Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Οι πιο μεγάλες νησίδες της Σκύρου

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι οι υπέροχες παραλίες με την πολύ πλούσια βλάστηση που συχνά φτάνει μέχρι τις ακτές, σε αντίθεση και αντιδιαστολή με τα περισσότερα άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους.

Η Βάλαξα (ή Βαλάξα) είναι μικρή νησίδα που βρίσκεται στα δυτικά της Σκύρου και σε πολύ μικρή απόσταση από αυτή. Αποτελεί τη δυτική πλευρά του κόλπου Καλαμίτσας σχηματίζοντας στη βόρεια άκρη του με το νησί τον "Δίαυλο Στόμα", έχοντας βορειοανατολικά της τη Λιναριά (το λιμάνι της Σκύρου) και γι' αυτό υπάρχει αναλάμποντας φανός. Είναι ακατοίκητη. Η έκταση της είναι 4,3 τ.χλμ. με αποτέλεσμα να είναι το 110ο μεγαλύτερο ελληνικό νησί. Το υψηλότερο σημείο στο νησί είναι 219 μέτρα. Η νησίδα έχει σημαντική οικολογική αξία, καθώς φιλοξενεί ενδημικά είδη, ερπετά και άλλα είδη πανίδας, όπως το είδος Cyrtodactylus kotschyi

Η Σκυροπούλα βρίσκεται δυτικά της Σκύρου, σε πολύ μικρή απόσταση από αυτή. Είναι ακατοίκητη. Η έκτασή της είναι 3,8 τ.χλμ. με αποτέλεσμα να είναι το 119ο μεγαλύτερο ελληνικό νησί. Το υψηλότερο σημείο στο νησί είναι 188 μέτρα και είναι καλυμμένη με δάσος κέδρων.


Photo by Pascal Mullon

Το Σαρακηνό (ή Σαρακήνικο) βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σκύρου σε πολύ μικρή απόσταση από αυτή και γνωστό για τη "χρυσή" παραλία του. Είναι ακατοίκητο . Η έκταση του είναι 3,4 τ.χλμ. με αποτέλεσμα να είναι το 122ο μεγαλύτερο ελληνικό νησί. Το υψηλότερο σημείο είναι 131 μέτρα.



Το Πλατύ (ή Πλατειά) βρίσκεται στη νότια άκρη της Σκύρου, στην είσοδο του όρμου Τρείς Μπούκες. Δυτικά του είναι το ακρωτήριο Μάρμαρα και βορειοδυτικά η μεγαλύτερη νησίδα του Σαρακηνού. Οι δύο νησίδες σχηματίζουν τρεις εισόδους - διαύλους (ΜάρμαροΠιάτοΣαρακηνό) προς τον κόλπο που γι΄ αυτό ονομάστηκε έτσι.

Η Ρήνεια (ή Ερηνιά ή Ερηνία) βρίσκεται δυτικά της Σκύρου, ανάμεσα στις νησίδες Βάλαξα και Σκυροπούλα. Ακατοίκητη και αυτή. Η έκταση της είναι 0,533 τ.χλμ. και είναι κατάφυτη από κέδρους. Το νησί ανήκει στην βουλευτή και υπουργό επί χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Για το πλήρη κατάλογο των νησίδων και βραχονησίδων της Σκύρου βλ. ¨Νησάκια & νησίδες Ευβοϊκού, Εύβοιας & Σκύρου¨ (23/3/2012)

Πληροφορίες για το Δήμο Σκύρου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: