Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Κάλεσμα 7 σημείων από τον Α.Γκουτέρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Pierre-Auguste Renoir. Mussel-Fishers at Berneval.1879. Oil on canvas, Barnes Foundation
Το κάλεσμα έκανε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, στο οποίο θα παραστούν και θα μιλήσουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από πολλές χώρες στη διάρκεια των εργασιών της. 
«Ήρθα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον μοχλό για τον παγκόσμιο διάλογο και τη συνεργασία για την προώθηση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για να ξεκινήσω ένα Κάλεσμα σε Δράση», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, που, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες, πρόσθεσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση».
Το σχέδιο των επτά σημείων περιλαμβάνει τη σύνδεση των ανθρώπινων δικαιωμάτων με την αειφόρο ανάπτυξη, την πρόληψη κρίσεων, τη ισότητα των φύλων, την ανάπτυξη στην ψηφιακή εποχή, την ελευθερία της έκφρασης και την κοινωνία των πολιτών, μεταξύ άλλων.
«Η επιτυχία πρέπει να μετράται με βάση την ουσιαστική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων», τόνισε. «Ως οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών, η κουλτούρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διαχέεται σε ό,τι κάνουμε».
Αφήνοντας μια αιχμή, αλλά χωρίς να κατονομάζει την Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας συνδέει τα δικαιώματα με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι «θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, αλλά θα ήταν εξίσου παραπλανητικό να νομίζουμε ότι αυτά επαρκούν για να απαντήσουν στο αίτημα των λαών για ελευθερία».
Καταδίκασε τα φαινόμενα της αύξησης του ρατσισμού, της ιδέας της λευκής υπεροχής και του εξτρεμισμού, ενώ εξέφρασε βαθιά θλίψη για τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών, λέγοντας ότι είναι «η περισσότερο διαχεόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Επίσης αναφέρθηκε στην προώθηση των «ρομπότ-δολοφόνων», λέγοντας ότι οι μηχανές δεν πρέπει να αποκτήσουν «ικανότητα να σκοτώνουν χωρίς να ελέγχονται από ανθρώπους».
«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξέρουν ότι είμαστε στο πλευρό τους» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, «Όταν τους κλέβουν την αξιοπρέπεια εξαιτίας των πολέμων, της καταπίεσης ή της φτώχειας, ή ακόμη και αν ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, μπορούν να βασίζονται στα δικαιώματά τους, τα οποία δεν απομειώνονται. Και στρέφονται σε εμάς για να τα προστατέψουμε».
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά, είναι ταυτόχρονα ο στόχος και το μονοπάτι», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Κένεθ Ροθ, κάλεσε τον γ.γ. του ΟΗΕ να γίνει «άμεσος και ευθύς στις δηλώσεις του».
Όπως είπε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, «υψώνοντας δυνατή φωνή υπέρ των θυμάτων και καταδικάζοντας τους παραβάτες, μπορεί να υψώσει το ανάστημά του εναντίον των κυβερνήσεων που παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα, είτε αυτό αφορά τους Ουιγούρους στην Κίνα, τις βιαιότητες κατά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, τους βομβαρδισμούς αμάχων στην Ιντλίμπ από τις συριακές δυνάμεις, ή τον αναγκαστικό χωρισμό παιδιών από τους γονείς τους στα αμερικανικά σύνορα».
Και τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία «θα επιτύχει μόνο αν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παράσχει ρωμαλέο και τακτικό σχολιασμό για όσα συμβαίνουν και δεν αποφεύγει να ονομάσει τους παραβάτες».
Πηγή: www.efsyn.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: