Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Υπό διωγμό οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα νέα φορολογικά μέτρα

Ανακοινώθηκε χτες ο χειρότερος φόρος από την εποχή των μνημονίων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με το κεφάλι (όπως γινόταν στην Τουρκοκρατία). Αυτό δεν γίνεται πουθενά στο κόσμο, εκτός απο τις περιοχές των φυλάρχων - νταβατζήδων σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Σουδάν, η Λιβυη και κάποιες άλλες. Απο εκεί φαίνεται παίρνουν "καλές πρακτικές"

Με το πρόσχημα της ''δίκαιης'' φορολόγησης χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης ενοχοποιούμενοι για την επιτελική αδυναμία της να πατάξει τη φοροδιαφυγή που γίνεται απο κάποιους, αλλά όχι από όλους, μέσα στο πλαίσιο του ψηφιακού θαύματος και των νέων τεχνολογιών που ευαγγελίζεται.

"The Night Market" 1865. By Petrus Van Schendel 

Μετά την αποτυχία του myData, επιστρέφει ουσιαστικά στα αντικειμενικά κριτήρια, επιβάλλοντας υψηλό τεκμαρτό εισόδημα σε όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αφήνοντας στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των καρτέλ και των επιχειρηματικών ομίλων. Στην επιβάρυνση αυτή προστίθεται και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού υποσχόταν (από το 2018) να καταργήσει, αλλά το διατηρεί ως σήμερα.

Οι εμπνευστές της νέας ρύθμισης θεωρούν ότι όλοι έχουν κέρδη, μάλιστα πάρα πολλά, ότι όλοι κοροϊδεύουν το δημόσιο και φοροδιαφεύγουν.

Ακόμη και ζημιές να έχει κάποιος (και στο νομό μας υπάρχει τεράστιο πρόβλημα) , η εφορία με τη χρήση αλγόριθμων, που φτιάχτηκαν από κάποιους που δεν γνωρίζουν την πραγματική αγορά, θα θεωρεί ότι βγάζει από 10.000-50.000€. Έτσι άνθρωποι που δεν φταίνε, θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρο (από λεφτά που δεν έχουν) από 1.500€ - 15.000€

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο τους ελευθέρους επαγγελματίες και όχι τις εταιρείες, ούτε αυτούς που έχουν τοποθετήσει (ή αποκρύψει) σε offshore εταιρίες, ούτε λίγο ούτε πολύ 140 δισεκατομμύρια ευρώ! Ποσό που φτάνει στο 64% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας και ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ο οποίος κινείται στο 12%!.[1] Έτσι  εταιρείες με τζίρο εκατομμυρίων θα μπορούν να πληρώνουν φόρο 0€ και ένας ελεύθερος επαγγελματίας που μπορεί να έχει μπει μέσα η να έχει μικρό κέρδος, μπορεί να βρεθεί να πληρώσει μέχρι 15.000€. Αυτό μας κάνει να υποψιαστούμε ότι κάποιοι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  θεωρούν ότι το ελεύθερο επάγγελμά πρέπει να εξαφανιστεί. Ακόμη ότι μάλλον έχουν σειρά και οι αγρότες, που και αυτοί πια θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η νέα ρύθμιση θα φέρει τρομακτικά αποτελέσματα στην αγορά που ξέρουμε, αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να εκτοξεύσουν τις τιμές για να ανταπεξέλθουν στα νέα μέτρα. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται ακόμη πιο πολύ, αφού κάθε τι που θα αγοράζουν (προϊόν η υπηρεσία) από ελεύθερο επαγγελματία θα έχει τιμή μέχρι και 2 φορές πάνω από ότι έχει τώρα.

Παράλληλα με τη νέα φορολογική ρύθμιση, το κράτος θα εισπράττει επιπλέον από ότι εισπράττει σήμερα 600-800 εκατομμύρια ευρώ. Αν όμως υπολογίσουμε και το πρόσθετο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην αναμενόμενη αύξηση τιμών τότε το μέτρο μπορεί να αποφέρει πάνω από 2,5€ δις ευρώ.

Αιτούμαστε την απόσυρση των απαράδεκτων ρυθμίσεων και την δημιουργία ενός νέου δίκαιου, ορθολογικού και παραγωγικού φορολογικού συστήματος έπειτα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και ειδικά των ΜμΕ και ελεύθερων επαγγελματιών

Δεν υπάρχουν σχόλια: