Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Η ακροδεξιά απειλή για τις κοινωνικές κατακτήσεις και ελευθερίες στην Ευρώπαϊκή Ένωση

Στις αρχές Οκτώβρη του 2023 στις χώρες της ΕΕ με βαθύ μπλέ τα ακροδεξιά κόμματα ήταν μεταξύ των 3 πρώτων κομμάτων σε δημοτικότητα σε κάθε μια από αυτές. (Το αχνό μπλε για τς υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όπου δεν ήταν στα 3 πρώτα).  Με ανοιχτό κίτρινο είναι οι χώρες στις οποίες θα γίνονταν εκλογές.


Στις 15 Οκτωβρίου 2023, οι ψηφοφόροι στη Πολωνία εξέλεξαν νέα Βουλή και Γερουσία. Μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης από το κατά τίτλο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), (που κέρδισε 194 έδρες — πολύ λίγες για πλειοψηφία) σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση απο συνασπισμό κομμάτων με τη συμμετοχή και της αριστεράς (248 έδρες).

Στις 22 Νοεμβρίου 2023 η Ολλανδία εξέλεξε τα 150 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της . Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία, ήρθε πρώτο με 37 έδρες, αλλά χωρίς να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων του Φρανς Τίμερμανς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 25 έδρες. Το ολοκαίνουργιο Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο του Peter Omtzigt μπήκε στο κοινοβούλιο με 20 έδρες.

Επόμενες εκλογές: 

Φιλανδία: 11 Φεβρουαρίου

Λευκορωσία: 25 Φεβρουαρίου

Πορτογαλία: 10 Μαρτίου

Ρωσία: 17 Μαρτίου

Ευρωεκλογές: 6-9 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: