Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Γ. Σταθάκης: Ονόματα και στοιχεία για την κακοδιαχείριση στη ΛΑΡΚΟ και ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η σημασία της ΛΑΡΚΟ

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και δημόσια περιουσία, καθώς αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πετρελαιοπηγές, έχει κάτι καλύτερο, το νικέλιο» συνήθιζε να λέει ο μακαρίτης Μποδοσάκης όταν αναφερόταν στην πάλαι ποτέ «ναυαρχίδα» του ομίλου του, τη ΛΑΡΚΟ, της οποίας ήταν ιδρυτής. Η αλήθεια είναι ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η ΛΑΡΚΟ και το νικέλιο τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 εθεωρούντο από τους «πυλώνες» της ελληνικής βιομηχανίας. 
Σήμερα, συνεχίζει να είναι μια εξωστρεφή εταιρία, καθώς εξάγει το 100% της παραγωγής της και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον αξιόπιστων παραγωγών στη διεθνή αγορά νικελίου. Μεταξύ των πελατών συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα στη Δυτική Ευρώπη. Συνεπώς πιστεύουμε ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ παραμένουν πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας που κατέχει, το λιμάνι της, τα βεβαιωμένα αποθέματα της χώρας και κυρίως λόγω της τεράστιας εμπειρίας του ανθρώπινου δυναμικού της.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα επαναλάβω την πάγια θέση της Κυβέρνησης που είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε με συντεταγμένο τρόπο να προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση της εταιρείας, που θα την καταστήσει ισχυρή και θα οδηγήσει στην ένταξή της στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Είναι αδιαμφισβήτητο ακόμη γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε μία ιδιαιτέρως δυσχερή οικονομική κατάσταση, η οποία είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης δεκαετιών, που λειτούργησε σωρευτικά. Θα αναφερθώ σε μερικά χρήσιμα παραδείγματα.

Οι ευθύνες της ΝΔ

Θα ξεκινήσω 10 χρόνια πριν, όταν Πρόεδρος ήταν ο κ. Τσίπρας! Προφανώς πρόκειται για συνωνυμία με τον σημερινό πρωθυπουργό, του πρώην πολιτευτής Ευρυτανίας της ΝΔ (Βασίλης Τσίπρας – πέθανε το 2015), ο οποίος έμεινε στην… ιστορία της εταιρείας για την «θρυλική» συμφωνία με Κινέζους επενδυτές, που όλο έρχονταν αλλά ποτέ δεν εμφανίστηκαν.

Οι συμφωνίες hedging

Διευθύνων Σύμβουλος ήταν ο στενός συνεργάτης του Πέτρου Δούκα, Κωνσταντίνος Θανάσουλας, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει στην προπώληση των ποσοτήτων νικελίου που θα παρήγαγε η εταιρεία τα επόμενα χρόνια, υπογράφοντας και τα σχετικά συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου, το λεγόμενο hedging. Με τον τρόπο αυτόν εκχώρησε τα δικαιώματα πώλησης του νικελίου για το άμεσο μέλλον στην Goldman Sachs, εισπράττοντας σταθερό αντίτιμο.
Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, ο αμερικανικός κολοσσός βγήκε κερδισμένος από τη συμφωνία, καθώς αυτή προέβλεπε τιμές νικελίου από 15.000 ως 30.000 δολ. / τόνο, ενώ το 2006 η τιμή είχε πλησιάσει τα 50.000 δολ. και το 2007 παρέμεινε πάνω από τα 30.000 δολ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι επί τρία χρόνια, που οι τιμές του νικελίου βρίσκονταν στα ύψη, η ΛΑΡΚΟ είχε προπωλήσει την παραγωγή της έως και 60% φθηνότερα!

Κακοδιαχείριση κατά τη θητεία Σκρέκα

Η μεγάλη αυτή ζημιά οδήγησε στην απομάκρυνση της διοίκησης στις αρχές του 2008. Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Σκρέκας. Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για απλή… συνωνυμία αλλά για το επί σειρά ετών στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας (Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1990-93, Υποψήφιος Νομάρχης Τρικάλων 1994), που από το 1996 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Μαγνησίας, μέχρι τις εκλογές του 2007. Καθώς, τότε, δεν εξελέγη, αξιοποιήθηκε στη Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ… Επανήλθε στη Βουλή το 2009, για να αποχωρήσει το 2012, όταν τον διαδέχθηκε, ως Βουλευτής Τρικάλων, ο γιός του, Κωνσταντίνος Σκρέκας.
Διευθύνων σύμβουλος του κ. Σκρέκα ήταν ο κ. Απόστολος Τσουκαλάς. Η εταιρεία βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική θέση, έχοντας διαθέσιμα μόλις 1 εκατ. ευρώ και αδυνατώντας να πάρει πιστώσεις από τράπεζες επειδή δεν διέθετε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, η Διοίκηση «έσπασε» τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνων.
Ήταν ένα ακόμα μοιραίο λάθος, καθώς είχε ήδη αρχίσει η «κατρακύλα» τις διεθνούς τιμής. Σύντομα, η ΛΑΡΚΟ υπό τη Διοίκηση Σκρέκα-Τσουκαλά, βρέθηκε να παράγει με κόστος 20.000-22.000 δολ. / τόνο και να πουλά σε τιμές χαμηλότερες από 10.000 δολ. Μέσα σε λίγα χρόνια, δηλαδή, οι διορισμένες από κυβερνήσεις της ΝΔ διοικήσεις, κατάφεραν να χαθούν κέρδη περί τα 400 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να καταγράφονται ετήσιες ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Τότε εμφανίζεται, επίσης, το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων, που ακόμη και σήμερα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ. Η διοίκηση προχωράει το 2009 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 45 εκατ. ευρώ και συνεχίζει με μια σειρά κρατικών εγγυήσεων την περίοδο 2010-2014. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία βρέθηκε κατηγορούμενη από την διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), η οποία ζητά την επιστροφή 135 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία αδυνατεί σήμερα να δανειστεί και άρα να χρηματοδοτήσει επενδύσεις για την ανάπτυξή της.

Εξυπηρετήσεις ημετέρων κατά τη διοίκηση Σκρέκα

Παράλληλα με την κακοδιαχείριση, έχουμε και κατηγορίες για εξυπηρετήσεις ημετέρων. Ο κύριος Σκρέκας τοποθετείται Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ στις 22/2/2008, με αμοιβή 7.000 ευρώ μηνιαίως, την οποία ο ίδιος αναπροσάρμοσε στα 9.000 ευρώ, με αναδρομική ισχύ!
Ένα μήνα αργότερα, στις 2/6/2008, προσλαμβάνει τη νύφη του, δηλαδή τη γυναίκα του Κωνσταντίνου Σκρέκα, κυρία Ειρήνη Καραγκούνη-Σκρέκα. Η κυρία Σκρέκα προσλήφθηκε αμέσως ως Υποδιευθύντρια παρακάμπτοντας την ιεραρχία με τακτικές αποδοχές ύψους 4.219,35 ευρώ, ξεπερνώντας τους παλαιότερους Διπλωματούχους Μηχανικούς.
Επιπλέον, ο κύριος Σκρέκας στις 13/3/2008, προσλαμβάνει και το συμπέθερό του, τον πατέρα δηλαδή της κυρίας Καραγκούνη-Σκρέκα, Καραγκούνη Βασίλειο, ως Διευθυντή Ασφαλείας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με μισθό 2.700 ευρώ, ο οποίος ήταν απόστρατος Ταξίαρχος της Χωροφυλακής.
Την ίδια περίοδο, προσλαμβάνεται και η κόρη του Υφυπουργού Τουρισμού κυρίου Λιάσκου (βουλευτή Ευβοίας), με σκοπό τη συγγραφή της ιστορίας της ΛΑΡΚΟ, η οποία και δεν γράφτηκε ποτέ. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η εταιρία, επαναλαμβάνω, καταγράφει μεγάλες ζημιές, πριν την κρίση και την εποχή των Μνημονίων.

Μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου

Αυτή ξεκίνησε το 2010 και μαζί της ήρθαν πλήθος νόμοι, με διακηρυγμένο στόχο να μπει τάξη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ανάμεσά τους ήταν και ο περίφημος νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο, το Νοέμβριο του 2011. Οι νέες διοικήσεις της εταιρείας, αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τον Νόμο, υποστηρίζοντας ότι δεν αφορά την εταιρεία. Ως αποτέλεσμα σήμερα εκκρεμεί έρευνα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για 15 στελέχη των τότε διοικήσεων, με τις ζημιές για την εταιρεία να υπολογίζονται άνω των 40 εκατ. ευρώ. Πολλοί από αυτούς έχουν απολογηθεί στον ανακριτή διαφθοράς, Νικόλαο Τσιρώνη, ο οποίος σε κάποιους έχει επιβάλει και περιοριστικούς όρους.
Δεν σταμάτησαν, επίσης, οι «πελατειακές» εξυπηρετήσεις, καθώς την περίοδο 2013-14, όταν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ήταν ο κύριος Σταϊκούρας, ο οποίος εκλέγεται στη Φθιώτιδα, 132 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ παίρνουν προαγωγή και γίνονται 252 προσλήψεις.
Όλες αυτές οι πρακτικές, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη υποχώρηση των διεθνών τιμών σιδηρονικελίου, οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Δεν είναι μόνο αυτά που έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις αλλά και εκείνα που παρέλειψαν: να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας. Ο σχεδιασμός τους περιορίστηκε στην τριχοτόμηση της εταιρείας και την επίμονη προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της.

Η δική μας στρατηγική

Εμείς καλούμαστε σήμερα να λύσουμε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, πάντα μέσα στο πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου. Θα είμαι σαφής ότι χρειάζονται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, έχοντας ως κοινό σκοπό και κοινό τόπο, την αναδιοργάνωση και ισχυροποίηση της εταιρείας. Είναι σαφές ότι στη διαδικασία σχεδιασμού ενός στρατηγικού πλάνου για την εταιρεία, κεντρικό ρόλο έχουν οι εργαζόμενοι, των οποίων τις προτάσεις, εμείς ως Κυβέρνηση και βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, αναμένουμε να ακούσουμε. Για αυτό άλλωστε επισκέφτηκα την Τρίτη το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο του Αγίου Ιωάννη.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι καθόμαστε και περιμένουμε τις προτάσεις. Ήδη προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την επίλυση των άμεσων, βασικών προβλημάτων της ΛΑΡΚΟ, που είναι οι αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς βασικών περιουσιακών στοιχείων, τα υψηλά χρέη προς τη ΔΕΗ και η αδυναμία ανάπτυξης επενδύσεων.

ΔΕΗ

Με δική μας πρωτοβουλία επιτύχαμε τη σύναψη μίας συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ της εταιρείας και της ΔΕΗ, η οποία λαμβάνει υπόψη την διακύμανση της τιμής του σιδηρονικελίου, τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαιτησίας για την περίοδο του Ιουλίου 2010-Δεκεμβρίου 2013 ώστε να αποπληρωθεί με την πρόσφατα συμφωνηθείσα τιμή.

Ιδιοκτησιακό

Σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ, το ΥΠΕΝ έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες με την κατάθεση ερωτήματος προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεταλλουργικού εργοστασίου και λοιπών εγκαταστάσεων, εντός του δημοσίου μεταλλείου στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

DG Comp

Κομβικό ρόλο στη διαδικασία αναδιοργάνωσης της εταιρείας έχει η απόφαση της Κομισιόν για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων, την οποία και αναμένουμε. Αυτό διότι η απόφαση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για την συμμετοχή της σε επενδυτικά προγράμματα, που θα της επιτρέψουν να αναπτύξει νέες δραστηριότητες και να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της. Συνεπώς υπάρχει μέλλον για τη ΛΑΡΚΟ, παρά την καταστροφολογική αφήγηση στην οποία επιδίδεται η αντιπολίτευση.
Όπως ήδη ανέφερα, το φθινόπωρο θα κληθούμε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, για να αναπροσαρμόσουμε το κόστος παραγωγής στο επίπεδο που επιτρέπει η σημερινή, χαμηλότερη τιμή του εμπορεύματος και να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας, υπό τη σκέπη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Μέσα από διαδικασίες διαλόγου με τη Διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί η απαραίτητη συναίνεση, για τη διαμόρφωση τόσο ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος, που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας, όσο και ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα την αναδιοργανώσει και θα την καθιστά ισχυρή στο μέλλον.
Ας μη μας κουνάει, λοιπόν, το δάχτυλο η αντιπολίτευση και ας καταλάβουν οι συνάδελφοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την ουσιαστική διαφορά κατεύθυνσης της πολιτικής της παρούσας Κυβέρνησης. Έχουμε πλάνο για τη ΛΑΡΚΟ και σε αυτό προχωράμε και θα συνεχίσουμε για την εξυγίανση της εταιρείας σε διάλογο και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους

Δεν υπάρχουν σχόλια: