Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Αναμνήσεις για το παζάρι της Χαλκίδας (Τάκης Δημητρακόπουλος)

Σαν σήμερα προπαραμονή της γιορτής ήταν πανέτοιμος ο Ναός της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής να υποδεχτεί το πλήθος των προσκυνητών που έρχονταν με κάθε τρόπο και μέσον κατά κύματα . Τραίνα , λεωφορεία , μέχρι μαούνες έφταναν στο λιμάνι μεταφέροντας πιστούς πανηγυριστές από τα παραθαλάσσια χωριά της Εύβοιας , της Βοιωτίας , και της Αττικής . Συγκοινωνία και οδικό δίκτυο αφήστε το καλύτερα .

Μοσχοβολούσε ο τόπος ασβέστη παντού στην γειτονιά που πανηγύριζε σύσσωμη . Στα πεζοδρόμια και σε κάθε διαθέσιμο χώρο λειτουργούσε το ξενοδοχείο των αστέρων . Πλήθος και βέβαια κάθε καρυδιάς καρύδι , φτωχοδιάβολοι , πορτοφολάδες ταχυδακτυλουργοί και "γαμπροί" περιφέρονταν αναζητώντας καθένας την ευκαιρία του . Πλανόδιοι μικροπωλητές παγωτά ΕΒΓΑ και ΑΣΤΥ υπήρχαν μόνον τότε και χύμα σε χωνάκι . Μαλλί της γριάς ψημένο καλαμπόκι , λεμονάδες στον πάγο που σαν αυτόν τίποτα πιστέψτε με και ένας σουβλατζής με κεμπάπ και πίττα άλλη εποχή . Στο πεζοδρόμιο μικροί πάγκοι με φτηνά παιχνίδια , ήταν οι εκτός δημοπρασίας έμποροι , που από την επόμενη θα καταλάμβαναν τα πεζοδρόμια της Βενιζέλου μέχρι κάτω στην Αγγελή Γοβιού. 
Η κυρίως αγορά απλωμένη σε όλη την κεντρική πλατεία αφού είχε προηγηθεί η δημοπρασία που γινόταν φανερά εκεί στο καφενείο του Καβνουδιά . Οι τιμές των ενοικίων στα ύψη ιδιαιτέρως αν υπήρχε κόντρα μεταξύ εμπόρων ομοειδών εμπορευμάτων . Φανταστείτε να είχε συμβεί μια πυρκαγιά τότε ... Προιόντα κάθε είδους από καρφίτσες μέχρι χαλιά (εδώ ο τόνος μπορεί και να αλλάζει θέση) .Είδη προικός πιατικά κατσαρολικά ρούχα της "δουλειάς" δηλαδή με ζωή ίσα με το επόμενο παζάρι , φτηνά και "φτηνά" . 
Οι πιο μοδάτες παράγκες άρχιζαν από την στροφή πρός Βενιζέλου εκεί βολτάριζε η νεολαία και ντυνόταν ...μοδάτα ! Να κάτι γιακάδες στα πουκάμισα δυο πιθαμές να 35 πόντους η καμπάνα στο παντελόνι και βέβαια διάφορα τάχα μενταγιόν από φτηνό πλαστικό και φτηνό γούστο φιαγμένα . Όταν διαλυόταν πια το παζάρι οι περισσότεροι φορούσαμε ίδια μπλουζάκια έτσι που νόμιζε κανείς πως είμασταν σπουδαστές στο ίδιο κολέγιο. 
Πανηγύριζαν όμως και τα χασάπικα τότε , που έψηναν σε λαμαρίνες κάτι θηριώδη γουρούνια 200+κιλών . Ήταν σπάνιο είδος κρέατος το χοιρινό τότε ειδικά το καλοκαίρι , επειδή είχε 5-6 πόντους λίπους υποθέτω την εκτροφή χοίρων την έφερε η χούντα θυμηθείτε οι παλαιότεροι "τρώτε νόστιμο τρυφερό και φτηνό χοιρινό" . Χοιρινό λοιπόν εκτεθειμένο σε ότι βάζει ο νούς αλλά νόστιμο το άτιμο άλλο αν είχε οδηγήσει σε ..."περιπέτειες" αρκετούς . 

Έτσι ήταν τότε σιγά-σιγά όμως ήρθαν τα πολυκαταστήματα τα Κινέζικα άλλαξε και τόπο γίνεται πια χρόνια τώρα στο πάρκο του λαού το παζάρι και έχασε το ενδιαφέρον και την αίγλη του διακινδυνεύω πρόβλεψη εξαφάνισης σύντομα μόνο τα ψητοπωλεία θα πανηγυρίζουν . Σας κούρασα ίσως αλλά ήθελα να την κάνουμε μαζί την βόλτα στο τότε αν και είμαι σίγουρος πως μου ξέφυγαν πολλά ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: