Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η κυβερνητική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική και δυνατή διέξοδος

Κάποιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι το προετοιμαζόμενο απο τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της ευρωπαϊκής δεξιάς Grexit είναι ο πρόλογος της δημιουργίας ΕΕ δυό ταχυτήτων, με όλα τα συνεπακόλουθα. 

Για την Ελλάδα παγματική καταστροφή που ούτε είναι ικανοί να την φανταστούν. 

Όσο για τα παραμύθια των αριστεριστών για "βοήθεια" από Κίνα - Ρωσία (που ακόμη δεν έχου ν καταλάβει ότι και στις δυο αυτές χώρες κυριαρχεί άγριος μονοπωλιακός καπιταλισμός) , η μεν πρώτη ήδη αντιμετωπίζει τεράστια φούσκα στην κυκλοφορία του κεφαλαίου (με τεράστιες επιπτώσεις για τη παγκόσμια οικονομία), ο δε Πούτιν απέκλεισε οποιαδήποτε βοήθεια λόγω των προβλημάτων που έχει η Ρωσία (τιμή πετρελαίου, αδύνατο νόμισμα, εμπάργκο κ.α). 

Οι Γερμανοί και ο Σούλτς ήδη έχουν δηλώσει - για να χρυσώσουν το χάπι σε περίπτωση Grexit - ότι θα πάρουν μέτρα για να βοηθήσουν να λειτουργήσουν οι απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες (υγείας, πρόνοιας κλπ). 

Η πρόταση της κυβέρνησης πάει να αφοπλίσει αυτούς τους κύκλους και επιπλέον να πετύχει πράγματα που μέχρι σήμερα δεν ήταν στο τραπέζι (ελάφρυνση του χρέους, παραγωγικές επενδύσεις, οριστική επίλυση του τραπεζικού θέματος). Ίσως και να μην γίνει αποδεκτή αν οι Γερμανοί και οι παρατρεχάμενοί τους επιμείνουν μέχρι τέλους....

Άν επιτευχθεί η συμφωνία θα έχει τα εξής θετικά για τη χώρα:
1) Θα οδηγήσει σε αμιγώς αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα έχει μόνο συμμετοχή τεχνικής στήριξης.
2) Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 3ετής. Πριν την 3ετία θα δώσουμε μάχη να μας εμπιστευθούν οι αγορές. 3) Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018 ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.4) Με το δάνειο από τον ESM θα αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Η μετατροπή του χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του. Επίσης θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο. 5) Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την επιβολή των capital controls.


Η κριτική που άσκείται από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης μας υπενθυμίζει πως και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Δεν τονίζεται η σημασία του διαρθρωτικού σκέλους του προγράμματος, το οποίο επί πέντε χρόνια πρακτικά εφάρμοζε ή όχι η εκάστοτε κυβέρνηση ανάλογα με τις υποχωρήσεις που έκανε σε μεγαλοσυμφέροντα αλλά και συντεχνιακά και τοπικίστικα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και κυρίως των πιο αδύναμων, Χρειάζεται να χτυπηθεί και να εξαλειφθεί οριστικά αυτή η πρακτική. Χρειάζεται επίσης να παρθούν μέτρα και εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Χρειάζεται να σταματήσει μια για πάντα η μιζέρια, ο λαϊκισμός, η ανέξοδη κριτική των πάντων, το κλίμα καταδίωξης και ηττοπάθειας που καλλιεργούνται από πολιτικούς της μιας ή της άλλης μεριάς. Χρειάζεται να προταθεί, συζητηθεί νηφάλια, να γίνει αποδεκτό και να εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου ενα πρωτοποριακό και αυθεντικό όραμα σύγκλισης με τις προηγμένες χώρες στην ΕΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι οι διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η προώθηση μεγάλων επένδύσεων και νέων τεχνολογιών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: