Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

2009: Διεθνές έτος Αστρονομίας


1609-2009: Τετρακόσια χρόνια παρατήρησης με τηλεσκόπιο, τετρακόσια χρόνια Αστρονομίας
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (I.A.U.), μαζί με την UNESCO, ανακήρυξαν το έτος 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, αναδεικνύοντας έτσι τη συνεισφορά της Αστρονομίας στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Η προσφορά της επιστήμης αυτής είναι φανερή, εφόσον από τη φύση της αποπειράται να απαντήσει, με τρόπο ενωτικό και παγκόσμιο, σε μερικά από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα του ανθρώπου, τα οποία αφορούν το παρελθόν το παρόν και το μέλλον του.
Σημειώνουμε, ότι η αστρονομία είναι πανάρχαια επιστήμη, η μητέρα όλων των επιστημών, αλλά αφορμή γι’ αυτόν τον εορτασμό στάθηκαν δύο πολύ σημαντικά γεγονότα που σηματοδότησαν την επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα στη ευρωπαϊκή Δύση. Το πρώτο ήταν η χρησιμοποίηση του τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο για τη μελέτη των ουρανών και οι ανεπανάληπτες παρατηρήσεις που εκτέλεσε και το δεύτερο η συγγραφή από τον Κέπλερ του περίφημου βιβλίου του Νέα Αστρονομία, μέσω του οποίου εδραίωσε την άποψη ότι οι κινήσεις των πλανητών γύρω από τον Ήλιο είναι ελλειπτικές και όχι κυκλικές. Ωστόσο, εμείς δείχνουμε ότι η πραγματική αστρονομία εδραιώθηκε στην αρχαία Ελλάδα και ότι οι μύθοι και οι θρύλοι του κόσμου των άστρων θα μένουν για πάντα οι αψευδείς μάρτυρες της ελληνικής ρίζας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Διάλεξη με αφορμή το διεθνές έτος Αστρονομίας
Η Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και με την ευκαιρία της ανακήρυξης του έτους 2009 ως διεθνές έτος Αστρονομίας, διοργανώνει διάλεξη με θέμα:
«1609-2009: Τετρακόσια χρόνια παρατήρησης με τηλεσκόπιο, τετρακόσια χρόνια Αστρονομίας» Ομιλητής: Δρ Ευστράτιος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αστροφυσικός
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Απριλίου 2009 και ώρα 7:00 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: