Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Προς αρνητικό ρεκόρ τα εργατικά ατυχήματα το 2023

"Πρόκειται για «έκρηξη δυστυχημάτων» στο χώρο εργασίας το μέγεθος της οποίας γίνεται κατανοητό εάν τα στοιχεία συγκριθούν με το 2022 το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά κακή χρονιά για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία»....

Σε ολόκληρο το 2022 καταγράφηκαν 104 νεκροί εργαζόμενοι και 142 σοβαρά τραυματίες. Τα στοιχεία δείχνουν την μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης γύρω από τα εργατικά δυστυχήματα.

Η καταγραφή έχει γίνει από την Ομοσπονδία συλλόγων εργαζομένων σε τεχνικές επιχειρήσεις (ΟΣΕΤΕΕ), η οποία από κοινού με την ΕΜΔΥΔΑΣ εκκινούν κοινή δράση για το μείζον αυτό θέμα....

Workers returning home by Conrad Felixmüller 1921
Κατά τις Ομοσπονδίες η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας.

Η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας επιτείνουν το πρόβλημα, καθώς οι εργοδότες αποφεύγουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που θα προστάτευαν αποτελεσματικά τους εργαζόμενους..."

Μεταξύ των άμεσων μέτρων που προτείνουν οι ομοσπονδίες είναι :

  •  Πολιτική προτεραιοποίηση των ζητημάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
  • Στελέχωση και ορθή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. 
  •  Αποκατάσταση του κοινωνικού ελέγχου.
  •  Αποκατάσταση του εργατικού δικαίου.
  •  Ενιαίο, έγκαιρο και σύγχρονο σύστημα καταγραφής εργατικών ατυχημάτων.
  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Διαβάστε και αυτό: Διπλάσια η αύξηση εργατικών ατυχήμάτων στην Ελλάδα συγκριτικά με την ΕΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: