Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Η «αράχνη» της παγκόσμιας φοροδιαφυγής (*)

(*) Απο την www.efsyn.gr
Για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν την Ελβετία στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών που ευνοούν την απόκρυψη εισοδημάτων, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στη «μαύρη» λίστα των χωρών που διευκολύνουν το «παρκάρισμα» εισοδημάτων και τη φοροαποφυγή.
Εχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε την αναζήτηση στα ελβετικά βουνά ή (μόνο) στα νησιά της Καραϊβικής για να βρούμε τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους. Σύμφωνα με την εξαιρετικά διεξοδική έρευνα του οργανισμού Tax Justice Network (ΤJN) για τον δείκτη φορολογικής αδιαφάνειας 2020 (Financial Secrecy Index 2020), την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», οι πιο αδιαφανείς χώρες είναι οι πλουσιότερες του πλανήτη, μέλη του ΟΟΣΑ καθώς και οι χώρες-δορυφόροι τους.
Για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν την Ελβετία στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών που διευκολύνουν την απόκρυψη εισοδημάτων. Βρίσκονται πλέον στη δεύτερη θέση ως προς την οικονομική αδιαφάνεια, επιδεινώνοντας τη θέση τους περισσότερο από κάθε άλλη χώρα την τελευταία διετία επί προεδρίας Τραμπ.
H Eλβετία έχασε την αρνητική πρωτιά για δύο λόγους: πρώτον, αυξήθηκε ο αριθμός των χωρών με τις οποίες υπέγραψε συμφωνία αυτόματης ανταλλαγής στοιχείων και δεύτερον, μειώθηκε ο συνολικός όγκος των συναλλαγών που περνάει μέσα από το τραπεζικό της σύστημα.Με την πτώση της Ελβετίας, τα νησιά Κέιμαν, βρετανικής επιρροής, έχουν γίνει ο πιο αδιαφανής οικονομικός προορισμός στον κόσμο, αυξάνοντας κατά 21% τον συνολικό όγκο των ύποπτων συναλλαγών προς ξένους πολίτες, παρά τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, που υποτίθεται ότι θα μετατόπιζαν αλλού το κέντρο ενδιαφέροντος των φοροφυγάδων.
Παράλληλα, τα Κέιμαν μαζί με άλλες δύο βρετανικές επικράτειες, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Βερμούδες, είναι οι τρεις «δικαιοδοσίες» με τον μεγαλύτερο δείκτη επιχειρηματικού φορολογικού παραδείσου (Corporate Tax Haven Index), ο οποίος καταγράφει τον βαθμό διευκόλυνσης της επιχειρηματικής φοροδιαφυγής από μια χώρα σε συνδυασμό με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: