Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Θέσεις των Ενώσεων Ξενοδόχων της Περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας


Τις θέσεις των ξενοδόχων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη διημερίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια, παρουσίασε ο κ. Θανάσης Ζαφείρης,μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευβοίας. Μεταξύ άλλων:
Ανέφερε ότι στόχος είναι να καταστεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ένα αναγνωρισμένο εθνικό, μεσογειακό και ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, των νέων αντιλήψεων, υπηρεσιών, μορφών και τεχνολογιών τουρισμού και με ευδιάκριτη πάνω του τη σφραγίδα της συνεργασίας της πολιτείας με την ευρύτερη έννοια και των δυναμικών τοπικών παραγωγικών δυνάμεων του τουρισμού και ο στόχος αυτός προϋποθέτει μια τολμηρή νέα στρατηγική.
Η περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη, έχει να αντιμετωπίσει και να δώσει σύγχρονες-αποτελεσματικές απαντήσεις και σε ορισμένες σοβαρές προκλήσεις, όπως αυτές που αφορούν στις αλλαγές στην διεθνή τουριστική αντίληψη και πρακτική (νέες μορφές τουρισμού κλπ), στους νέους ευέλικτους τρόπους οργάνωσης της τουριστικής παραγωγής, στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και βέβαια αυτό το διάστημα την παγκόσμια οικονομική κρίση. Παράλληλα οι αλλαγές στις τουριστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές που συντελούνται στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτές και δεν προωθούνται οι αναγκαίες προσαρμογές. Συνέπεια όλων αυτών, σε συνδυασμό και με ελλείψεις και προβλήματα κοινωνικών και άλλων υποδομών, είναι να μειονεκτεί συχνά στο εγχώριο και διεθνές «τουριστικό παζάρι» η ανταγωνιστικότητα της τοπικής-περιφερειακής τουριστικής αγοράς.
Όλα αυτά, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και απαιτείται τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι άμεσα και αποτελεσματικά. Θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και της τουριστικής υποδομής, αύξηση, βελτίωση, ποικιλοποίηση και ενοποίηση του τουριστικού προϊόντος στην Περιφέρεια, αποτελεσματική προβολή και προώθησή του στις αγορές, μεγέθυνση των προσβάσιμων αγορών, διεύρυνση των τουριστικών περιόδων,αύξηση του συνολικού χρόνου απασχόλησης και των εισοδημάτων,
βελτίωση του κλίματος για νέες επενδύσεις και για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Οι προτάσεις που καταθέτουν οι ξενοδόχοι είναι οι παρακάτω:
1. Ταχεία προώθηση των προγραμματισμένων και ένταξη σε προγράμματα των νέων απαραίτητων έργων υποδομής, ιδιαίτερα των οδικών και λιμενικών.
2. Ταχεία προώθηση των προγραμματισμένων και ένταξη των απαραίτητων νέων έργων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, της αρχαίας κληρονομιάς, του νεώτερου και σύγχρονου πολιτιστικού-θρησκευτικού ανθρωπογενούς περιβάλλοντος
3. Δημιουργία τουριστικών δικτύων-διαδρομών σε επίπεδο Περιφέρειας, δημιουργία και προώθηση νέων ποικίλων τουριστικών πακέτων προς τις αγορές.
4. Δημιουργία-αναβάθμιση νέων-σύγχρονων μέσων και υλικών προβολής του περιφερειακού τουριστικού προϊόντος.
5. Ειδική ενίσχυση συγκεκριμένων τουριστικών περιοχών και μορφών τουρισμού, (όπως π.χ. ο ιαματικός, ο πολιτιστικός, ο συνεδριακός κλπ), που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Περιφέρεια.
6. Βελτίωση των όρων κρατικής χρηματοδότησης των τουριστικών επενδύσεων και απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, αλλά με σοβαρό έλεγχο της χρήσης των επιδοτήσεων.
7. Ουσιαστική αξιοποίηση από τους αρμόδιους τοπικούς ΟΤΑ των πόρων που εισπράττουν από τις τουριστικές επιχειρήσεις και γενικότερα ενίσχυση των επενδύσεών τους προς τον τουρισμό. Ουσιαστική βελτίωση της γνώσης και ευαισθησίας των τοπικών εξουσιών σχετικά με τις ανάγκες και δυνατότητες του τουρισμού.
8. Προγραμματισμός και υλοποίηση με όρους ποιότητας και αποτελεσματικότητας προγραμμάτων κατάρτισης στον τουρισμό, για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις και για ανέργους.
9. Ορισμός του συντονιστικού «οργάνου» των Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Στερεάς ως «συμβούλου», του γ.γ. Περιφέρειας, για τα θέματα του τουρισμού, με σκοπό την καλύτερη περιφερειακή συνεργασία και τη συμβολή στο σχεδιασμό και υλοποίηση της τουριστικής περιφερειακής πολιτικής.
10. Ανάληψη επίμονων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στον τουρισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την αξιοποίηση και ορισμένων πλεονεκτημάτων της (όπως ότι είναι ο πρώτος βόρειος γείτονας της περιφέρειας της πρωτεύουσας κ.α.).
11. Αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: