Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Ανδρέας Παπανδρέου για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Με δεδομένο ότι η Β. Εύβοια πρόκειται για μια από τις επαρχίες της χώρας με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα τα μέτρα άμεσης αποκατάστασης έπρεπε να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και το επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων (πυρόπληκτων αγροτών, κτηνοτρόφων, επαγγελματιών, δασεργατών, μελισσοκόμων κλπ) και άμεσα την διασφάλιση και διάσωση στα εναπομείναντα περιουσιακά τους στοιχεία με αντιπλημμυρικά έργα, γέφυρες και δρόμους.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός οφείλει να έχει ως βασικότερο προσανατολισμό να βγάλει την Β. Εύβοια από την γεωγραφική και συγκοινωνιακή απομόνωση. Κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με νέο οδικό άξονα με κάθετους οδούς προς το Αιγαίο.

Επίσης ο αναπτυξιακός σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη του και να αξιοποιήσει τους φυσικούς τοπικούς οικονομικούς πόρους με τις ανάλογες επενδύσεις (Ιαματικές πηγές, αγροτικά προϊόντα, τουρισμός κλπ).
Επιπλέον να προχωρήσουν άμεσα τα Υδατοδρομία που είχαμε σχεδιάσει και αδειοδοτήσει ως ΟΛΝΕ, να ξεκινήσουν άμεσα μελέτες για Μαρίνες-τουριστικά αγκυροβόλια και με συνδετικό Λιμένα με τις Βόρειες Σποράδες στο Πευκί.
Επίσης να μετατραπεί το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας σε Περιφερειακό Νοσοκομείο Β. Εύβοιας με στόχο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας που θα οδηγήσει τη περιοχή σε βιώσιμη Ανάπτυξη.
Καμία ανασυγκρότηση δεν πρόκειται να προχωρήσει ερήμην της τοπικής κοινωνίας και χωρίς την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή, χωρίς η πολιτική ευθύνη των επιλογών να ανήκει στα όργανα της τοπικής διακυβέρνησης-αυτοδιοίκησης.
Η αναγκαία παραγωγική και τεχνικών υποδομών ανασυγκρότηση της υπαίθρου της Βόρειας Εύβοιας δεν έχει καμία σχέση με την αστική ανασυγκρότηση των πόλεων κύριοι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: