Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Οι διαφορές μεταξύ διαμεσολαβητών και συντονιστών

Maurice Leloire. Η τελευταία επίσκεψη του Βολτέρου στο Παρίσι
Οι διαμεσολαβητές και οι συντονιστές είναι δύο διακριτές έννοιες στην ανάλυση που παίζουν διαφορετικούς ρόλους στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ διαφόρων συστατικών στοιχείων του εξεταζόμενου θέματος (μεταβλητών).

Διαμεσολαβητές: Εξηγούν τη διαδικασία μέσω της οποίας μια ανεξάρτητη μεταβλητή (IV) επηρεάζει μια εξαρτημένη μεταβλητή (DV) δείχνοντας τα ενδιάμεσα βήματα που εμπλέκονται στη σχέση. Οι διαμεσολαβητές βρίσκονται στην αιτιολογική σχέση μεταξύ της ανεξάρτητης και εξαρτημένης μεταβλητής. Η αφαίρεση ενός διαμεσολαβητή από το μοντέλο συνήθως οδηγεί σε απώλεια της σχέσης μεταξύ του IV και του DV, υποδεικνύοντας έτσι ότι ο διαμεσολαβητής είναι απαραίτητος για την διατήρηση της λειτουργίας της σχέσης.

Συντονιστές:  Δεν βρίσκονται στην αιτιολογική σχέση μεταξύ της ανεξάρτητης και εξαρτημένης μεταβλητής  (IV και DV), αλλά αλληλοεπιδρούν με την ανεξάρτητη μεταβλητή για να αλλάξουν τη δύναμη ή την κατεύθυνση της σχέσης μεταξύ IV και του DV. Οι συντονιστές επιτρέπουν στους ερευνητές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες η σχέση μεταξύ του IV και του DV είναι ισχυρότερη ή πιο αδύναμη. Η κατάργηση ενός συντονιστή από το μοντέλο δεν εξαλείφει απαραίτητα τη σχέση μεταξύ του IV και του DV.

Συχνά προκύπτει σύγχυση, αλλά οι διαμεσολαβητές και οι συντονιστές εξετάζουν διαφορετικές πτυχές της σχέσης μεταξύ των μεταβλητών. Οι διαμεσολαβητές αποκαλύπτουν το «πώς» και το «γιατί», ενώ οι συντονιστές δείχνουν το «πότε» και «για ποιον». Και οι δύο έννοιες συμβάλλουν στην κατανόηση των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ μεταβλητών.

Για να προσδιορίσουν έναν διαμεσολαβητή, οι ερευνητές θα πρέπει να αναζητήσουν μια μεταβλητή που επηρεάζει την κατεύθυνση ή την ισχύ της σχέσης μεταξύ του IV και του DV. Για να προσδιορίσουν έναν συντονιστή, οι ερευνητές θα πρέπει να αναζητήσουν μια μεταβλητή που αλλάζει τη δύναμη ή την κατεύθυνση της σχέσης μεταξύ του IV και του DV, ανάλογα με το επίπεδο της μεταβλητής συντονιστή.

Συνοπτικά, ο προσδιορισμός των διαμεσολαβητή και συντονιστή σε μια μελέτη ή εφαρμογή ή μοντέλο απαιτεί προσεκτική εξέταση του κύριου ερωτήματος / στόχου, του θεωρητικού πλαισίου και των τεχνικών ανάλυσης και αξιολόγησης δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν.

Για να προσδιορίσετε εάν μια μεταβλητή είναι διαμεσολαβητής ή συντονιστής λάβετε υπόψη τις ακόλουθες οδηγίες:

Διαμεσολαβητής:

Ένας διαμεσολαβητής εξηγεί τη διαδικασία μέσω της οποίας συνδέονται δύο μεταβλητές. Βρίσκεται στην αιτιακή σχέση μεταξύ της ανεξάρτητης μεταβλητής (IV) και της εξαρτημένης μεταβλητής (DV). Προκαλείται από το IV και επηρεάζει το DV. Η αφαίρεση ενός διαμεσολαβητή από το μοντέλο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της σχέσης μεταξύ του IV και του DV. Αναζητήστε μια μεταβλητή που επηρεάζει την κατεύθυνση ή την ισχύ της σχέσης μεταξύ του IV και του DV.

Συντονιστής:

Ένας συντονιστής επηρεάζει τη δύναμη ή την κατεύθυνση της σχέσης μεταξύ δύο άλλων μεταβλητών. Δεν βρίσκεται στην αιτιολογική σχέση μεταξύ του IV και του DV, αλλά αλληλοεπιδρά με το IV για να αλλάξει τη σχέση. Η αφαίρεση ενός συντονιστή από το μοντέλο δεν εξαλείφει απαραίτητα τη σχέση μεταξύ του IV και του DV. Το κύριο χαρακτηριστικό των συντονιστών μπορεί να είναι ποιοτικό (π.χ. εκπαίδευση, εμπειρία, φύλο) ή ποσοτικό (π.χ. ηλικία, εισόδημα). Αναζητήστε μια μεταβλητή που αλλάζει την ισχύ ή την κατεύθυνση της σχέσης μεταξύ IV και DV, ανάλογα με το επίπεδό της.

Κατά τον προσδιορισμό των μεταβλητών των διαμεσολαβητή και συντονιστή:

- Σκεφτείτε εάν η μεταβλητή εξηγεί πώς ή γιατί δύο μεταβλητές σχετίζονται ή επηρεάζει το πότε, ποιος ή υπό ποιες συνθήκες υπάρχει μια σχέση.

- Εξετάστε εάν η αφαίρεση της μεταβλητής από το μοντέλο επηρεάζει τη σχέση μεταξύ άλλων μεταβλητών.

- Χρησιμοποιήστε μεθόδους όπως την ανάλυση διαμεσολάβησης για διαμεσολαβητές και ανάλυση εποπτείας για συντονιστές για να ελέγξετε τις επιπτώσεις τους σε αυτές τις σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: