Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για άνοδο της θερμοκρασίας στα επόμενα χρόνια, για ερημοποίηση κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από δίψα και πείνα, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του πλανήτη.
Βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής είναι το κυρίαρχο ενεργειακό μοντέλο, που στηρίζεται σε ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και ο περιορισμός του αστικού και περιαστικού πρασίνου.
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να είναι συμβατό με την οικολογική αειφορία την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται πολιτικές που υπολογίζουν τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη.
Καλούμε την κυβέρνηση να συμβάλλει θετικά στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Πόζναν. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για εκπτώσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά αντιθέτως να αποτελέσει μια ευκαιρία ώστε η διέξοδος από την κρίση να βασιστεί σε πολιτικές που θα σταματήσουν την κλιματική αλλαγή.
Σε όλο τον πλανήτη το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, χιλιάδες ενεργοί πολίτες θα διαδηλώσουν την θέληση τους να επιβάλλουν μέτρα κατά τις κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: