Σχετικά με χθεσινή ανακοίνωση του ΤΕΕ για τον Ασωπό ποταμό και την «παράφραση» που κάνουν ορισμένοι με σκοπό να αποδοθούν «ευθύνες» στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνουμε τα εξής :
1. Το ΥΠΕΧΩΔΕ καταβάλει μία συστηματική και ολοκληρωμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα δεκαετιών της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου 2007. Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται με συνέπεια και η επίδρασή τους έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη στα νερά του Ασωπού ποταμού.
2. Δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Νομαρχίας και μας προκαλεί εντύπωση που ορισμένοι βλέπουν και σ΄ αυτό ….ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ.
3. Δεν υπάρχει καμία μελέτη του ΙΓΜΕ την οποία «έθαψε» το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΙΓΜΕ έκανε μόνο μια αναγνωριστική διερεύνηση για το θέμα των υπόγειων νερών με σκοπό να προτείνει την εκπόνηση μελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Για το θέμα αυτό υπάρχει συνεργασία της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ με το ΙΓΜΕ για να καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο της μελέτης καθώς και η μεθοδολογία προσδιορισμού της κίνησης των υπόγειων νερών στην ευρύτερη περιοχή.
Σχετικά με τα μέτρα που για πρώτη φορά υλοποιούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Ασωπό ποταμό επισημαίνουμε ότι, μεταξύ των άλλων :
1. Παρόλο που η αρμοδιότητα καθαρισμού του Ασωπού ποταμού ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το έργο χαρακτηρίστηκε με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά εθνικού επιπέδου ώστε να επέμβει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2007 συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκίνησαν εντατικές εργασίες καθαρισμού του ποταμού. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 σε μήκος 6200 μέτρων και εντοπίσθηκαν 35 αγωγοί υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Έχει γίνει ήδη ταυτοποίηση στους περισσότερους αγωγούς ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συμπληρώσει σε ειδικά ερωτηματολόγια οι βιομηχανίες.
2. Οι έλεγχοι στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής είναι συνεχείς και αλλεπάλληλοι και οι κυρώσεις αυστηρότατες..
Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν ήδη από τον Αύγουστο του 2007. Από το 2005 μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού έχουν γίνει περισσότεροι από 200 έλεγχοι, επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 3.424.620 €.
Από τον Ιούνιο 2008 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση και επανελέγχους σε δραστηριότητες στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, με σκοπό να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους σε σχέση με περιβαλλοντικές παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί από προηγούμενους ελέγχους. Από τη συνολική εικόνα των μέχρι στιγμής επανελέγχων διαπιστώνεται ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης.
Παράλληλα από τις συνεχείς δειγματοληψίες στην περιοχή, διαπιστώνεται ότι δεν ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά.
Σημειώνουμε ότι όλες οι προσφυγές μεγάλων εταιρειών της περιοχής του Ασωπού στην δικαιοσύνη για αναστολή πληρωμής των προστίμων, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, έχουν απορριφθεί και τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί κανονικά από τις αρμόδιες εφορείες και έχουν εισπραχθεί.
3. Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την Νομαρχία Βοιωτίας, έχει καταρτιστεί και αποσταλεί ερωτηματολόγιο σε όλες τις εταιρείες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, προκειμένου να δηλώσουν τον τρόπο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και ιδίως των επικινδύνων, καθώς και αναλυτικά διαγράμματα των αγωγών διάθεσης αποβλήτων.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ταυτοποίηση των αγωγών και η υλοποίηση της κατασκευής ενιαίου και ελεγχόμενου δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής Οινοφύτων. Στα πλαίσια αυτά έχουν απαντήσει 200 επιχειρήσεις.
4. Ανατέθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η μελέτη για την κατασκευή ενιαίου δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων με σύγχρονο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της επικινδυνότητας των αποβλήτων.
5. Η ποιότητα των επιφανειακών νερών ελέγχεται συνεχώς σε πολλά σημεία δειγματοληψίας κατά μήκος του Ασωπού ποταμού για όλες τις παραμέτρους ρύπανσης συμπεριλαμβανομένων και των τοξικών ουσιών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιεί δειγματοληψίες και στην θαλάσσια περιοχή εκβολής του ποταμού Ασωπού η οποία παρακολουθείται συστηματικά με λήψη δειγμάτων και αναλύσεις σε 5 ακτές του Ν. Αττικής και 1 ακτή του Ν. Βοιωτίας (Πηγαδάκια, Γυμνάσιο – Άμμος, Ακρωτήρι, Χαλκούτσι, παραλία Μαρκόπουλου και Δήλεσι).
6. Για τον επανακαθορισμό των οριακών τιμών επικινδύνων ουσιών στα υγρά βιομηχανικά απόβλητα και λύματα γίνεται μελέτη από ομάδα εργασίας ειδικών επιστημόνων και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα προσδιοριστούν τα νέα όρια.
Κλείνοντας, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι στο ΥΠΕΧΩΔΕ έχουμε αποδείξει ότι έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών και φυσικά θέλει μελέτες και χρόνο για την οριστική αντιμετώπισή του. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και χρειαζόμαστε συμπαράσταση, καλόπιστη κριτική και όχι κακόπιστη.
Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Οι προτάσεις των κατοίκων άπό το Δεκέμβρη του 2007
Διεκδικούμε, οι παραγωγικές δραστηριότητες να συνυπάρχουν αρμονικά με τη ζωή μας.
Απαιτούμε:
1. Αμεση διακοπή της ύδρευσης με τοξινωμένο νερό. Καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό, με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος, μέχρι την τελική σύνδεση, το ταχύτερο δυνατόν, με την ΕΥΔΑΠ.
2. Συνεχή, υπεύθυνη, διεισδυτική και αποτελεσματική ενημέρωση για όλους τους καταναλωτές - χρήστες του τοξινωμένου νερού. Εξίσου ουσιαστικοί έλεγχοι στα παραγόμενα στην περιοχή προϊόντα διατροφής. Μέτρα για την προστασία και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
3. Οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών υγείας της περιοχής. Τοξικολογικές εξετάσεις και επιδημιολογική έρευνα σε εργαζόμενους και κατοίκους (ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού) για να γνωρίζουν την πορεία της υγείας τους και να εφοδιαστούν, με τις ατομικές οδηγίες διαβίωσης.
4. Καμία νέα σύνδεση βιομηχανίας με τον Ασωπό ποταμό με τις υπάρχουσες συνθήκες.
5. Διακοπή των συνδέσεων με τον Ασωπό και σφράγιση των γεωτρήσεων των παραβατών, μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην ρυπαίνουν, ειδικά με εξασθενές χρώμιο. Συνεχείς ελέγχους για να σταματήσει άμεσα, η ρύπανση του νερού, του εδάφους και του αέρα με τα ειδικά επικίνδυνα τοξικά απόβλητα (ΥΓΡΑ - ΣΤΕΡΕΑ - ΑΕΡΙΑ) των βιομηχανιών.
6. Εφαρμογή της μελέτης Λοϊζίδου, που προβλέπει συλλογή των επεξεργασμένων αποβλήτων σε κεντρική μονάδα βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, πριν πέσουν στον Ασωπό ποταμό.
7. Ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης Φ/Α 5.30/13946/1431/10-8-2006, που προβλέπει εγκατάσταση ΒΙ.ΠΕ. στα όρια Τανάγρας - Οινοφύτων, με αποδέκτη τον Ασωπό.
8. Αμεση αναθεώρηση - επανεξέταση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αδειών διάθεσης των ειδικών επικίνδυνων αποβλήτων στις βιομηχανίες της παρα-Ασώπειας περιοχής. Αμεση αναθεώρηση όλων των αδειών λειτουργίας, με εφαρμογή του νόμου ΗΠ13588/725/2006, για τα ειδικά επικίνδυνα απόβλητα και του Υ2/2600/2001 (και της ΔΥΓ2/οικ 38295/07 τροποποίησής του), για τα χρησιμοποιούμενα νερά παραγωγής και ανθρώπινης κατανάλωσης.
9. Χωροθέτηση, νομική κατοχύρωση και οργάνωση των χρησιμοποιούμενων εκτάσεων γης σαν ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ. Εκτέλεση έργων υποδομής για διεξαγωγή καθαρής και βιώσιμης βιομηχανικής παραγωγής στους τόπους μας. Αμεση έναρξη έργων και πολιτικών για αποκατάσταση του περιβάλλοντος, εξυγίανση του Ασωπού ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα.
10. Αμεση εφαρμογή συγκεκριμένων νομοθετημένων μέτρων για την ολική διαχείριση υδάτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού, με σκοπό το ποτάμι να ξαναγίνει ποτάμι (χαρτογράφηση, οριοθέτηση ζωνών προστασίας 30 μέτρων από την κοίτη, κατάργηση της απόρριψης λυμάτων, της κοινής υπουργικής απόφασης Γ1/1806/7-3-1969 «περί χρήσεως των υδάτων του Ασωπού ποταμού», της διανομαρχιακής απόφασης 19640/79 κλπ.).
11. Το κόστος της απορρύπανσης - εξυγίανσης να το πληρώσουν 100% οι ρυπαντές και, από τώρα, να θεσμοθετηθούν και να λειτουργήσουν τοπικοί φορείς ελέγχου περιβάλλοντος σε 24ωρη βάση, με συμμετοχή τοπικών φορέων και ανοιχτή πληροφόρηση του κόσμου για τα αποτελέσματα των ελέγχων».
Δημοσίευση σχολίου