Σε συνέχεια των Εργαστηριακών
Αποτελεσμάτων δειγμάτων που ελήφθησαν μετά από σχετικούς ελέγχους της Διεύθυνσης
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα
της Περιφέρειας Αττικής, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι ανιχνεύθηκε
DNA αλόγου στα εξής προϊόντα:
- Σαλάμι "MOCKOBCKAЯ ΠΡΕΜИУΜ" (ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ), σε συσκευασία
των 200g, με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από την Λετονική επιχείρηση "SIA
GRAVENDALE" (LV A003355 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ
Ε. – ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα)
(ανιχνεύθηκε DNA αλόγου
σε ποσοστό 95,8%)
- Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στο φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρ. , με
ημερομηνία λήξης
31/10/2014, που παράγεται από την Λετονική
επιχείρηση "VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D" (LV
A002138 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος
1, Αχαρναί) (ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%)
- Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400γρ., με ημερομηνία
λήξης 29/10/2015, που παράγεται από την Γαλλική
επιχείρηση "ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES" (FR 65 286 002
CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ασπρόπυργος)
(ανιχνεύθηκε DNA αλόγου
σε ποσοστό >10%)
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής Νότιου Τομέα ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω
προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.
Επιπλέον, έχουν σταλεί δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό
της ουσίας φαινυλοβουταζόνη.
Υπενθυμίζουμε ότι από
21/3/13 έχουν γίνει επίσης οι παρακάτω ανακλήσεις:
- Κατεψυγμένο σουτζουκάκι Μ.Κ., 80g, ημ/νία
λήξης 12/2/20/14, χαρτοκιβώτια των 4kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >
25%)
-
Κατεψυγμένες κοτομπουκίτσες
25g, ημ/νία λήξης 7/1/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε
ποσοστό >10% & <25%)
-
Κατεψυγμένο σνιτσελάκι
Μ.Κ., 130g, ημ/νία λήξης 13/2/2014, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε
ποσοστό <1%)
-
Κατεψυγμένο σουτζουκάκι
Μ.Κ., 80g, ημ/νία λήξης 16/1/2014, χαρτοκιβώτια των 4 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε
ποσοστό >50%)
-
Κατεψυγμένο σνιτσελάκι
Μ.Κ., 130 g ,
ημ/νία λήξης 7/12/2013, χαρτοκιβώτια των 3 kg (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό <1%)
που παράγονται από την εταιρεία “T&T Foods Α.Ε.” (630 80 Λάκκωμα, Χαλκιδικής)
για την επιχείρηση «Χούτος Catering A.E.».
-
Προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια
“IFANTIS” σε συσκευασία 10 τεμαχίων με καθαρό βάρος 800g και ημ/νία λήξης
15/11/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >50%) που παρασκευάζονται από την
εταιρεία “ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε.” (Σενέκα 4, Κηφισιά)
-
Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης
με εμπορική ονομασία «NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τ.Φρανκφούρτης», 280 g , ημ/νία λήξης 5/5/2013,
(ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό >10% & <25%)
-
Παριζάκι με εμπορική ονομασία
«ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», 300
g , ημ/νία λήξης
6/6/2013 (ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε
ποσοστό >1% & <20%)
που παρασκευάζονται από την εταιρεία
“Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.” (22ο χλμ. Εθνικής
Οδού Αθηνών-Λαμίας, Αγ. Στέφανος Αττικής).
Σε ότι αφορά στα θετικά σε DNA αλόγου
δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ - παρ’ όλο που δεν προβλέπεται από τη
Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - υποβάλλονται και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον
προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), εκδόθηκαν τα πρώτα οκτώ
(8) αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου