Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα μια δέσμη εκθέσεων για το "κλιματικό πακέτο", μετά από συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου. Η έγκριση αυτή συνοδεύτηκε από έντονη κριτική από ένα ευρύ φάσμα του Ευρωκοινοβουλίου για το ροκάνισμα των αρχικών προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Η Ευρωομάδα της Αριστεράς άσκησε κριτική στις αποφάσεις του Συμβουλίου στη Σύνοδο Κορυφής, υιοθέτησε τον προβληματισμό των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και έδωσε κριτική θετική ψήφο στις περισσότερες από τις εκθέσεις του πακέτου καθώς αποτελούν ένα θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών.
Δεν συμμεριζόμαστε τη θριαμβολογία των κυβερνήσεων και της Κομισιόν για τον τελικό συμβιβασμό για το κλιματικό πακέτο. Υποβαθμίστηκε η προσπάθεια να ηγηθεί η ΕΕ της παγκόσμιας πρωτοβουλίας κατά της κλιματικής αλλαγής, υπό την πίεση του βιομηχανικού λόμπυ και των συντηρητικών κυβερνήσεων.
Το περίφημο "20-20-20" αποτελεί ένα αναγκαίο πρώτο βήμα, όμως οι στόχοι που θέτει δεν είναι επαρκείς. Με τη δυνατότητα που προβλέπεται για τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν ένα μεγάλο μέρος των μονάδων ρύπανσης που τους "αντιστοιχούν" από αναπτυσσόμενες χώρες, μεταφέρεται κυνικά η ιστορική ευθύνη του δυτικού κόσμου στους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη. Απ' ό,τι φαίνεται, οι κυβερνήσεις δεν κατανοούν ουσιαστικά την κρισιμότητα της κατάστασης.
Δεν καταθέτουμε όμως τα όπλα. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε πιο φιλόδοξους στόχους, με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ουσιαστική υποστήριξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δεσμευτικό μακροπρόθεσμο σχέδιο για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: