Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ποιός νοιάζεται για το αποτέλεσμα των εκλογών στο πολυπηθέστερο κράτος του κόσμου;

Adnan Abidi, Reuters

 Η Ινδία, είναι η μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως   σε πληθυσμό ξεπερνώντας την Κίνα, με   1.387.284.855 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη   εκτίμηση για το 2023, και η έβδομη μεγαλύτερη   σε έκταση με 3.287.263 τ.χλμ. (Βικιπαίδεια)

  Οι γενικές εκλογές στην Ινδία, που ξεκίνησαν   στις 19 Απριλίου, διεξήχθησαν σε επτά στάδια   σε 28 πολιτείες και 8 αυτόνομες περιοχές.   Παρά  τη ζέστη η συμμετοχή ήταν   ικανοποιητική. Ψήφισαν πάνω απο 642 εκατ.   ψηφοφόροι (συμμετοχή 66,3%). Ο Ινδός   πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη συνεχόμενη θητεία με την κυβερνώσα Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία, έναν συνασπισμό με επικεφαλής το Κόμμα Bharatiya Janata (BJP), που οδεύει προς τη νίκη στις γενικές εκλογές της χώρας, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, ξεπέρασε τις προσδοκίες, υπερδιπλασιάζοντας τις έδρες του σε σύγκριση με τις τελευταίες γενικές εκλογές του 2019, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να απειλίσει σοβαρά την κυριαρχία του Μόντι.

Η Κάτω Βουλή του Ινδικού Κοινοβουλίου, έχει 543 έδρες. Ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός χρειάζεται 272 έδρες για να σχηματίσει την κυβέρνηση και ο αρχηγός του κόμματος ή του συνασπισμού που κερδίζει έχει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του επόμενου αρχηγού του κράτους. Οι τάσεις μέχρι αργά το βράδυ έδειχναν ξεκάθαρα ότι το BJP θα υπολείπεται της μονοκομματικής πλειοψηφίας και θα πρέπει να καλύψει τον μαγικό αριθμό των 272 με τη βοήθεια των συμμάχων του. Προβλέπεται να κερδίσει περίπου 240 έδρες (έναντι 303 το 2019). 

Το κόμμα του Μόντι είχε χαμηλότερες επιδόσεις στις εκλογές για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, παρά την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, τα υποσχόμενα οφέλη δεν έφτασαν στις μάζες, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει υψηλό. Δεύτερον, η υποστήριξη στον ινδουιστικό εθνικισμό έχει αποξενώσει αρκετούς ψηφοφόρους που ανησυχούν για τη πορεία του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος της χώρας. 

Στα 10 χρόνια στην εξουσία του, ο Μόντι έχει μεταμορφώσει το πολιτικό τοπίο της Ινδίας, φέρνοντας τον ινδουιστικό εθνικισμό, κάποτε περιθωριακή ιδεολογία στη χώρα, στο κυρίαρχο ρεύμα, αφήνοντας το έθνος βαθιά διχασμένο. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι η πολιτική του για την πρώτη ινδουιστική αρχή έχει γεννήσει μισαλλοδοξία, ενώ η ινδική οικονομία —η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες— έχει γίνει πιο άνιση, ανέφερε το Associated Press.

Στην τρίτη του θητεία, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μόντι ενδέχεται να στρέψει το επίκεντρό της σε εσωτερικά ζητήματα, δίνοντας προτεραιότητα στην πιο δίκαιη κατανομή των αναπτυξιακών οφελών και σε μια πιο ήπια στάση απέναντι στον ινδουιστικό εθνικισμό. Επίσης είναι πιθανό να παραμείνει συνεπής με την εξωτερική του πολιτική με τη σημείωση ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει παγκόσμιες και περιφερειακές αλλαγές για να ενισχύσει την πολιτική, οικονομική και διπλωματική δύναμη της Ινδίας, ενισχύοντας τη διεθνή της παρουσία

Η τελευταία διαπίστωση αφορά τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και τη Κίνα που παρά τα εμπόδια των κρατών της δύσης βρίσκονται σε άνοδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: