Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πόσα ακόμη θα δώσετε στις τράπεζες?

Λένε ότι το PSI κατέστησε το χρέος βιώσιμο (παραμύθι βέβαια). 


Όλα τα υπόλοιπα φαίνεται ότι είναι μη βιώσιμα πια, αρχίζοντας από τη πλειοψηφία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και βέβαια και των τραπεζών που συνεχίζουν να απομυζούν χρήματα από το υστέρημα όλων των άλλων, αρχίζοντας από το 2008 (νόμος Αλογοσκούφη).


Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν πάρει από το δημόσιο κορβανά τουλάχιστον 100 δις ευρώ και άλλα 8 δις ομόλογα ΕΔ το 2008 (ν 3723, που βέβαια θα κουρεύτηκαν) άρα το σύνολο είναι 108 δις εκ των οποίων τα 15 μετρητό, τα 85 δάνεια με την εγγύηση του ΕΔ και τα 8 δις ομόλογα ΕΔ. 


Τώρα μέσω της τελευταίας ρύθμισης θα πάρουν και άλλα 50 από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, φτάνοντας στα 150 δις (χωρίς τα ομόλογα του 2008) Για να το κάνουμε πιο κατανοητά, σε 4 χρόνια έχουν πάρει σχεδόν τα 3/4 του ετήσιου μέσου όρου του ΑΕΠ χωρίς να λυθεί το πρόβλημα, που είναι η έλλειψη ρευστότητας για την πραγματική οικονομία. και θα έχουμε και συνέχεια από ότι λένε η Λαγκάρντ και οι περισπούδαστοι καλοπληρωμένοι "καθηγηταράδες" και οι "παπαγαλίζοντες" δημοσιογράφοι.


Φτάνει πια !


Αν είχαν ρίξει αυτό το ποσό στην πραγματική οικονομία αυτα τα 4 χρόνια η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: