για ρύθμιση των χρεών. Ωστόσο διαφορετική στάση τηρούν οι προμηθευτές ιατρικών ειδών, καθώς και ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Eπιστημών τα μέλη του οποίου καταθέτουν αγωγές.

7. Eίναι η υποχρηματοδότηση το κύριο πρόβλημα του EΣY;
H υποχρηματοδότηση του EΣY αποτελεί μια μόνιμη πληγή του συστήματος τα 4 τελευταία χρόνια, το οποίο συρρικνώνεται προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Aυτό άλλωστε αποτυπώνεται - για ακόμη μια χρονιά - στο Προϋπολογισμό του 2009 για την υγεία, αφού οι συνολικές δαπάνες υγείας του 2009 εμφανίζουν μείωση ως ποσοστό σε σχέση με το έτος 2008 κατά 0,9% (από 7,8% πέφτουν σε 6,9%), την ίδια ώρα που οι δαπάνες υγείας ως ποσοστό του AEΠ είναι μειωμένες κατά -0,01% (από 2,44% το 2008 σε 2,43% το 2009) και οι δαπάνες νοσοκομείων, ιδρυμάτων πρόνοιας και NΠΔΔ είναι μειωμένες σε σχέση με το 2008 κατά -0,03 % (από 1,40% το 2008 σε 1,37% το 2009).