Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΚΗ SIEMENS: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΜΙΖΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Από: http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3806000,00.html
Η 2η δίκη στο Μόναχο για τα ‘μαύρα ταμεία’ της Siemens ολοκληρώθηκε σήμερα με ήπιες ποινές για τους δύο κατηγορούμενους. Πολλά ονόματα τελικών αποδεκτών μίζας της Siemens ακούστηκαν στο 5ο τμήμα του εφετείου του Μονάχου όπου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δίκη για το σκάνδαλο των ‘μαύρων ταμείων’. Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί διευθυντές στη Ρωσία και τη Νιγηρία λαδώθηκαν από τη Siemens και αναφέρθηκαν ονομαστικά μαζί με τα ποσά που πήραν.
Για την Ελλάδα ωστόσο το κατηγορητήριο δεν περιελάμβανε ονόματα, αλλά τις ‘ολυμπιακές’ μίζες, για το πρόγραμμα ασφάλειας της Ολυμπιάδας c4i. Οι προμήθειες δόθηκαν μέσω δύο ενδιάμεσων εταιριών, της αμερικανικής Weavind L.L.C. και της αυστριακής Krhoma σε έξι δόσεις: συνολικά €3.705.000.
Τις εντολές πληρωμής συνυπέγραφε ο καταδικασθείς σήμερα Κάιλ φον Γιάγκεμαν.
Ο συνήγορός του Τόμας Στουρμ δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει, γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας δεν αναφέρονται τελικοί αποδέκτες.
Η πρώτη εντολή υπεγράφη στις 20 και 29.07.2004 για το ποσό €785.000 και εκτελέστηκε με έμβασμα στις 02.08.2004. Η δεύτερη εντολή υπεγράφη στις 24.08.04 για το ποσό €615.000 και το έμβασμα έγινε στις 27.08.04. Η τρίτη εντολή δόθηκε στις 27.08.04 και ακολούθησε την 01.09.04 το έμβασμα €475.000. Το συνολικό ποσό που πέρασε τελικά για μίζες του c4i μέσω της Weavind L.L.C ήταν €1.875.000. Οι πληρωμές έγιναν μέσω της Barkclays Bank του Λονδίνου και ένα μήνα αργότερα ακολούθησαν τα εμβάσματα της Weavind στους τελικούς αποδέκτες.
Με αντίστοιχο τρόπο εκταμιεύτηκαν και οι ‘ολυμπιακές’ μίζες μέσω της αυστριακής εταιρίας Krhoma Gmb. Η πρώτη εντολή έχει ημερομηνία 22.07.04 για €690.000 και το έμβασμα έγινε στις 27.07.04. Η δεύτερη εντολή για ποσό €585.000 υπογράφηκε στις 24.08.04 και το έμβασμα έγινε στις 27.08.04 και η τρίτη εντολή με ημερομηνία 27.08.04 δόθηκε για €555.000 και ακολούθησε την 01.09.04 το έμβασμα στην Krhoma. Συνολικά οι μίζες που δόθηκαν μέσω της αυστριακής εταιρίας για το ολυμπιακό πρόγραμμα c4i ήταν €1.830.000. Την ίδια περίοδο και με τις ίδιες ακριβώς προσημειώσεις για το c4i τα παραπάνω ποσά πέρασαν από την KRHOMA GmbH σε λογαριασμούς του Λιχτενστάιν και στη SAFDIE BANK του Λουγκάνο.
«Τουλάχιστον για την Ελλάδα και τη Νιγηρία εμπλέκεται ο Μίχαελ Κουτσενρόιτερ»(ανώτερο στέλεχος της Siemens), είπε ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ο οποίος κατέθεσε χθες ως μάρτυρας, τρεις μήνες μετά την καταδίκη του για την υπόθεση των ‘μαύρων ταμείων’. Η κατάθεση του Σίκατσεκ ήταν απαλλακτική για τους δύο πρώην υφισταμένους του. Ο συνήγορος του Κάιλ φον Γιάγκεμαν, Τόμας Στουρμ τους κατατάσσει χαμηλά στην ιεραρχία της εταιρίας. «Σίγουρα στο κατώτερο επίπεδο. Και οι δύο είναι πρόσωπα με καθαρά διεκπεραιωτικό ρόλο, συμπλήρωναν αποδείξεις, μετέφεραν χρήματα, αλλά δεν είχαν δικαιοδοσία απόφασης», λέει στη Deutsche Welle ο Τόμας Στουρμ.
Ήπιες ήταν οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο αναγνωρίζοντας στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό ότι συνεργάστηκαν πλήρως με τις ανακριτικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ο 58χρονος Χάιντς Έρντ Κάιλ φον Γιάγκεμαν κρίθηκε ένοχος για συνέργια σε απιστία σε 62 περιπτώσεις, συνέργια σε δωροδοκία κρατικών λειτουργών της αλλοδαπής σε 10 περιπτώσεις και συνέργια σε δωροδοκία κατά την επιχειρηματική δραστηριότητα σε τρεις περιπτώσεις. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο €12.000.
Ο 68χρονος Βόλφγκανγκ Ρούντολφ αντιμετώπιζε λιγότερες κατηγορίες, κρίθηκε τελικά ένοχος για δύο περιπτώσεις συνέργιας σε απιστία και του επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή και την καταβολή €20.000 σε κοινωφελή οργάνωση.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναγνώρισε στην αιτιολόγηση της απόφασης ότι η απιστία δεν αποσκοπούσε στον προσωπικό πλουτισμό. Επισήμανε όμως ότι τα ποσά που διακινήθηκαν μόνο για τις περιπτώσεις αυτές ήταν τεράστια ποσά, δύο εκ. στην περίπτωση του Ρούντολφ και 65 εκ. στην περίπτωση του Κάιλ φον Γιάγκεμαν και ότι η αντίληψη περί αδικίας είναι ιδιαίτερα χαλαρή. Ο Ρούντολφ είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι ακόμη και σήμερα θεωρεί πως «δεν ήταν έγκλημα οι διακριτικές πληρωμές όταν επρόκειτο για την εταιρία», δείχνοντας πόσο αυτονόητη ήταν η πρακτική της μίζας.
Αποκαλυπτικός πάντως για τις συνθήκες της μίζας στη Ρωσία ήταν πρώην μάνατζερ της Siemens στη Μόσχα, ο οποίος δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, μολονότι διώκεται για την ίδια υπόθεση.
«Οι προμήθειες αποτελούσαν μέρος της τελικής τιμής που πλήρωνε ο πελάτης στη Siemens», υπογράμμισε ο μάρτυρας, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε ονόματα Ρώσων τελικών αποδεκτών. «Θέλω να ζήσω λίγα χρόνια ακόμα», είπε με νόημα, σημειώνοντας ότι χρειάστηκε αστυνομική προστασία, όταν διέρρευσε σε αμερικανική εφημερίδα η κατάθεση που είχε δώσει στις αρχές του Μονάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: