Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΕΡΝ: ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (*)

(*) Συνέντευξη στην Tανια Γεωργιοπουλου. Καθημερινή 29/11/2008
H δημοσιοποίηση της «έκθεσης Στερν» για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία, τον Οκτώβριο του 2006, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, δεν είναι πια καταστροφολογικά σενάρια κάποιων οικολόγων, αλλά μια πραγματικότητα που έρχεται και το χειρότερο θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Αν δεν λάβουμε μέτρα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες να αγγίξει τους +5 βαθμούς Κελσίου. «Τότε, θα αλλάξει πλήρως η γεωγραφία του πλανήτη» επισήμανε ο Σερ Νίκολας Στερν.....
Ο διάσημος οικονομολόγος τόνισε ότι η μόνη λύση είναι έως το 2050 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 από την ενέργεια (ηλεκτροπαραγωγή, μεταφορές, ψύξη- θέρμανση κτιρίων) να μηδενιστούν.
Εξήγησε ότι έως τότε θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί πλήρως οι υφιστάμενες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας.
Διευκρίνισε ότι το κόστος της «αδράνειας» για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι υψηλότερο από αυτό που είχε υπολογίσει.
Χαρακτήρισε τη στάση της Ιταλίας (αντιδρά στα μέτρα της Ε.Ε.) εντελώς αδικαιολόγητη την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη χώρα, όπως και η Ελλάδα, κινδυνεύουν περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές. Οσο για την οικονομική κρίση προέβλεψε ότι θα κρατήσει δύο χρόνια και ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα με την περιβαλλοντική.
Περισσότερα: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_29/11/2008_294093

Δεν υπάρχουν σχόλια: