Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

Την αποστολή των στοιχείων για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θήβας αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που εκδίκασε την υπόθεση της πρώην επιθεωρήτριας του ΥΠΕΧΩΔΕ κας Μαργαρίτας Καραβασίλη.
Η κα Καραβασίλη κρίθηκε ένοχη μόνο για τρεις από τις συνολικά εννέα κατηγορίες που αφορούσαν τη συκοφαντική δυσφήμιση του νυν επιθεωρητή Περιβάλλοντος και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή.
Μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κα Καραβασίλη, η οποία άσκησε έφεση, τόνισε ότι η απόφαση δίνει τη δυνατότητα να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η σωτηρία του ποταμού.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώην επιθεωρήτρια είχε επισημάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του Ασωπού ποταμού με εξασθενείς χρώμιο, ενώ έχει καταγγείλει επανειλημμένως το ΥΠΕΧΩΔΕ για αδράνεια και λανθασμένους χειρισμούς.
Απο το www.skai.gr
Λίγες σκέψεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης...
Από το http://oikomargarita.blogspot.com/ Επισκεφτείτε το...
Το σημαντικότερο γεγονός αυτής της δίκης είναι ότι εστιάστηκε στο ζήτημα της ρύπανσης του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής από εξασθενές χρώμιο και στην τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που έχει συντελεσθεί, καθώς και στα ζητήματα της δημόσιας υγείας.
Μέσα από μαρτυρίες έγκριτων επιστημόνων, εκπροσώπων συλλογικών φορέων και κατοίκων της περιοχής, αλλά και δημοσιογράφων και μέσα από σημαντικά έγγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο αναδείχθηκαν όλες οι πτυχές της σοβαρής ρύπανσης που υφίσταται τόσα χρόνια η περιοχή από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών και τη μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων, καθώς επίσης και η ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των ελέγχων, που έχουν διενεργηθεί από τον Νοέμβριο του 2007.
Διαπιστώθηκε ότι τα νεώτερα στοιχεία από μετρήσεις του ΙΓΜΕ αποδεικνύουν ότι η ρύπανση από βαρέα μέταλα, ακόμη και αρσενικό και μόλυβδο, αλλά και εξασθενές χρώμιο εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην περιοχή έτσι ώστε, τόσο τα επιφανειακά, όσο και τα υπόγεια ύδατα να έχουν χαρακτηρισθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ ως «υψηλού κινδύνου».
Αναδείχθηκαν τέλος οι σοβαροί κίνδυνοι που εξακολουθούν να απειλούν την δημόσια υγεία.
Το υλικό αυτό δίνει τη δυνατότητα να περάσει πια η υπόθεση σε ένα νέο στάδιο αποκάλυψης με σκοπό την συστράτευση των κατοίκων με έναν και μοναδικό στόχο την σωτηρία του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής και αυτό είναι ένα τεράστιο κέρδος το οποίο και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Έτσι και αλλιώς το δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να διαβιβαστεί όλος ο φάκελος της υπόθεσης καθώς και τα πρακτικά της δίκης στον Εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις και τυχόν ποινικές ευθύνες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν τον Ασωπό και των υπηρεσιών που εμπλέκονται.
Ένας νέος αγώνας λοιπόν αρχίζει και αυτό είναι που μετρά και βαραίνει θετικά ως αποτέλεσμα από την τρίμηνη εξαντλιτική, αλλά καθόλα ενδιαφέρουσα ακροαματική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: