Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ !

Τα στοιχεία που αναφέραμε προχθές από τη μελέτη του κ.Κωτσοβίνου έχουν ανακοινωθεί το 1982 και μάλλον αφορούν μετρήσεις που έγιναν το 1980. Σε ανακοίνωσή του στο Συνέδριο "Η Εύβοια στη 3η χιλιετία" που έγινε το Νοέμβριο του 2001 από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών ο κ.Σωτήρης Ν.Λεοντάρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει: "Η μελέτη της συγκέντρωσης των διαλυτών και σωματιδιακών μορφών των βαρέων μετάλλων χαλκού, μολύβδου, νικελίου, καδμίου και μαγγανίου αποδεικνύουν τη ρύπανση που υφίσταται η περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού. Η αύξηση των τιμών τους μεταξύ των ετών 1980 και 1998 ήταν τριπλάσια. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έντονη ανάπτυξη βιομηχανικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων νότια της Χαλκίδας"

1 σχόλιο:

Φιλάρετος είπε...

Πηγή: ΣΚΑΪ
www.skai.gr/master_story.php?id=103200

Συνεχίζεται η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου από τη δραστηριότητα της βιομηχανίας "Λάρκο".

Έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών δείχνουν ότι ο βυθός συνεχίζει να επιβαρύνεται από τη σκουριά που έχουν τα απόβλητα της βιομηχανίας.

Η "Λάρκο" δραστηριοποιείται στην εξόρυξη σιδηρονικελίου και οι βασικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Λάρυμνα Φθιώτιδας, όπου γίνεται η επεξεργασία του μεταλλεύματος, ενώ οι εξορύξεις πραγματοποιούνται σε Κεντρική Εύβοια και Βοιωτία.

Η σκουριά περιλαμβάνει βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, χρώμιο, κάδμιο και υδράργυρο.

Υπολογίζεται ότι από τα 2 εκατομμύρια τόνους σκουριάς που παράγεται κατά έτος, το ένα εκατομμύριο τουλάχιστον ρίχνεται στο Βόρειο Ευβοϊκό, ενώ το υπόλοιπο πωλείται σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Από διάφορες μετρήσεις και αναλύσεις που έχουν γίνει στα αλιεύματα της περιοχής προκύπτει ότι η περιεκτικότητά τους σε τοξικά βαρέα μέταλλα είναι τόσο υψηλή, που η μακρόχρονη κατανάλωσή τους ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία.