Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ: ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ AIDS ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Το AIDS είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, που σημαίνει ότι χρειάζονται παρεμβάσεις από την Ε.Ε. και απ΄ όλο τον ανεπτυγμένο χώρο, ειδικά για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Νότια Αφρική έχει μια από τις πιο οξείες επιδημίες HIV/AIDS στον κόσμο. Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 18,8% του ενήλικου πληθυσμού, είναι φορείς του HIV.
· Σύμφωνα με έκθεση του UNAIDS του Ιουλίου 2008, στη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια και το Μαλάουι ο ρυθμός μόλυνσης του πληθυσμού με HIV έχει σταθεροποιηθεί. Παρόλο, όμως, που έχει υπάρξει πρόοδος στην πρόληψη για την εξάπλωση του HIV, υπάρχουν ακόμα σημαντικές δυσκολίες επομένως η χρηματοδότησή της εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας. Το 2007, είχαμε 1,1 εκατομμύρια θανάτους από AIDS στη νότια και ανατολική Αφρική, ο αριθμός αυτός αποτελεί το ένα δεύτερο των συνολικών θανάτων στον κόσμο.
· «Το Διεθνές Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS έχει παγώσει κονδύλια για το 2009 και ανησυχούμε για τις δραματικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών» δήλωσε ο Λέοναρντ Οκέλλο, Επικεφαλής Πολιτικής για το HIV/AIDS της ActionAid.
· Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα του ΑΙDS και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2008 είναι η χρονιά με τις περισσότερες νέες μολύνσεις. Ως το τέλος Οκτωβρίου 547 νέα κρούσματα είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αριθμός ο οποίος ξεπερνά τον αντίστοιχο του 2007. Οι αρμόδιοι του Κέντρου εκφράζουν πλέον την ανάγκη εντατικοποίησης των προγραμμάτων πρόληψης.
· Είναι αδιανόητο εν έτει 2008 σε μια ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα να μην υπάρχει Ολοκληρωμένο Σύστημα Π.Φ.Υ. με Αγωγή Υγείας. Είναι αδιανόητο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να μην προχωράει στην Αγωγή Υγείας και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο ελληνικό σχολείο. Είναι αδιανόητο ασθενείς που πάσχουν από ΑΙDS να αργοπεθαίνουν αβοήθητοι μέσα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σύνολο των φυλακών της χώρας πάσχει, όταν δεν είναι ανύπαρκτη.
Χρειάζεται ενίσχυση κι όχι μείωση των κονδυλίων, όπως γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2009, στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο έχει και την ευθύνη για την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του AIDS. Για το 2009, το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο από πέρυσι κατά 6 εκατ. ευρώ και από πρόπερσι κατά 18,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το κονδύλι έχει σχέση 1: 2000 με το αντίστοιχο για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος......

Δεν υπάρχουν σχόλια: