Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Τρίτη θέση στην αύξηση κατανάλωσης ρεύματος ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη των «15»

Πρώτοι στην Ωρα της Γης αλλά και στην ενεργειακή σπατάλη, κατά 70% αυξήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στα ελληνικά σπίτια μέσα σε 15 χρόνια, σύμφωνα με τα Νέα Σαββατοκύριακου.
Οπως αναφέρεται, από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Ενέργεια και Περιβάλλον 2008», προκύπτει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην αύξηση κατανάλωσης ρεύματος ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη των «15». Σε σχέση με το 1990, το 2005 καταναλώσαμε 70% περισσότερο ρεύμα, γεγονός που μας τοποθετεί στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής λίστας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία με αύξηση κατανάλωσης 110% και τη δεύτερη η Ισπανία με λίγο περισσότερο από 90%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αύξησης στην Ευρώπη των «15» από το 1990 στο 2005 δεν υπερβαίνει το 30%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη χώρα μας ένα νοικοκυριό «καίει» ρεύμα ισοδύναμο με 240 κιλά πετρελαίου, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «15» φτάνει τα 200 κιλά. Κατά τους υπολογισμούς της οργάνωσης WWF, εκτιμάται ότι εάν κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα κατανάλωνε για ηλεκτρικό όσα ο μέσος Ευρωπαίος, θα γλίτωνε περίπου 50 ευρώ τον χρόνο. Υπολογίζεται δηλαδή ότι συνολικά θα έμεναν στις τσέπες των Ελλήνων περίπου 183.219.600 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης του υπουργείου Ανάπτυξης, ο φωτισμός είναι ο τέταρτος πιο ενεργοβόρος τομέας κατανάλωσης στα ελληνικά νοικοκυριά και ευθύνεται για το 14% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάται στον οικιακό τομέα.
Απο το www.flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: