Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ?

Από τη Deutsche Welle: http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3839952,00.html
Στο Πόζναν της Πολωνίας αρχίζει σήμερα η διάσκεψη του ΟΗΕ για τη διάδοχη συμφωνία του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Πρόκειται για το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μπαλί της Ινδονησίας πέρσι και την τελική συμφωνία για το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η οποία θα υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη.
Το 2007 ήταν έτος αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών. Tο κλίμα ήταν πανταχού παρόν σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις: από τη Σύνοδο των 8 μέχρι και τις συνόδους της ΕΕ. Φέτος όμως εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών; Μήπως τελικά υποβαθμιστεί η σημασία του κλίματος;
Σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέθεσε τις εκτιμήσεις του για την διεθνή διάσκεψη και είπε ότι είναι πεπεισμένος «πως θα ζήσουμε ακριβώς το αντίθετο» και αυτό όχι μόνον λόγω του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα «που έχει ήδη υποσχεθεί καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και ενίσχυση των οικολογικών τεχνολογιών», αλλά και «επειδή λόγω της κρίσης επιβάλλεται να επενδύσουμε στο περιβάλλον, στο κλίμα.» Επίσης υπογράμμισε πως «αυτοί που ήταν κατά της προστασίας του κλίματος αναζητούν τώρα μια νέα σαθρή δικαιολογία.»
Στο ερώτημα τι περιμένει άραγε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας από την διάσκεψη που αρχίζει σήμερα, ο κος Γκάμπριελ υποστήριξε ότι στο Πόζναν θα καθοριστεί η αρχιτεκτονική, ο σκελετός της συμφωνίας. Τόνισε δε πως το ζητούμενο είναι σε αυτή τη διάσκεψη «ποιος πρέπει να πληρώσει, δηλαδή η χρηματοοικονομική διάσταση της συμφωνίας. Ποιος θα δώσει, ποια ποσά και γιατί».
Επιπλέον θα σταθμιστεί και τι σημαίνει προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, αλλά και μεταφορά τεχνολογιών χωρίς υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε χώρες που δεν μπορούν να έχουν τέτοιες.
Τέλος ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Γκάμπριελ δήλωσε στην Deutsche Welle πως ευελπιστεί ότι η ΕΕ, που ήταν μέχρι τώρα ο μοχλός στην προστασία του κλίματος διεθνώς, θα μείνει πιστή στους φιλόδοξους στόχους της, διότι «θα ήταν μοιραίο, εάν η ΕΕ τώρα παράλληλα με τη διεθνή διάσκεψη στο Πόζναν να έδινε την εντύπωση πως υπαναχωρεί, πως υποχωρεί από τους στόχους της».
Αυτό θα σήμαινε καίριο πλήγμα για τις διαπραγματεύσεις εκτιμά ο υπουργός και για την αξιοπιστία της ΕΕ γιατί όλοι θα αναρωτηθούν: « αφού δεν τα καταφέρνει η ΕΕ να κρατήσει τα στάνταρ υψηλά πως θα πεισθεί η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη;»
Να θυμίσουμε ότι η Ιταλία μαζί με την Πολωνία, που φιλοξενεί και τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, προσπαθούν να πετύχουν τη χαλάρωση του στόχου της ΕΕ για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990. Αναμένεται δε στη σύνοδο κορυφής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου να εξετασθεί σχετική πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: