Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΤΑ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ (*)

(*) Της Έλενας Αποστόλου, Δικηγόρου - Αυγή 28/11/2008
Παρότι οι μάσκες πέφτουν κάθε μέρα, το καρναβάλι δεν τελειώνει.
Οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παντού, καθημερινά ξεμπροστιάζονται αλλά ποτέ δεν αποκαθηλώνονται.
Ίσως φταίει ότι κι εμείς έχουμε καταντήσει να διαθέτουμε πια μνήμη χρυσόψαρου και αδυνατούμε να θυμόμαστε τι είπε κάθε φορά ο καθένας και σε ποιο κόμμα ανήκει. Φέτος, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ είναι ντυμένο “Σοσιαλισμός”. Μάχεται για τους χαμηλόμισθους, διαμαρτύρεται για το τραπεζικό σύστημα και τη συσσώρευση του πλούτου στους λίγους, με λίγα λόγια, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει το σόου “Μπροστάρηδες στη μάχη κατά του Καπιταλισμού”. Είναι νομίζω περιττό να εξηγήσω πόσο κωμικό είναι αυτό. Όπως περιττό είναι να αναρωτηθούμε ποιος κυβερνούσε τόσα χρόνια και εφάρμοζε την ίδια ακριβώς συντηρητική πολιτική με τους τωρινούς κυβερνώντες.
Εξάλλου, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι, αν τώρα στη θέση του ΠΑΣΟΚ, ήταν η Ν.Δ., δεν θα τρίβαμε τα ματάκια μας μπροστά στη μετάλλαξη της δεξιάς σε παθιασμένη αντικαπιταλιστική αριστερά; Πλάκα θα είχε να ακούγαμε και τον Αλογοσκούφη να μιλάει για ίσες ευκαιρίες στην εργασία και ανάλογη φορολογία…
Αλλά το καρναβάλι τελειωμό δεν έχει. Κι ενώ τα βιοτικά μας προβλήματα μένουν άλυτα, έρχεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας ενημερώσει με θλίψη ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες στην Ευρώπη που αναζητούν να καλύψουν 20.000.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δεν βρίσκουν προσωπικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, γνωστή για την ευαισθησία της σε όλα τα θέματα αλλά κυρίως στη μεταναστευτική πολιτική της, βρήκε τη λύση της μπλε κάρτας. Μας λένε, λοιπόν, ότι σε μία Ευρώπη που πλήττεται από την ανεργία, υπάρχουν θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται από τους Ευρωπαίους κατοίκους και οι φιλεύσπλαχνοι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία απασχόλησης σε μετανάστες από τρίτες χώρες, οι οποίοι κατέχουν υψηλό βαθμό μορφωτικής ειδίκευσης. Αυτό το σόου θα το αποκαλούσα “Ευρωπαίοι Ηγέτες-, Υπέρμαχοι των Μορφωμένων Μεταναστών”.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στην Ευρώπη είναι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που αγωνίζονται για να εξεύρουν χειρωνακτική κυρίως εργασία. Αυτοί οι άνθρωποι, με ποιον τρόπο προστατεύονται; Καλές οι πρωτοβουλίες μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά αυτή η μπλε κάρτα, ποιον αφορά στην πραγματικότητα; Γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλληλοσυγχαίρονται για αυτήν τους την κοινωνικά “ευαίσθητη” πρωτοβουλία; Γιατί στην πραγματικότητα προσποιούνται ότι προσφέρουν λύση στο πρόβλημα του μεταναστευτικού κύματος, ενώ στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών που χρειάζονται μορφωτικά εξειδικευμένα άτομα (κυρίως στον τομέα των υπολογιστών και της μηχανικής) χωρίς όμως να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδοχές και ένα σταθερό περιβάλλον εργασίας. Έτσι ο Ευρωπαίος εργοδότης για μια ακόμη φορά θα απασχολεί, αυτή τη φορά σε επίπεδο στελεχών και όχι χειρωνακτών, μετανάστες από τρίτες χώρες, που και πάλι θα εκμεταλλεύεται μέχρι νεοτέρας.
Φυσικά τα παραπάνω θεατρικά, δεν είναι τα μόνα. Όπου κι αν γυρίσεις, κάποιο θα δεις, θα διαβάσεις, ή θ' ακούσεις. Όρεξη να 'χουμε να παρακολουθούμε, μιας και τα θέατρα αυτά δεν έχουν αργίες, ούτε καν διάλειμμα. Μόνο που το κοινό έχει βαρεθεί τις υπερπαραγωγές και σύντομα θα περάσει από τις κακές κριτικές, στο γιουχάισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: