Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Για πρώτη φορά η αιολική ενέργεια ξεπέρασε την πυρηνική σε εγκατεστημένη ισχύ παγκόσμια

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) για το 2015, υπάρχουν εγκατεστημένα 432 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, 63 περισσότερα γιγαβάτ από το 2014. 
Σύμφωνα επίσης με άλλο διεθνή οργανισμό, την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, το 2015 υπήρχαν 382 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. 

Από ότι φαίνεται μέχρι την ολοκλήρωση του παγκόσμιου πρωτοποριακού πειράματος για την πυρηνική σύντηξη σε βιομηχανική βάση (που είναι πιο ασφαλής από την πυρηνική σχάση) που γίνεται στη Γαλλία με τη συμμετοχή όλων των τεχνολογικά αναπτυγμένων χωρών (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία κ.α) και που αναμένεται η ολοκλήρωσή του σε καμμιά 15ρια χρόνια, η πυρηνική ενέργεια θα εξακολουθήσει να χάνει έδαφος.
Η αιολική ενέργεια είναι πια η πρώτη επιλογή ανανεώσιμων πηγών για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων. 
Μεταξύ των χωρών, η Κίνα είναι πρώτη στην δυναμική αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας αφού διαθέτει τις περισσότερες μονάδες παραγωγής σε λειτουργία, που αντιπροσωπεύουν το 33% όλων των αιολικών εγκαταστάσεων στον κόσμο. Είναι επίσης πρώτη στη συνολική εγκατεστημένη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο, ξεπερνώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Από τις άλλες χώρες σημαντική παραγωγή και θέση στη συνολική αξιολόγηση έχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ινδία και η Ισπανία. 
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της λίστας μία θέση κάτω  σε σχέση με το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: